bubulence -> RE: Napredovanje vase bebe po mesecima II deo (9.1.2020 11:13:04)
|
IZVORNA PORUKA: lesli . Alarmantno je ako ne sedne sa 10, i ne prohoda sa 18, onda se daju vezbe za stimulaciju motornog razvoja. Da puzi ne mora. Sto neko rece, neka deca nikad ne propuze.A sto se moje drugarice tice ubedjena sam da nije mnogo ubrzala dete tim podupiranjem i vodanjem za ruke. A sa druge strane mogla je napraviti problem sa kicmom i kukovima tim forsiranjem. Moja prohodala sa 19,5 meseci. Propuzala sa 13. Sedela samostalno sa nekih 9 meseci. Mi bili ludi pa je uporedjivali sa starijom cerkom koja je bila izuzetno napredna u svemu tome. Vodili kod fizijatra, ortopeda, na kraju i kod psihologa. Uglavnom su nas svi isterali napolje 😂. Sedenje se tolerise do 12 meseci, hodanje do 24 meseca. Jednostavno su neka deca lenja, ona je bila jedno od te dece. Pokusavali smo da podsticemo puzanje, stavimo joj omiljenu igračku ispred nje, ona je pogleda i okrene glavu na drugu stranu, ni ne pokusa da dohvati... Evo, sada ima skoro 5 god, izuzetno je spretna, motoricki savrsena, izuzetno bistra. Ali radi samo ono sto ona hoce i kada hoce. Znaci, kod nje forsiranje nema svrhu.
|
|
|
|