Anoniman -> Cistitis (17.1.2009 1:17:48)
|
Bol u predelu bubrega, blago peckanje kada završavam piškenje, dehidragcija (detaljnije u temi Juče mi se sloošilo)... Petak veče, 21h, Luka napokon nema temp, pa ja konstatujem da mene nešto boli... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Nazovem mamu, naravno ona galami što zovem tek sada, jer je sigurna da me boli već par dana (istina), i kaže "Cistitis, uzmi Nofocin, pa ćemo videti ujutru". Cistitis??? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Nađem ovo: Cistitis - aktuelno zapaljenje bešike Zapaljenje bešike je najčešće izazvano bakterijama (Ešerihija koli najčešće kod žena, Proteus najčešće kod muškaraca, zatim Klebsiela, Enterobakter i Pseudomonas). Kod žena u reproduktivnom periodu, uzročnici mogu da budu Klamidija, Trihomonas, Kandida, Herpes virus i Gonokok, koji su dospeli iz polnih organa, gde su izazvali zapaljenje vagine ili grlića materice.Kod dijabetičara je cistitis obično izazvan gljivicom Kandidom albikans, kojoj odgovara prisustvo šećera u mokraći. Zapaljenju bešike doprinosi i nošenje katetera, zračenje X-zracima i neki lekovi npr. Ciklofosfamid. Cistitis se često javlja posle polnog odnosa (Cistitis « medenog meseca»). Tegobe kod cistitisa Glavne tegobe su učestalo i bolno mokrenje, krv u mokraći i osećaj nelagodnosti iznad stidne kosti. Mokraća ima neprijatan miris. Dijagnoza Dijagnoza se postavlja na osnovu karakterističnih simptoma i nalaza leukocita (više od 5 leukocita u vidnom polju), bakterija i eritrocita u mokraći. Urinokulturom se otkriva na koji antibiotik su osetljive bakterije.Ona je obavezna kod trudnica i ponavljanih infekcija. Kod žena koje imaju infekciju bacilom tuberkuloze ili klamidijom, u mokraći mogu da budu prisutni samo leukociti. Terapija Kod žena, koje su seksualno aktivne, antibiotici se daju 3 dana. Kod trudnica, muškaraca, starih, dece, dijabetičara i ako tegobe traju duže od 7 dana, lečenje se sprovodi 7-10 dana. U lečenju se koristi Bactrim 2X2 tablete, koji je veoma efikasan, Nitrofurantoin 50 -100 mg 4 X dnevno, Ciprofloksacin 250 - 500mg 2 puta dnevno, Cefaleksin 250 - 500mg 4 X 1. Ređe se koriste drugi antibiotici kao Doksiciklin 2 X 1 i Panklav. Ako ne dođe do izlečenja, to može da znači da je u pitanju infekcija bubrega i tada se sprovodi antibiotska terapija, po rezultatu antibiograma, u trajanju od 14 dana. Ako nema izlečenja posle 14 dana, radi se o komplikovanom zapaljenju bubrega i sprovodi se antibiotsko lečenje u trajanju od 4 do 6 nedelja. Izvor: Porodicnilekar.net
|
|
|
|