Exit
|
Kada mi je tog meseca izostala menstruacija, znala sam, tacno sam znala da sam u drugom stanju, jer uvek sam imala redovne menstruacije. Veoma rano sam (cetvrta nedelja) osetila prve simptome kao kod redovne trudnoce: nabrekle grudi, osecaj "grgoljanja" u stomaku i mucnina. Medjutim, mucnina je bila veoma blaga i javila bi se ujutro pa bi zatim nestala, a onda bi se pojavila sledeceg poslepodneva i stalno tako... Takodje, u toj cetvrtoj nedelji osecala sam i bolove duz celog stomaka, posebno kada bih duze vreme sedela u istom polozaju ali tada nisam bila mnogo zabrinuta posto sam mislila da je sve to "normalno" i da ce proci vremenom kada trudnoca malo odmakne...Takodje, test na trudnocu kojeg sam radila na kraju cetvrte nedelje je bio negativan. U petoj nedelji, osetila sam nepodnosljiv bol sa desne strane. Sa bolom koji se iznenada javio, noge su mi postale ledene, utrnule i imala sam osecaj da cu se onesvestiti iako sam lezala kada se to desilo. Ubrzo (posle sat-dva) pocela sam da krvarim. U pocetku je krv bila crvena, sveza a zatim je postala tamno smedja, kao toz od kafe. Najpre sam pomislila sam da je spontani pobacaj. Sledeceg dana, bol se ponovo javila i ponovo je bila nepodnosljiva, s tim sto je sada postala i trajnija i javljala se sve cesce. Krv je i dalje bila tamno smedja. Pocela sam da sumnjam da nesto zaista nije u redu, ali sam se tesila da mozda ipak nije u pitanju vanmatericna. Konacno, sledeceg dana, kada su bolovi postali skoro neizdrzivi, javila sam se lekaru koji je na ultrazvuku video mesak smesten u desnom jajovodu ali je, da bi bio siguran da je u pitanju vanmatericna trudnoca, rekao da uradim beta Hcg. Kada je nalaz krvi potvrdio trudnocu, zbog jakih bolova koje sam osecala, odmah je uradjena laparaskopska intervencija kojom je odstranjen desni jajovod. Inace sam sa desnim jajnikom i jajovodom oduvek imala problema zbog cestih upala, ali verujem da je do vanmatericne trudnoce doslo i zbog spirale koju sam imala skoro dve godine. Iako sam intervenciju fizicki dobro podnela, i danas zivim sa tom traumom. Fakat je da je vanmatericna mom slucaju relativno rano otkrivena (peta nedelja), ali sam sigurno mogla da se javim lekaru i nedelju dana ranije. Zato bih svim zenama koje osecaju slicne simptome (bol u stomaku posle izostanka menzisa i krvarenje), savetovala da se sto pre jave lekaru i da ne rizikuju, odnosno da se na vreme uvere da je sa njihovom trudnocom sve u redu. Nisam strucnjak, ali mislim da kod vanmatericne nema pravila i da se moze javiti rano (kao kod mene), ali moze se desiti da ako plod zastane u sirem delu jajovoda, da se razvija neko vreme i da vanmatericna trudnoca potraje i par meseci. Sto se pre otkrije, to je bolje, pre svega za zivot i ceo organizam, kao i mogucnost da zena ocuva svoje reproduktivno zdravlje. Posle vanmatericne, imala sam, nazalost, biohemijsku trudnocu, ali se svim srcem nadam da cu uskoro videti i da ce ovog puta sve biti u redu. Svim trudnicama i onima koje nisu, a zelele bi da to postanu, zelim puno, puno zdravlja i srece.
|