Anoniman -> Japrak (12.8.2009 10:40:21)
|
Japrak , ako neko ne zna jesu sarmice koje se motaju u vinovu lozu (jalan dolma) ili raštiku Listove raštike ili vinove loze potope se u vrelu posoljenu vodu i čeka se da počne da ključa nekih 5 minuta da bi listovi omekšali. Izvade se, a zatim stave u hladnu vodu te ocijede.Otkinu se peteljke i ako su veliki listovi oni se po dužini kidaju. Za filovanje je potrebno:- fil je isti za sve dolme(punjene paprike, tikvice, paradajiz, sogan dolmu): - mljeveno meso (najbolje junetina) - riža - narendana mrkva, luk i jedan paradajiz - sol, biber i malo aleve paprike (vegeta se ne stavlja jer mijenja ukus) - doda se jedna kocka šećera ili na vrh kašičice - jedna kašičica ulja, i jedna kašika brašna ovo se sve pomiješa i mota se japrak, koji ne smije biti veći od jednog zalogaja. sve se poreda u širu šerpu i na kraju se japračići dobro pritisnu nekim tanjirom ili tavom i tek se onda preliju sa vodom, u koju se dodaje poveća kriška putera (moži i ulje). Kuha se na tihoj vatri i od 45-60 minuta. Služi se uz pavlaku, kiselo mlijeko. ako se japrak mota u vinovu lozu kod kuhanja je obavezna metvica!!! [img]http://www4.slikomat.com/09/0812/8la-Herceg.jpg[/img]
|
|
|
|