Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 29.4.2012 0:32:02
|
|
|
|
Maslacak15
|
Hm ne znam bas da su jastuci i posteljina bezbedni, Deca su razlicita imale bebe nemaju razvijenu motoriku . Mi govorimo o minimalnim ali prisutnim rizicima. SIDS se hvala bogu retko desava. Nije da sirim paranoju ali evo jednog podatka iz SAD " Pillows Pose High Risk of Suffocation The Consumer Product Safety Commission (CPSC) is warning parents of new born babies about the use of pillows in cribs. The CPSC is urging all parents to forego putting any kind of pillows in the crib due to the high risk of suffocation and entrapment. The CPSC is aware of at least 47 infant deaths between January 2006 and May 2008 associated with pillow use in the sleeping environment. SEPT 08-08: Pillows Pose One of the Greatest Dangers Where Babies Sleep E sad u to vreme u americi rodjeno je stotine hiljada dece i sigurno ih je bila masa koje su spavala na jastucima uprkos preporukama. S druge strane 47 nije uopste malo. Ali kao sto sam rekla svako treba da odluci po sopstvenom osecaju.
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 29.4.2012 0:43:16
|
|
|
|
indy_25
|
Mamicak pisem s mobitela pa ti ne mogu odgovoriti na pp. a odgovor je mozes mozes. Ne znam ja stvarno ne.bi rizikovala da znam da postoji moguvnost.znaci sa denijalom nisam nista pratila jer nisam nissta ni znala. Spavao je na jastuku imao zastitnu ogradicu I pokrivan jorganom. A za saru su mi detaljno objasnili pokrivanje s tankom dekicom preko koje ide posteljina. Da je stavim na donjem dijeli kreveca tako da glava nije do vrha. I da je pokrivam samo do grudi a ruke da su slobodne.
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 29.4.2012 22:48:42
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: mamicak i da dodam samo.......bas sam negde citala da je nemoguce da ako beba spava kraj vas vi u snu nju zgnjecite i ugusite je a da ne primetite da ste legli na nju. Ovo se uglavnom desavalo roditeljima koji su bili pod dejstvom alkohola ili droge. Delim mišljenje! Luka je spavao na boku i stomaku. Jastuk je dobio tek kada je napunio 2 god, i to tvrd jastuk, Dormeo, da ne može da nabije glavu u njega. Marko je rođen sa ravnijom glavom nazad nego što moj ukus to dozvoljava , ili sam samo navikla da Luka ima idealan oblik glave. Uglavnom, prvih mesec dana je spavao na stomaku, jer je razvaljivao pozicionere i prevrtao se na leđa. Onda su me naplašili sa SIDSom, pa je dosta dugo spavao na boku (čitaj: leđima), a ipak, evo gledam ga baš dana, ima lep oblik glavice, vratilo se nekako to od nazad. I dalje nema lep oblik kao Luka, ali nije ravna više od nazad. Njemu sam dala jastuk oko prvog rođendana, isto dormeo, tvrd jastuk.
< Poruku je uredio Tash -- 29.4.2012 22:49:27 >
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 29.4.2012 23:05:36
|
|
|
|
Anoniman
|
Povezati teme: Lep oblik glavice
< Poruku je uredio Tash -- 29.4.2012 23:06:15 >
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:07:03
|
|
|
|
bea83
|
Viktor je prvih mesec dana spavao na boku, i to svako spavanje drugi bok. Medjutim kad su krenuli ludački grčevi najbolje mu je bilo na stomaku i u početku sam strepela ali posle sam se oslobodila i pustila ga da spava kako hoće. Grčevi prošli a on i dalje spava najlepše na stomaku.Medjutim, pošto ima blagi tortikolis pedijatar nam je rekao da ga forsiramo da spava na levoj strani (nije imala zamerki što inače spava na stomaku ali da bi prošli bez vežbica da probamo da promenimo položaj), da ga podbočimo velikim jastukom iza ledja a izmedju nogu mali jastuk. Probali već tri noći i svaki put bezuspešno Budi se svaki čas i uvek ga nadjem u drugom kraju krevetca i obavezno na ledjima Kako da ga fiksiram? Ima savršen oblik glavice a iz porodilišta je izašao skroz spljošten Inače kumin mali od osam meseci stalno spava na ledjima, ima plagiocefaliju, skroz mu je nazad glavica ćelava a motorički razvoj baš baš slab,idu na vežbice od 4tog meseca i idalje stanje nije sjajno Preporučeno im je da ga stavljaju na stomak da spava ali on tako neće
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:12:28
|
|
|
|
Anoniman
|
Motoričkom razvoju ne pomaže spavanje na stomaku nego stavljanje na stomak u budnom stanju da uči da se odiže. A spavanje na stomaku nema baš neke koristi a nosi visok rizik...
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:19:52
|
|
|
|
minavb
|
Rade se istraživanja koja tdokazuju da SIDS i ALTE više imaju veze sa opioidnim peptidima mlečnih proteina, GERom, neurološkim problemima, metaboličkim i kardiovaskularnim poremećajima i zlostavljanjem, nego sa pozicioniranjem bebe.
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:24:11
|
|
|
|
bea83
|
Ja samo prenosim ono što joj je rečeno u Tiršovoj, valjda oni ljudi nešto znaju Beba samostalno okreće glavu dok spava i za to koristi mišiće koje ne može da koristi dok spava na ledjima ili boku. Ja lično ne smatram da je spavanje na stomaku veliki rizik,ali naravno to je moje mišljenje i ja se ponašam u skladu sa tim
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:26:25
|
|
|
|
Anoniman
|
Ali dok ta istraživanja ne daju konkretne rezultate, mi ćemo se držati dosadašnjih, jer to istraživanje moža da dokaže i suprotno od početne premise. Uzgred sasvim mala beba ima razvijen refleks da privuče nešto k sebi ali ne i da odgurne tako da ako i krene nečim da se guši ne može da se toga oslobodi, al to sad odosmo dalako u off...
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:30:20
|
|
|
|
Olga75
|
i da se vratimo plagiocefaliji sids je druga tema edit : evo i TEMA
< Poruku je uredio Olga RR -- 30.4.2012 9:31:31 >
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:34:50
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: gae_gr Ali dok ta istraživanja ne daju konkretne rezultate, mi ćemo se držati dosadašnjih, jer to istraživanje moža da dokaže i suprotno od početne premise. Uzgred sasvim mala beba ima razvijen refleks da privuče nešto k sebi ali ne i da odgurne tako da ako i krene nečim da se guši ne može da se toga oslobodi, al to sad odosmo dalako u off... A šta će da privuče ako leži na čvrstom dušeku sa čaršavom, ja preferiram one čaršave sa gumom? IZVORNA PORUKA: gae_gr Motoričkom razvoju ne pomaže spavanje na stomaku nego stavljanje na stomak u budnom stanju da uči da se odiže. A spavanje na stomaku nema baš neke koristi a nosi visok rizik... I ni sa ovim se ne slažem, beba kada spava vrti glavicu, dakle, i tek kako aktivira vratne mišiće.
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:35:46
|
|
|
|
Anoniman
|
Evo, mi nismo spavali na stomaku nego po preporukama i imamo lepo oblikovanu glavu.
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:37:12
|
|
|
|
Anoniman
|
Po preporukama na boku, ili po preporukama na leđima?
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:38:47
|
|
|
|
Anoniman
|
Po preporukama na samom početku na boku a onda na leđima sa glavom na jednoj i drugoj strani.
< Poruku je uredio gae_gr -- 30.4.2012 9:42:03 >
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:44:45
|
|
|
|
minavb
|
Vanja je spavao na boku i na stomaku, kako se bebama sa GERom i preporučuje. Elem, profesor iz Tiršove je upravo i izneo neke podatke iz te velike studije koju ameri rade. Nije smeo sve dok se ne objavi, ali mene je fascinirao procenat beba sa GERom, naročito inaparentnim, kojima je kao uzrok smrti naveden SIDS.
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 9:48:20
|
|
|
|
Anoniman
|
A gae, ti si onda stajala nad bebom dok spava i okretala joj glavu na stanu (dok je na leđima)? Jer, tako, sa glavom na stranu, spavaju samo novorođenčad, prvih mesec-dva. Ili su bar moji tako. Posle više ne. Posle, ako leže na leđima, glavu su drali pravo, licem kao plafonu.
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 10:03:45
|
|
|
|
Anoniman
|
Nisam, sam je okretala glavu, uglavnom prema vratima od sobe odakle smo joj prilazili pa sam je samo rotirala jedno veče uzglavlje sa jedne drugo sa druge strane. Ali sam sedela iznad nje sve vreme dok je spavala na stomaku par puta kad smo je tako stavili preko dana, nisam mogla da se opustim ni do kupatila da odem, kamo li da je tako ostavim preko noći i legnem da spavam... Al svi imamo drugačije strahove...
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 10:14:57
|
|
|
|
Olga75
|
i ja sam se uzasavala spavanja na stomaku a o sidsu nisam pricala , cini mi se protiv uroka
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 11:37:53
|
|
|
|
Lilla
|
IZVORNA PORUKA: minavb Rade se istraživanja koja tdokazuju da SIDS i ALTE više imaju veze sa opioidnim peptidima mlečnih proteina, GERom, neurološkim problemima, metaboličkim i kardiovaskularnim poremećajima i zlostavljanjem, nego sa pozicioniranjem bebe. Kao sto sam vec napisala, uvijek sam bila misljenja da bebe iznenada umru zbog zdravstvenih problema, za koje roditelji mozda nisu znali do tada. Ne kazem da svi treba da rade kao ja, daleko od toga, ali ne mislim da sam grijesila kada sam H kupila jastuk. Pa ovdje bebama kupuju malo, cetvrtasto cebence (malo vece od maramice) koje daju bebama od rodjenja da bi se navikle na njega i spavale sa njim. Obicno ga bebe navuku na lice da bi osjetile miris, kazu da se tako osjecaju sigurnije. Ja to nisam, ali sam vidjela da H bas voli da se privuce skroz blizu jastuka i tako zaspi, a sad ga vec zgrabi rukama i namjesti kako hoce. Obicno ga zagrli. Kad se igra hrve se sa njim kao sa igrackom, i ubjedjena sam da nema sanse da se moze ugusiti sa njim u zdravom stanju. A najvise sam ga kupila upravo zbog ravne glave, jer tvrda podloga prilikom lezanja na ledjima je obicno i uzrok tome.
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 11:45:47
|
|
|
|
Olga75
|
da se manemo sidsa moj pokojni tata je imao plagiocefaliju secam se kad je moja baka sva ponosna govorila kako on ima divnu glavu okruglu kao jabuka a eto mi , na zalost imamo duguljate , lepe jesu al su tako duguljaste ona je njega vezivala u kolevku jer je to onda , valjda , bilo lepo ( nekad su i zenske dlakave noge bile olicenje lepote , pa onda salo i tako ) sve u svemu cini mi se da je to vise estetski problem
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 21:11:50
|
|
|
|
Yula
|
IZVORNA PORUKA: Tash A gae, ti si onda stajala nad bebom dok spava i okretala joj glavu na stanu (dok je na leđima)? Jer, tako, sa glavom na stranu, spavaju samo novorođenčad, prvih mesec-dva. Ili su bar moji tako. Posle više ne. Posle, ako leže na leđima, glavu su drali pravo, licem kao plafonu. Tako je i moj prvih mesec i po, dva sam okretao glavicu na stranu, a onda smo primetili da mu je pozadi glavica pocela da bude uza nego napred ka licu, za nijansu, ali se primeti. Momentalo sam ga okrenula na bok i ubrzo se sve sredilo. To se desava zato sto posle nekog vremena vratni misici ojacaju i beba teze drzi glavicu skroz u stranu, vec je vise ispravlja ka plafonu. Preko dana sam praktikovala da ga bar jednom u dva dana, stavim da spava na stomaku, ali smo tada sve vreme sedeli i gledali u njega Nocu nikada na stomaku, sve dok nije porastao i poceo sam da se okrece na stomak. Vracala sam ga na bok, ali nije hteo ni da cuje, momentalno bi poceo da se ljuti i okretao se na stomacic. Sada ima nepunih 11 meseci i negde od 7. meseca spava an stomaku. U pocetku sam se plasila, ali videla sam da je potpuno siguran, ima veoma lak san i ostavila sam ga tako da spava. Mislim da je sada bezbedno. I ja mislim da je pitanje dana kada ce se pojaviti neka nova teorija o sidsu i da ce se se pokazati da spavanje beba nema apsolutno nikakve veze sa tim. Ipak, ranije su maltene sve bebe spavale na stomaku, ali ta stravicna pojava se desavala izuzetno retko.
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 21:15:39
|
|
|
|
Anoniman
|
Yulo, ne mislim da se ređe dešavalo nego danas samo su informacije o tome bile manje dostupne. Inače, Nevena i sad spava sa glavom na strani kad spava na leđima, na stomaku skoro nikad, a često se okrene na bok. Baš ću je slikati ovih dana...
|
|
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 21:21:29
|
|
|
|
minavb
|
Pa evo kazem vam, primetili su da je dairy free diet smanjila pojavu ALTE i SIDSa
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 23:08:10
|
|
|
|
Yula
|
A sta je to 'dairy free diet', onako na srpski, narodski prevedeno?
|
|
RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave 30.4.2012 23:09:32
|
|
|
|
minavb
|
Bez mleka i mlecnih proizvoda
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Prirodan izbor za miran san vaših mališanaNedostatak istog može negativno uticati na fizičko i mentalno zdravlje roditelja, smanjujući njihovu sposobnost da se no...
Osnove dojenjaMajčino mleko je najbolja hrana za novorođenče, ali dojenje nije uvek jednostavno. (engleski video)
Anketa
Јаслице или дадиља
пеперутка16
Да ли бисте радије уписали своје дете у вртић или унајмили дадиљу?