Anoniman -> RE: Badnjak (6.1.2012 21:50:45)
|
IZVORNA PORUKA: dunja RR IZVORNA PORUKA: Tash IZVORNA PORUKA: dunja RR Pitanje: zar se Badnjak ne pali uveče? Kako onda (i zašto) da ga uzmem uveče? I kako sa dvoje male dece da odem u Crkvu uveče? I tačno kada mm da nađe vremena da seče badnjak po šumi (mm radi sutra)? Zato što se Badnjak unosi u kuću na Božić, a pali se u crkvi na Badnje veče, ne znam šta je tu čudno (Badnje veče prethodi Božiću, prirodan tok događaja)? Može se uzeti u crkvi i preko dana ako neko ne može prisustvovati paljenju Badnjaka uveče. U kući se Badnjak pali NA Božićno jutro a ne na Badnji dan, tako da se u šumi saseče NA Božićno jutro pre paljenja, kada uglavnom niko ne radi:) Aha, nisam znala da je tako. Kod nas se badnjak pali na badnje veče (lično ga nisam nikada palila, ali pali se po kvartovima), te sam ja shvatila da ga onda više nema za Božić (meni stoji na stolu još dugo, dok se ne setim da ga bacim). To nije bilo jasno. Ustvari, i dalje mi nije jasno. Ako se zapali uveče, šta ujutru unesem (ili, ujutru zapalim a uveče unesem, zanemarimo sada razliku u običajima)? I da, ja ne volim badnjak u vidu nekultivisane grane, znam da je to tako izvorno, tradicionalno, i da bi tako trebalo, ali meni je to gadno. Valjda je i to jedan od razloga zašto kupujem kod "uličara".
|
|
|
|