MarijaBg -> RE: krofne (2.3.2011 13:40:28)
|
Naj krofne Isprobala razne recepte, ovaj je provereno naj! Mekane i sutradan, sa rupom, preukusne... Za one koji nisu vesti, potrudicu se da objasnim postupno, meni je nekako najteze bilo da uvezbam krofne, a mesim razna testa odlicno [sm=smiley1.gif] Sastojci 500 g brašna 1 jaje 2 žumanca prstohvat soli pola kvasca ili pola kesice suvog kvasca +po kasicica secera i brasna 2 kasike šecera + kesica vanil secera 3 dcl mleka 2 kasike ulja 1 kasika margarina narendana limunova korica Priprema: 1. Kvasac staviti da nadodje u toplo mleko (pola kolicine mleka-150 ml) zajedno sa jednom malom kasikom šecera i malom kasikom brašna. Bitno je da svi sastojci budu sobne temperature, a mleko mlako! U prosejano brašno dodati jaje,žumanaca, so i ostatak šecera, malo promesati, pa dodati kvasac. Izmešati, pa dodati ulje, otopljeni margarin i lim.koricu. Dobro umesiti (ja to radim spiralnim nastavcima miksera) da se dobije glatko testo(po potrebi dodati još malo brašna). Testo pokriveno ostaviti da dobro nadodje da bude 2, 2,5 puta vece, vreme zavvisi od temperature prostorije. Ja ga ostavim na radnoj povrsini u kuhinji oko 2,5 sata. Nemojte ga stavljati na pretoplo (npr. radijator)! Testo premesiti pa ga razvaljati na pobrašnjenu radnu površinu-otprilike prst debelo. Cašom vaditi krugove i ostaviti da nadodju 20 min. Preokrenuti ih, opet na pobrasnjeno i ostaviti opet 20 min da nadodju. Pržiti u dubokom, zagrejanom ulju (ne sme biti prevruce jer ce spolja izgoreti brzo) otprilike 180 C, ili ringlu na 6-7 (od 9) a ubacivati ih tako da donja strana ide gore! Kad se ubace, poklopiti i posle manje od minut (cim porumene) otklopiti, prevrnuti i ispeci sa druge strane bez poklapanja. Znaci treba vam svega oko 2 minuta za jednu turu! Ja ih pržim u posudi sa prozirnim poklopcem, po 4 u turi, tako da cim primjetim da su blago porumenile odmah ih prevrcem(jako brzo budu gotove).Pazite da ne bi bi dobile smedju boju jer ce biti tvrde. Vaditi ih na papirne ubruse da se osuše od viška masnoce. Meni je trebalo par puta i par razlicitih recepata da ih uvezbam, a sad su bukvalno SAVRSENE
|
|
|
|