|
RE: Strani jezici, kada? 27.8.2013 9:01:53
|
|
|
|
Peace*
|
Јуче сам звала у круг по неким школама страних језика за које знам, и свашта нешто сам сазнала. Па хајдемо редом, а ви који се разумете у све то, унапред се захваљујем на мишљењу. Прво сам звалa школицу "B". Писћу само почетна слова, како не бих рекламирала. Елем, нуде: за целу школску годину 68 часова, и за целу годину кошта 360 еур (на 10 рата). Нема тестирања, сви полазници узраста 7 год иду по истом програму без обзира на ниво знања (не свиђа ми се то). Такође ми се није допало што сам поменула име вртића у ком је учио енглески (просто је школица стр језика и вртић близу, па сам мислила да знају на ком нивоу су та деца), на шта ми је жена попљувала тренутну наставницу како не зна са децом (типичне НС форе), и то ме додатно одбило. Онда сам звала школицу "L". за целу школску годину 68 часова, кошта 312еур (на 8 рата). Тестирање (што мислим да је ок), мада се курсеви не разликују много јер су и даље наравно неписмени. Онда сам звала школицу "HOE". Тамо је 25 еур месечно. Њихов принцип је да гарантују да ће деца после годину дана знати да се споразумевају. (важи, то ми се допада) И на крају сам чула за школицу "ЈВ" Они раде по неком новом принципу, у свету надалеко прихваћеном. Наиме, колико сам разумела, почетна тачка је описмењавање кроз мултисензорну методу. У ту групу се уписују сви полазници, од 4-7 год. Они уписани са 4 год похађају овај део 2 године, а ови са 7 година га похађају годину дана. Након тог курса су спремни да полажу Cambridge YLE Starters. Више овде: КЛИК Дакле, они уче слова (питала сам тету каква су искуства, мешају ли онда ћирилицу и латиницу с обзиром на то да сада крећу у школу, и она тврди да се то није дешавало), њихов изговор, + имају 5 (или 7, нисам запамтила) књигица којима се шири вокабулар, тематски су одрађене, нпр "у продавници". Цео рад са децом је мултисензоран, дакле, те књигице су нешто рађене тако да деца реагују и на додир (жена објашњава да погодује и деци која просто немају слуха за језике, те на тај начин лакше савладају). У принципу кошта исто као и прве две наведене: 40 еур у 9 рата (дакле опет 360еур за школску годину), с тим да код њих има 70 часова. Али се у старту купују и те књигице које коштају 25 еур. Мени се свиђа ова четврта школица, а додатни плус је што ми је буквално на 5мин од куће. Уствари се ломим између треће и четврте школице.
< Poruku je uredio Peace* -- 27.8.2013 9:07:48 >
|