Yula -> RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave (30.4.2012 21:11:50)
|
IZVORNA PORUKA: Tash A gae, ti si onda stajala nad bebom dok spava i okretala joj glavu na stanu (dok je na leđima)? Jer, tako, sa glavom na stranu, spavaju samo novorođenčad, prvih mesec-dva. Ili su bar moji tako. Posle više ne. Posle, ako leže na leđima, glavu su drali pravo, licem kao plafonu. Tako je i moj prvih mesec i po, dva sam okretao glavicu na stranu, a onda smo primetili da mu je pozadi glavica pocela da bude uza nego napred ka licu, za nijansu, ali se primeti. Momentalo sam ga okrenula na bok i ubrzo se sve sredilo. To se desava zato sto posle nekog vremena vratni misici ojacaju i beba teze drzi glavicu skroz u stranu, vec je vise ispravlja ka plafonu. Preko dana sam praktikovala da ga bar jednom u dva dana, stavim da spava na stomaku, ali smo tada sve vreme sedeli i gledali u njega [sm=smiley13.gif] Nocu nikada na stomaku, sve dok nije porastao i poceo sam da se okrece na stomak. Vracala sam ga na bok, ali nije hteo ni da cuje, momentalno bi poceo da se ljuti i okretao se na stomacic. Sada ima nepunih 11 meseci i negde od 7. meseca spava an stomaku. U pocetku sam se plasila, ali videla sam da je potpuno siguran, ima veoma lak san i ostavila sam ga tako da spava. Mislim da je sada bezbedno. I ja mislim da je pitanje dana kada ce se pojaviti neka nova teorija o sidsu i da ce se se pokazati da spavanje beba nema apsolutno nikakve veze sa tim. Ipak, ranije su maltene sve bebe spavale na stomaku, ali ta stravicna pojava se desavala izuzetno retko.
|
|
|
|