mala malecka
|
Radila sam prošlog meseca HSG u KBC Kragujevac. Želim da se zahvalim svim članicama koje su podelile svoje utiske sa nama, puno sam naučila iz tih komentara (a pročitala sam skoro sve na ovom forumu, i prvi i drugi deo). Mnoge stvari se ne mogu čuti ni od koga drugog osim od žena kojima je rađen HSG. Npr, niko vam neće reći da ponesete uložak sa sobom da stavite posle intervencije, kao i još neki drugi pametni saveti. Procedura u KG je sledeća: morate da znate nekog lekara u bolnici ili da imate neku vezu kako bi ste uopšte dobili bilo kakav tretman!! Ponašaju se kao da je to privatna klinika... Odeš na šalter ginekologije i oni ti kažu da dođeš 8. ili 9. dana ciklusa, ne treba da zakažeš, samo da dođeš taj dana sa svim potrebnim analizama. Odeš tada na šalter, i poneseš sve analize, oni te pitaju "imate li zakazano?", "jeste li se dogovorili već sa nekim doktorom?". Nečuveno! No, ja sam znala za taj "jadac" pa sam iskoristila jedno poznanstvo i prijatelj je pitao jednog doktora da me pregleda, inače, ne znam kako bih se snašla... Kada vam, konačno, uzmu papire na šalteru, onda čekate da vam neko otvori istoriju bolesti, pa sa tim papirima idete na šalter da vam otvore bolničko lečenje, pa u svlačionicu, pa na sprat, na odeljenje. Tu vam daju injekciju diklofenaka i ostave vas da čekate dok se neko ne pojavi da vas vodi na pregled. U mom slučaju, toliko sa dugo čekala da se iko pojavi pa je ta injekcija i prestala da deluje. Sam pregled ne traje dugo, ali, bolan je i jako neprijatan. Prvo stave neki instrument dole, pa prebrišu vaginu gazom sa jodom, onda kroz grlić materice ubacuju neki metal, to je jako neprijatno, onda se ubrizgava kontrast, imate osećaj kao da će stomak da pukne, onda fotka, pa još jednom ide kontrast, pa opet fotka. Inače, nalazite se u položaju na leđima, noge skroz zgrčene da stopala budu u ravni sa guzom, dok se snima, malo se pomerite na gore, sa sve instrumentima u sebi... Užasan osećaj. Kontrast je kod mene dobro prošao, jajovodi nisu začepljeni, a bilo je jako bolno, ne smem ni da pomislim kako je kod žena koje imaju problem.. Odatle ustanete, obučete se, stavite uložak, i voze vas na kolicima na odeljenje. Na odeljenju treba da se ostane nekoliko sati, ja sam na svoju odgovornost izašla posle sat vremena. Nisam više mogla da ih gledam!! Dakle, mnogo je bolje, ako ste u mogućnosti, da idete privatno na taj pregled, sa anestezijom, i sa mnogo boljim tretmanom, ja sam tek posle saznala da HSG privatno košta 100 eura, i jako mi je žao što nisam išla privatno, da ne da se mučim ovilko. posle HSG, to je tek stres, boli, naduvenost, nekoliko dana crvenkast sekret, po malo krv, a po malo jod, tupi bolovi. Nadam se da će nekome ovo iskustvo koristiti. Zdravlje nema cenu, a HSG ima cenu, 100 eura, i nekako izdvojite, idite privatno, da se osetite kao čovek, tj., žena.
|