Didy -> RE: Maloletna trudnica (27.2.2013 13:40:30)
|
Banula sam ovde, pročitala nekoliko prethodnih postova. Htela bih da se nadovežem na spomenuto građansko vaspitanje. Trenutno ga predajem u višim razredima osnovne škole i pričam s decom o seksualnom obrazovanju u okviru časova tabua. Nažalost, u Srbiji se seksualno vaspitanje najčešće spominje samo tu. Ostale kolege s kojima sam u kontaktu ga ne spominju, prećutno preskoče i idu dalje jer im je neprijatno, a ja vidim da deca vape da s nekim porazgovaraju. Mislim, nije baš da sednemo pa ko u kafani sve u detalje, ali ima nekoliko radionica koje oni odlično odrade i na koje se nadoveže diskusija i poneka iskustva za koja su čuli (ponekad mislim i da su lično njihova). Ponekad produžim ove časove tabua ako vidim da im se sviđa i da imaju potrebu da iznesu još neke stavove i mišljenja. Inače, po mom mišljenju bi građansko vaspitanje trebalo biti obavezan predmet, jer nama stvarno nedostaje kulture saživota sa drugim ljudima. Teme su: tolerancija, demokratija, tabui, stereotipi i predrasude, participacija, vršnjačko nasilje i slično. Deca obožavaju ovaj predmet ako ga radiš valjano jer ima mnogo radionica i nije ti potrebno neko predzannje da bi učestvovao na času. Deca kojoj sam predavala srpski, recimo, na času srpskog uopšte nisu učestvovala, a na građanskom su bila aktivna. Odlično je za razvijanje samopouzdanja kod dece.
|
|
|
|