Anoniman -> RE: Najdraza knjiga(knjiga za preporuciti) (29.9.2010 14:10:24)
|
Narode , ako neko zna gde da nabavim dečiju knjižicu "Deda Trišin mlin" Branka Ćopića - neka mi javi . Kao klinka - imala sam tu slikovnica - knjižicu , gde je bila pesma - priča "Mjesec i njegova baka" , i tu sam priču u strofama , koja se prostirala na nekoliko stranica knjige , znala NAPAMET , a imala sam samo 3 godine ... Slikovnica se negde , tokom života , izgubila , i pre par godina sam pronašla samo "Mjesec i baku" , ali Trišin mlin nema šanse da nađem ... A želim da to imam za moju Ninu ... Ne znam da li se iko seća , ali napisaću par redova iz "Mjeseca i Bake " , samo iz razloga jer je priča ČAROBNA !!! U šumi staroj oganj gori blista u mraku na kraju svijeta; kad bliže priđeš – od srebra dvori, po njima mudra starica šeta; nad krovom plavi vije se dim, tu živi Mjesec i baka s njim. Od sinoć Mjesec kod kuće nije, a baka čeka... prolaze sati.. Moraće bogme, i da ga bije kada se zorom u dvore vrati. Niti je sluša, niti je pita, čitave noći po nebu skita. – Alaj će sjutra šiba da radi! Svrbi me ruka – baka se sladi. Dremljiva ponoć po šumi lunja, a stroga baka na pragu kunja, drži u ruci od breze prut. A nebom dotle, po modroj vodi, skitnica Mjesec pučinom brodi, u moru zvijezda dukat žut. U samu zoru maglica pade, ozeblom šumom zaigra kos, umoran Mjesec domu se krade, oprezno ide, plašljiv i bos. Šulja se Mjesec, utvara prava, kad gle na pragu – bakica spava, spustila glavu, srebri se kosa, na prutu trepti jutarnja rosa.... Takođe , preporučujem Ćopićevu zbirku pripovedaka BAŠTA SLJEZOVE BOJE . [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image]
|
|
|
|