Didy
|
Baka mm nam ga dala kad smo počeli živeti zajedno. Kuvam pasulj, kupus, gulaš, supu, kukuruze... Štedi vreme i energiju, a i jela budu nekako ukusnija, valjda ne ispari sve kao iz šerpica. Choopo, jedan ventil (onaj što možeš rukom da podigneš) ti služi da ispušta višak pare i on treba da šišti dok se jelo kuva (ne mora stalno, može i povremeno), a drugi ti je sigurnosni u slučaju da ovaj prvi zakaže, njega uopšte ne diraš. Ne smeš ga napuniti do vrha (ima obeleženo dokle sme), jer mora postojati slobodan prostor za tu paru pod pritiskom. Čim počne da šišti, smanjuješ ringlu, plin, šta već. I ne smeš da ga otvoriš dok to šišti, več moraš sačekati da se ohladi. Ja ga ponekad ubacim pod mlaz hladne vode i odmah se ohladi (ako ventil ne šišti kad ga podigneš, možeš ga slobodno otvoriti). Npr. kad kuvam supu, ubacim meso da se kuva, na pola ga ubacim pod hladnu vodu, ohladim, otvorim, dodam povrće, zatvorim i vratim na ringlu. U suprotnom ostavim da se sam ohladi. A te priče o eksplodiranju ekspres lonca meni deluju kao one urbane legende, svi ih pričaju, a niko ne poznaje nekog kome se to stvarno desilo. Ovi novi modeli imaju dva ventila i nema šanse da se nešto desi ukoliko je ispravan i ukoliko pravilno rukuješ njime, što znači samo da ga ne prepuniš i ne otvoriš dok je para pod pritiskom (dok šišti).
_____________________________
Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...
|