Anoniman -> Češka knedla (13.8.2009 19:42:57)
|
Potrebno: - 6 zemički (3 bele, 3 crne) - puter veličine jajeta - 4 jajeta - 2 kašike griza - 3 kašike brašna Zemičke potopiti u vodu ili mleko. 4 žumanceta sjediniti sa puterom. Dodati griz, brašno i i jako isceđene zemičke (cediti pritiskom među rukama, kao kada pravite grudvu od snega), zatim dobro sjediniti masu. Napraviti sneg od belanaca i dodati u masu lagano mešajući. Posoliti po ukusu i dodati seckani peršun uz lagano mešanje. Zatim masu umotati u kuhinjsku krpu. Pošto je bitno kako se umotava, evo jedan crtež. [image]http://www4.slikomat.com/09/0813/p11-IMG-21.jpg[/image] Dakle, zamisiti da je krpa izdeljena na 9 delova kao na crtežu. Šrafirani deo nauljiti, a masu staviti u centar (na crtežu piše "A"). Zatim se masa treba umotati, Prvo preko mase prebaciti deo pored kog je roza [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (kako bi i preostali nauljeni deo krpe legao na masu), zatim deo koji je označen plavim [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] , zatim ostatke krpe podviti na dole (na crtežu 3 i 4). Kuvati ukupno 1 sat u kipućoj vodi (1/2 sata na jednoj strani, zatim okrenuti pa 1/2 sata na drugoj strani). Posle sat vremena izvaditi iz vode i staviti na dasku. Kada se malo prohladi, skinuti krpu. Služi se seckano na šnicle (kriške [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]) kao hleb. Može da se prespe prženom prezlom, ali je efektnije bez, zbog 2 boje zemički i peršuna. Moja mama ovu knedlu uglavnom pravi uz divljač, mada smatram da ide odlično uz bilo koju vrstu mesa koja ima nekakav preliv. Srećno! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
|
|
|
|