Zemunka85 -> RE: Urinarne infekcije kod dece (29.9.2016 18:41:56)
|
Znaci vama je ovo treca UI? I posle druge vam nisu uvodili profilaksu? Hmmmm ... Vidis nama je od 5 UI samo jedna (druga) bila pijelonefritis tj upala bubrega. Tada smo i bili u bolnici i tada je bakterija bila rezistentna na sve. Ostale su bile asimptomatske, cistitisi tj na nivou besike. Bukvalno sam ih slucajno otkrila tj samo jer sam preterano brinula pa i urin svaki put zagledala i njuskala. UZ tu nije najbitnija stvar. Jer ne moze pokazati sve. Mi smo ga cak samo dva puta radili. Tada u bolnici i posle svega tj posle svih 5 tj posle ako ne i dve god od prvog. Nama su trazili da radimo mikcionu (MCUG) kojom se dokazuje da li postoji VUR, kako bi se otkrio uzrok. Ja sam dugo "odolevala" da ne odemo, ali smo na kraju otisli. Cak mislim posle cetvrte tek. U Hrvatskoj smo radili. Laknulo mi je kada sam videla da nije VUR, ali opet sam se pitala kako mi njoj da ukinemo AB i kada, kad kad god da smo probali, infekcija se vratila za 2-3dana. Kada smo dobili potvrdu da nema VURa DR je opet rekla da prestanemo sa AB, ali ja nisam smela. Jednostavno, nista se nije promenilo od proslog puta, sem naseg saznanja. Davala sam joj jos mesec dana i kada je doslo toplo vreme skinula pelene. U danu. Onda i ukinula AB. I vise se nije vratila. E sad - ovo moras znati, jer jbg takvo nam je zdravstvo, sve moramo sami znati, jer neki DR ne znaju, pa su nas tako zeznuli - peta infekcija se nama javila posle jednog Ospamoxa tj penicilina. Deca koja imaju problema sa UI ne treba da piju lekove na bazi penicilina. Ne znam strudno objasnjenje, ali nesto tipa - on ubija gram pozitivne bakterije blabla i opet nastaje infekcija. Tako da se uvek trazi zamena. Da li ste skoro bili bolesni tj pod AB? Zatim oni traze i DMSA. Koliko se secam to je da se utvrdi da li su neko ostecenje dosadasnje infekcije napravile. Mi to nikada nismo radile. Uz je uvek dobra. Ja sam se uzasno osecala zbog te profilakse, ali svaki put kada bi joj se infekcija vratila shvatila sam da je doza koju popije u infekciji tolika da to kroz profilaksu popije za tipa dva meseca. I da se jednostavno ne treba igrati. A narocito sto svaka ta infekcija moze da osteti bubreg. I onda od dva zla shvatis da je manje bolje tj pomiris se sa tim. Ne znam da ti kazem sta dalje, jer kazem ti, mi smo kada smo dosli do toga da je bakterija rezistentna na sve, a ona ima samo god dana i loseg je stanja, zavrsili u bolnici. Tamo je sve islo brze uz infuziju i sl. Dok pisem ovo secam se svog straha i pitanja "Sta ne valja". Razne scenarije i gluposti. Da li ce ikada moci bez AB, da li uopste bubrezi rade, da li su ok .. ima li oba!!! Jednostavno sa skidanjem pelena sve je kao rukom odneseno. Ja ne kazem da je to univerzalno resenje ali svakako u vasem slucaju treba probati i saljem svu pozitivnu energiju da uspete!!!
|
|
|
|