Anoniman -> Zauške (19.1.2009 14:41:20)
|
Šta je to? Zauške su infekcija koja izaziva oticanje žlezda. Naročito deluje na žlezde ispred ušiju, pa će vam detetovi obrazi izgledati podbuli. Simptomi bolesti će se javiti kod vašeg deteta dve do četiri nedelje posle zaraze. Zauške povremeno izazivaju upalu testisa, ali se to retko dešava kod dečaka pre puberteta. Simptomi Pojavljuju se 12-24 dana posle infekcije: - povišena temperatura, - dan - dva kasnije, kod deteta se javljaju bolni otoci sa obe strane lica. To traje 4-8 dana. Šta možete da učinite? 1. Dajte mu paracetamol da biste smanjili temperaturu. 2. Dajte mu dosta hladne tečnosti ali izbegavajte kisela pića kao što je voćni sok. Neka dete pije na slamčicu ako ga boli da otvori usta. 3. Ako dete boli dok guta, dajte mu tečnu ili polutečnu hranu kao što je sladoled ili supa. Pozovite lekara ako se javi bilo šta od sledećeg: - neuobičajena i sve veća pospanost - glavobolja ili ukočenost vrata - grčenje - osip sa tamnocrvenim ili grimizno-ljubičastim krvavim tačkicama. Šta bi lekar mogao da učini? Lekar će potvrditi da vaše dete ima zauške. Ta bolest se ne leči, ali lekar će pristupiti lečenju svih eventualnih komplikacija. Izvor: knjiga Nega majke i deteta Ja sam imala zauške kao mala. Mama mi je pričala da kada ih je ona dobila, da mi je bukvalno pljuvala u kašiku da bih dobila i preležala ih kao mala, međutim nisam dobila od nje, nego posle nekog vremena u zabavištu. Da li su sada deca vakcinisana protiv zaušaka?
|
|
|
|