Bobija
|
Porodila sam se u Zemunskom porodilistu 21.07.2016. godine u 36 nedelji, termin mi je bio 14.08. Morali su da me poradjaju zbog mog stanja da ne bi bio ugrozen moj i zivot bebe. . Zene mogu vam reci da sam prezadovoljna toliko da sama pomisao na bolnicu, cimerke, porodjaj i bebicu meni budi lepe uspomene i sva se raspekmezim i hvata me nostalgija. Tokom trudnoce imala sam komplikacije i tri puta sam lezala u Zemunskom porodilistu, za to vreme nisam naisla na neljubaznog doktora ili sestru. Tokom trudnoce lutala sam od Zvezdare do Dragise Misovica, ali ipak na kraju se odlucim za Zemunsko jer sam iz Zemuna i zbog toga sto sam kao sto sam rekla vec lezala tamo (a dvoumila sam se zbog raznih prica na forumima). Epidural je besplatan sada, mora da se potrebne analize odrade do ulaska u deveti mesec tj.krvna slika, vreme koagulacije. Ide se na glavni ulaz KBC Zemun, od saltera sa informacijama desno pa na prvi sprat, tu se nalazi anesteziolog. Nebitno kada se porodajate da li je to ujutru ili uvece, anestezilog dolazi. Epidural se daje kada si tri centimetra otvoren pa do sedam centimetara jer naponi moraju da se osete. Kada sam dobila epidural, zadremala sam na porodjajnom stolu. Hocu da napomenem zenicama, da se sve vise zena poradja u Zemunskoj bolnici…dan kada sam se ja poradjala, u porodjajnoj Sali zene su se smanjivale kao na traci…sa svim tim zenicama sam pricala na hodniku dok su nekima indukcije bile ukljucene, dok su druge cekale klizmu...na kraju je nas pet zavrsilo u istoj sobi. Apartman ne moze da se rezervise jer niko ne zna tacno kada ce da se poradja sem ako nema zakazan carski rez. Postoje dva aprtmana jednokrevetni 4000 dinara dnevno, dvokrevetni 2500 dinara dnevno. Ja sam trazila apartman kada sam se porodila, ali su svi bili zauzeti, posle kada se oslobodio jedan meni se od mojih zenica cimerki nije islo nigde. U apartmanu imate svoj wc, LCD sa par kanala, frizider i imate meni gde birate sta cete da jedete. Sobe su baby friendly, sa tim da smo dozivele da u sred noci dodje pedijatrijska sestra jer je cula da beba place dugo i pitala cimerku da li hoce da joj uzmu tu noc bebu da bi se ona odmorila na sta je cimerka i pristala. Kao sto sam rekla, porodiliste je malo i koliko god vam se cinilo da i oni doktori koji vam se nikada nisu obratili ne znaju nista o vama, verujte mi i te kako su upuceni u stanje svake od nas. Trudnocu sam vodila u DZ u Silerovoj, nisam imala vezu. Porodio me je doktor Devic. Kada sam se porodila rekao mi je baci kosku, uspeli smo. Dva dana pre nego sto cu se porodite doktorka Aleksandra Simic je porodila tri zene cije su bebe bile karlicno, sve su prezadovoljne… Sobe su pristojne, ciste. Odmah sutradan posle porodjaja promene posteljinu i eventualno jos jednom, mada uvek se moze traziti. Hrana je bolnicka kao i svugde. WC su pristojni sem onih gde se nalazi tus kabina koja je takodje grozna. Bolje kupatilo je na ginekologiji i za trudnice nego za porodilje…cistacice se trude da ih odrzavaju, mada je to i pitanje kultura porodilja. Posete nisu dozvoljene, meni je to skroz odgovaralo i s obzirom da sam ostala duze u bolnici zbog male kilaze bebe i mog stanja, potpuno sam se oporavila, tako da sam kuci dosla kako to volim da kazem sveza. Jedino je problem ako ostajete duze dostaviti vasima prljave stvari da se operu….pa se zenice snalaze na razne nacine tipa dok je vreme poseta na ginekologiji odsetaju do tamo sa kesom prljavih stvari dok muz ceka…jer realno ne treba da vam non stop kupuju spavacice kada mogu ove dve, tri oprati. Sto se tice epiziotomije reci ce vam da koristite bebi sapun, bilo koji i da dobro osusite ranu, iskreno ja sam odlucila da slusam savet meni drage zenice koja vodi skolicu za trudnice u Silerovoj tako da bebi sapun nisam koristila. Od stvari vam trebaju spavacice 2-3 na raskopcavanje, papuce, mrezaste gace, mrezaste uloske sto vise… ja sam ponela dva pakovnja po 20 komada posle su mi doturali jos, stvari za licnu higijenu, pampers pelene za bebu, pumpica za grudi bi bila od znacaja, vlazne maramice za bebu, toalet papir, ja sam ponela mikroklizmu jer je tesko “kakiti” od epiziotomije u pocetku. Takodje sam ponela asepsol za dezifenkciju i papirne antibakterijske obloge za WC solju, ima da se kupi u Lilly-u i DM-u, kosta oko 100 dinara. Ako je sve u redu ostaje se dva dana. Kao sto sam rekla, nema loseg doktora…svi u dobri… Pljesa, Lapcevic, Borlja, bracni par Devic, Madic, Simic, Zujkovic, Avramovic (malo grublja, ali sturcnjak). E da, jedino zamerka na pojedine osobe iz laktarijuma i pedijatrijske sestre, ali sva sreca one su u manjini i mogu se nabrojati na pola prstiju jedne ruke. Ako neko ima neko pitanje, neka slobodno pita.
|