eugenija -> RE: Double test (12.2.2009 8:42:00)
|
Ja sam radila double test, mada ni danas ne znam zašto, jer ne spadam u rizičnu grupu (nemam preko 30 godina starosti, u porodici nije bilo bolesti hromozomskog tipa). No, praksa mog ginekologa je da sve trudnice šalje na double, pa eto. Prvo se radi uz radi preciznih merenja bebe, pa se odmah potom vadi krv i popuni se mali upitnik. Ukrštaju se varijable na osnovu mera bebice sa uz i nalaza iz krvi. Nalaz obično bude gotov za 10-tak dana, i pokazuje statističke procene odnosno omere. Potrebno je što kraći vremenski razmak da bude između uz i vađenja krvi. Kod mene je pokazalo da je rizik izuzetno mali, 1: 10000 da beba boluje od Downovog sindroma ili Edwardsovog sindroma... Kako mi je objašnjeno, što je ovaj omer manji, veći je rizik. Ovo nije obavezan pregled i dužnost je ginekologa da to naglasi. Moja drugarica recimo nije prihvatila da ga radi, jer joj se, kako kaže, "nisu bacale pare"... Testiranje dođe oko 50, 60 evra. Meni je recimo bilo lakše da znam da je sve sa bebkom u redu.. Dobila sam neku potvrdu i olakšanje...
|
|
|
|