lesica
|
IZVORNA PORUKA: IvanaSK RR Von,spojene grupe ne znace da je svaka vaspitacica na odmoru. Kod nas vaspitacice imaju mesec dana godišnjeg i rade sest sati,u drzavnom. U privatnom rade osam sati i imaju dve nedelje godišnjeg. Imaju pidzama parti jednom mesečno kad neke vaspitacice rade i to im nije placeno. Sada ce biti dezurstvo i za doček Nove godine. Uostalom,vecina njih eto ne može da uzme godisnji u septembru,oktobru... Daleko od toga da ih branim,ali smatram da njihov posao uopšte nije lak. Ja trenutno cuvam jedno dete pa znam kolika je odgovornost. A kamoli da cuvam vise dece. Moje mišljenje je da vaspitacicama treba veca plata i vece postovanje od svih 😀 naravno,ima i baksuza,ali ako cemo iskreno tako je u bilo kom poslu. IZVORNA PORUKA: vonavoj Ivana,kod nas kad su spojene grype,vaspitacice jesu na slobodnim danima,jer nema potrebr za 30oro dece byde 4 vaspitacice,onda po 2 rade,a 2 su na danima. Ja pricam za nase drzavne vrtice..kako je.Nije im lako,ali i odmore. Kod nas vikendom ne rade,nema ostajanja posle pola 5.A ja imam saml 10 dana odmora koji mogu da korisitim samo posle zavrsnog,koji je sad 31.7.konsolidovani,znaci moram da ga predam.i izmedju Pvdva i plate.znaci do 10og ili posle 15og..a od decembra do marta mogu da sanjam o odmory..kad krenu popisi,zavrsni.Tako da...ja nemam ni odmor jni slobodu da ga uzimam,a leti bi mi bas prijao,ceo jul,hahhaa..ili ceo avgust. IZVORNA PORUKA: vonavoj Kako moze da im pidzama party i Ng ne budu dodatno placeni..ovde dobiju i bonus na kraju godine..primetila sam da su nase vaspitacice u boljim uslovima nego druge,po drzavnim.. i za Ng i za 8.mart dobijaju..i paketice ok dobiju. IZVORNA PORUKA: bebilule IZVORNA PORUKA: vonavoj Da se razumemo,ovo su njima "slobodni dani",godisnji je samo kad ne radi ceo vrtic..i posle im jos ostane tokom.godine koji dan..zavisi ko koliko ima,to su dodatni dani..Npr.nasa vaspitacica ne radi ove nedelje,a twk su poceli... Ja stvarno ne ulazim u to da li je u tom vrtiću tako, to ne mogu da znam. Ali mi je prosto nevjerovatno da u bilo kojoj ustanovi, pa i javnoj neko ima više slobodnih dana nego što ga po zakonu sleduje. To da se u javnom sektoru mora poštovati svaki slobodan dan radnika - mora, odnosno stoji konstatacija da u privatnom sektoru najčešće radnici i ne iskoriste sve dane. Ja npr imam 23 dana godišnjeg, 20 kao start i tri na staž. Sve preko toga moram pokriti bolovanjem. Ne vjerujem da neko, eto tako, ne mora dolaziti na posao. Tj, nevjerovatno mi je, ne kažem da nije tako. Ima starijih radnika koji imaju maksimalnih 30 dana, to je nešto drugo, sa vikendima se to nabere na mjesec i po godišnje. I da, kod nas su priredbe skoro uvijek subotom. Nisu im plaćene, eventualno im se prekovremeni računa u slobodne sate, što je isto po zakonu. IZVORNA PORUKA: pari T je danas ostala 1h i kažu vaspitačice da je plakala dva puta po 5 min, to je dosta :( plakala je i kad me je videla... Sutra ćemo isto sat vremena pa ćemo videti... IZVORNA PORUKA: vonavoj Bebi,kad ti kazem. Ne lazem..od 2012 smo u vrticu,hahhaa..pa znam. A pri tom i kuma radi tamo.Pari,nije puno plakala,deca placu bez prestanka po pola sata. IZVORNA PORUKA: pari Da,i vaspitačice kažu da nije puno...da su uspele da je zanimaju sa nečim drugim...puste joj muziku i daju joj neku igračku...Videćemo sutra i prekosutra kako će biti IZVORNA PORUKA: vonavoj Super pari,koliko ima dece?Inace,bebi,znam zakon,ja sam sef racunovodstva,ali i kadrovska sluzba,prijave/odjave,resenja od godisnjem,ugovore..i ja ima 20 dana..koje nikad nisam iskoristila kad sam radila,osim kad sam isla na porodiljsko..tako da..zakon,sta je to.Vaspitacicama direktorka daje pravo da imaju slobodne dane,ponavljam,to je kod nas slucaj. IZVORNA PORUKA: pari Ona je najmlađa, ima još jedan dečak sa 18 meseci, ostalo su sve sa 2 godine i više...ima ih jedno deset_ak u toj grupi do 2.5 god IZVORNA PORUKA: vonavoj Dobro je kad ih ima manje,a ostali su adaptirani. Bice to dobro. IZVORNA PORUKA: pari Ustvari ona je jedina na adaptaciji, ostali su tu već neko vreme... Biće nadam se ok... IZVORNA PORUKA: Sanjica26 RR Kod nas vaspitacice (drzavni) nemaju dva meseca slobodno. I ako je jedan vrtic na godisnjem, one prelaze u drugi. Preuzimaju i svoju decu i tuđu. 20 dana imaju slobodno. IZVORNA PORUKA: Rosita IZVORNA PORUKA: Sanjica26 RR Kod nas vaspitacice (drzavni) nemaju dva meseca slobodno. I ako je jedan vrtic na godisnjem, one prelaze u drugi. Preuzimaju i svoju decu i tuđu. 20 dana imaju slobodno. Isto. Regularan godišnji. Pari, dobro je to! Javljaj. IZVORNA PORUKA: jance Da napisem napredak. Mozda nekome pomogne kasnije. U sredu je prvi put bila sat vremena sama, to je bilo ok, bez plakanja. U cetvrtak je vec plakala mada je vaspitacica bila ubedjena da ima gasove i da je stomak muci. Juce je URLALA. Ja sam bila na parkingu pored i cula sam je svo vreme. Inace ja sam dobila da radim casove, imam ucenika.. jaako mi je tesko sad i duboko preispitujem svoju odluku ali i dalje kad pokusavam da se vremenski organizujem sa njom u jednacini shvatam da je to nemoguce. Rastrzana sam najstrasnije i kad god pomislim na njenu adaptaciju gutam knedle. Prakticno bi morala da jede i da spava u kolima i sve. Jer tako cu ja morati sad jedno vreme, tu do NG muzu traje sezona. IZVORNA PORUKA: jance Samo ja pisem u ovoj temi ali sve mislim da ce nekome pomoci jednom kad bude citao. Prvi dan posle vikenda. Sat vremena. Mamam spremna da sve bude super, bez mamine nervoze i plakanja. Bilo je bolje nego u petak. Nije jela nista ali tu nastaje problem jer i dalje dobija flasicu u 5 ujutru pa je drzi. To cemo resavati kasnije. Kazu da jeste plakala ali ne bas svo vreme i da je bilo bolje nego u petak. Sutra ih vode u setnju.... ostaje dva sata. IZVORNA PORUKA: Maruska15 Moja devojčica je dobila mesto u vrtiću. Juče sam bila da vidim kako je i šta. Nov je vrtić,sve je lepo,čisto. Kreće od 15 oktobra. Ona će tada imati 13 meseci. Još uvek ne hoda,možda u medjuvremenu i prohoda. Mi smo u Švedskoj,ja razumem ali ne umem baš puno da pričam,tako da mi je i to otežavajuća okolnost. Pošto ću biti prva dva dana sa njom celo vreme u vrtiću. A onda se u naredne dve nedelje to vreme skraćuje,dok se ne adaptira i prihvati da bude sama tu. Uzbuđena sam, i uplašena.. svaki savet mi je dobrodošao. IZVORNA PORUKA: jance Maruska prvo cestitam Verujem da su tamo vrtici bolji nego ovde. Ali savet je mislim univerzalan. Zauzmi stav da je vrtic nesto diiivno, fantasticno, spektakularno, prosto privilegija! Nemoj da oseti da ti je tesko u nijednom trenutku ( ovo sad i sama sebi pisem). Places i osecas se lose ako ti dodje, samo kad nisi sa njom. Plakanje prilikom odvajanja je apsolutno normalno, cak negde kazu i pozeljno u tom uzrastu jer je znak da se bebin mozak pravilno razvija i da kapira tebe kao majku i sigurnost. IZVORNA PORUKA: vbojana Znam kako ti je....Danas je bio prvi dan vrtica, i on srecan, ulazimo, deca placu, on ih gleda, nista mu nije jasno..ali ne place. Uzima igracke i ne gleda gde sam ja, vaspitacica mi kaze da odem bez pozdrava, tako je najbolje. Naravno da smo ga prethodno "pripremili" pricali mu o vrticu itd. Odemo mi, dogovor je da nas zovne ako bude puno plakao.. iiiii zove..posle sat vremena, kad sam videla- on se nije mogao smiriti. Posle kaze, teta ljuta, teta lupa, kaze idi kuci.. Prvi dan, a ja na korak da odustanemo. Pritom baba, svekrva, tuguje i truje mm da ce ga ona cuvati, da joj je zao da place itd.. IZVORNA PORUKA: vonavoj I M krece od ponedeljka,ima 15 meseci..moja starija je sa 10 m krenula,nije znala ni da puzi,hoda,nista..Normalno je da placu,ali ne smeju da oset_e da i mi tugujemo..kao sto jance kaze,to je divno mesto,gde ce im biti lepo..i posle im stvarno bude lepo...i bolje im je sa drugarima nego kod kuce da ih neko cuva..potpisujem. 2 meseca na raspustu totalni haos sa decom,moja srednja sad nije isla..i evo od kad ide mnogo je samostalnija,bolje jede..poslusnija..drugo dete.Mame,babe,tetke sluze za manipulaciju,nekad i medvedja usluga,aj mama ce,a vec mogu.. IZVORNA PORUKA: IvanaSK RR Devojke,sasvim normalno je plakanje. Moje mišljenje je da prvo majka treba da bude vesela i nasmejana. Deca osecaju sve. Neka deca placu na početku,neka kad je privikavanje vec zavrseno... Deci je mesto u vrticu,sa njihovim drugarima,ne sa bakama i dekama. Svakome treba njegovo društvo. Posle par meseci ćete se prijatno iznenadjivati stvarima koje dete vrlo brze prihvati u kolektivu. Pustite ostale sta pricaju,radite onako kako vi smatrate da je najbolje za vase dete. IZVORNA PORUKA: bebilule Moje misljenje je da nikada, ali nikada ne treba otici bez pozdrava. M je plakao jedno 15 dana otprilike, ne znam tacno. A ja kao blesava ponavljala Sada idem, moram, doci cu po tebe u 15. A on mis mali, otkud zna kada je to. To "nestajanje" moze samo napraviti dijete jos nesigurnijim. Polako, vecina je plakala na pocetku. Srecno! IZVORNA PORUKA: vonavoj Ne nestajanje,nikako. Kratak pozdrav kad se obuju patofne i nema vracanja,ljubljenja do besvesti. IZVORNA PORUKA: Maruska15 Iskreno ne bih je dala u vrtić pre nego što napuni 2 godine. Ali moram zašto što krećem u školu za učenje jezika,barem 3 meseca da naucim koliko toliko dok ne stigne druga beba. A duša me boli,ona inače plače čim izadjem iz sobe,ili kad je ostavim sa bakom odjednom se valjda set_i mene i krene neutesno plakanje dok se ne vratim. Ah te slatke mukice... Na pameti mi je da li će jesti,da li će spavati... Oni ovde svakog dana izvode decu u šetnju,bez obzira kakvo je vreme napolju. A vrlo je hladno. Vrtić mi je u komšiluku pa sam više puta viđala kako vodaju slinavu dečicu za sobom. Još mi rekoše da dva puta nedeljno imaju vegetarijansku hranu. A moja cerka navikla da jede samo kasice... U glavi mi je haos. Nadam se najboljem. Što se mora,mora se. IZVORNA PORUKA: vocicana RR Ivana potpuno se slazem a tobom. Moje dete je bilo ja msm jedinstveni slucaj koji se nije hteo vratiti kuci, sada voli i prica o vrticu non stop, ide mu se. Samo polako. Jeste traumaticno, mada msm vise za rdoitelje kretanje u vrtic, nego za dete, jer dete uvek cita reakciju na licu roditelja. IZVORNA PORUKA: jance Dobar dan. Danasnji dan prosao fantasticno! Malo je plakala kad sam je ostavljala ali vec kad sam izasla kroz vrata je prestala. Kad sam dosla po nju nije uopste plakala, igrala se sa lopticom u ogradici. Kazu da je jela i dorucak i uzinu, spavala.... Danas su ih vodili u setnju. Imaju tamo kolica pa ih vode da setaju, u park, na kej... ma ja je nisam toliko setala kolicima od kako se rodila.... IZVORNA PORUKA: pari Super jance! Sigurno ti je mnogo lakse... Mi cemo opet na adaptaciju od ponedeljka ili utorka....Cekam da joj bude skroz dobro i da se oporavi