Zemfira -> RE: Nuhalni nabor (5.8.2009 17:42:40)
|
Zdravo, devojke! Evo jos jednog novog clana. Ja sam juce bila na UZ (obican, drzavna ustanova) i doktor je izmerio NT 2,5mm, sto je propratio sumjnicavim vrtenjem glave, a kada sam ga pitala koja je gornja granica rece 2,5mm! I uz to da ne panicim, da sacekam rezultate krvi... Ali meni djavo nije dao mira, te evo sta sam pronasla na netu (preskocicu ili skratiti ono sto je vec receno). Merenje NT se radi od 11 do 13,6 nedelja. Tokom tog perioda on moze varirati, tj. rasti proporcionalno sa bebom, nakon toga se polako povlaci i nestaje, te merenje posle ulaska u 14.nedelju nema svrhe. Zato gornja granica debljine NT varira od 11 nedelje, kada je 2mm do 13,6 nedelja kada je 3mm (ovo su mere za abdom. ultrazvuk. za vagin.UZ su nesto manje - sredinom i na kraju perioda merenja do 2,5mm). Takodje sam naisla na podatak da, u okviru ovih granicnih vrednosti, pi proceni rizika (osim, naravno markera iz krvi) treba uzeti u obzir i odnos NT i CRL (tj. duzine bebe jer NT 'raste' zajedno s njom), tako da je za pravu sliku potrebna analiza i ostalih parametara UZ i dobar doktor koji ume i zeli to da radi u svakom konkretnom slucaju (a ne da te pregleda i gleda na vrata pitajuci se jos koliko ih ima u cekaonici...) I jos, evo izvesne utehe za one koje brinu granicne mere (kao i mene, jer uprkos svemu procitanom i gore naopisanom, ja i dalje, mada nesto manje, brinem) 9 od 10 beba koje imaju NT do 3,5mm je zdravo... Sutra idem na 4D kod privatnika i nadam se da ce me to bar malo smiriti dok ne sacekam rezultate krvi (koje cu moci da podignem 'mozda u ponedeljak, a sigurno u sled.cetvrtak")...
|
|
|
|