bojanica7 -> RE: krofne (9.12.2012 17:53:58)
|
evo ponavljam svoj recept da mogu mamike lakse da ga nadju RECEPT ZA KROFNE Uzmes dva deci mlakog mleka (vazno da je mlako zbog kvasca), dodas kasiku secera i kvasac i ostavis da stoji desetak minuta. otom dodas tri deci kisele vode (ili piva), a brasna dodas toliko da prvo mesas varjacom, pa ti se stvrdne toliko da mozes da mesis rukom a da se ne lepi. da, bas tako :) u medjuvremenu stavis kasicicu soli u to testo. i tako lepo kad si izmesila to testo (a ja bas volim da mesim, nekako je skroz simpaticno, kao kad si mali pa imas plastelin), a to znas jer je jedna lepa smesa koja se ne lepi ni za tu plasticnu ciniju ni za ruku, onda namazes veliku plasticnu ciniju mascu (moze i uljem, al je bolja mast) i stavis u nju to testo. ali treba da bude velika cinija, tako da testo ima mesta da naraste. i onda ostavis da odstoji sat vremena u toploj sobi (kad je hladno, stavis na neki ormar). posle sat vremena izrucis to testo na sto i premesis ga (e to uglavnom ljudi ne rade pa im ne budu onako lepo rupicaste unutra) dakle, uzmes i mesis jedno dva-tri minuta) i onda vratis u onu ciniiju i opet ostavis da odstoji jedno pola sata do sat. potom izrucis na sto malo brasna i razvijes oklagijom ili rukom (ja sam rukom) na masu debljine prsta. uzmes casu, umocis u brasno i pravis oblike, koje vadis i stavljas na krpu. u neku serpu stavis ulja bas dosta, jer treba da plivaju u njoj. i kad bude bilo vrelo, ubacis koliko moze krofni da stane, a pri tome gledas da ubacujes tako da deo koji je bio na krpi bude gore. eto i to je fora... uglavnom kad porumeni ta jedna strana, okrenes na drugu. i onda se prejeeeedes
|
|
|
|