lesli -> RE: Najbolji film(film za preporuciti) (24.2.2021 22:10:22)
|
Ja odgledah na kraju Daru iz Jasenovca na YT. Sad su je verovatno skinuli zbog autorskih prava. Gledala sam iz dva navrata. Prvi put sam prekinula posle 20tak minuta. Kod stolica... Ostatak sam pogledala sutradan, po danu, ali moram da priznam da sam premotala one najteze scene. Nije mi ono film za trudnu zenu, ali sam htela da ga pogledam jer ne znam kada ce ponovo biti prilike. U bioskop svakako necu ici, jer vidim da ce premijera biti u aprilu... Moj utisak o filmu, sto se glume tice - devojcica sjajna i glavni ustasa takodje. Igor Djordjevic se zove glumac, je l’ da? On mi je bas veliko iznenadjenje, jer se ne secam da sam ga igde gledala. Ostali, onako. Neko bolji, neko losiji... Ovu temu je trebalo odavno obraditi, ali meni u ovom filmu nesto fali. Mi svi znamo za pricu Jasenovac i sta se desavalo na teritoriji NDH. Neko je upucen manje, a neko vise. Ali moj utisak je da je za prosecnog stranca ovaj film nerazumljiv. Znam da nije dokumentarac, ali ako se vec pretendovalo da bude kandidat za oskara, mogli su na pocetku da ubace jos neku cinjenicu o osnivanju NDH, progonu Srba i da film zavrse sa brojkama stradalih, nestalih, proteranih. I da podvuku da se to isto desavalo i u ovom ratu. Drugo, film je oznacen sa 12+. To mi je neverovatno. Onakve scene moraju imati vecu starosnu granicu. 16+. Ako ne i 18+. Sve u svemu... meni je film ok, ali sam od onakve teme ocekivala vise. Poredjenja sa Sindlerovom listom su mi smesna. Na mene koja nemam veze sa Poljskom i progonom Jevreja na teritoriji Poljske i generalno u WWII je taj film ostavio jak utisak. Sa druge strane, Dara iz Jasenovca, sumnjam da ce imati takav odjek van nase zemlje.
|
|
|
|