choopa choops
|
Postavila sam pitanje u temi pretrage i hormonska terapija u pdfu zatrudnjivanje, ali posto nema odgovora otvaram ovu temu jer ionako moj problem nije vezan sa zatrudnjivanjem. Naime, jos od porodjaja sa I muku mucim sa melazmom (mjestimična tamna obojonest koze recimo čela, obraza ili kao što je kod mene slučaj nausnica ). Već dvije i po godine pokušavam da naem lijek, ali ne ide. Čitajući po netu, došla sam do saznanja da se melazma najcesce javlja zbog hormonskog disbalansa, odnosno od viska estrogena i manjka progesterona. Što se mene tiče, ja sam pila Utrogestan cijelu trudnocu, na kraju i do tri puta dnevno Visak progesterona se, ako sam dobro ukapirala, "pretvara" u estrogen. Da li sam ja onda imala visak progesterona koji je doveo do pojacanja estrogena, ili je prestankom uzimanja progesterona, sam progesteron pao, to tek pokušavam da saznam. Interesuje me, htjela bih da uradim hormonsku sliku(polnih, a i štitnjače ujedno), ali s obzirom da se kod nas to radi privatno, hoću da uradim kako valja, odnosno mislim da bi to trebalo da se radi određenog dana ciklusa? Ili ne? zna li neko? Nadalje, što se tiče same melazme, najbitnije je taj dio stalno mazati kremama sa zastitnim faktorom, i to najbolje onim sa fizickim blokatorima, a ne hemijskim. Jedna takva krema koja bi mozda mogla biti na našem tržištu je Coppertone za jdecu. Bitno je da sadrzi cink i titanijum oksid. Ja sam jos u potrazi, gdje god pitam za to, blijedo me gledaju, pa se u nedostatku iste mazem Sudocremom i preko hemijska krema za suncanje (ove bi trebalo izbjegavati zbog moguceg poremecaja hormona). Dalje, šešir i hladovina obavezna. Svako i najmanje izlaganje suncu, opet stvari vrati na staro i onda Jovo nanovo Što se depilacije tiče, samo brijač ili depilacijska krema, nikako vosak i neke jace metode, jer stvari budu jos gore (iz iskustva). Kazu da treba piti dosta vitamina C (sto meni ne ide na ruku, jer mi od njega izlazi herpes???? ), cinka. Cak postoje naznake da je i Candida jedan od uzrocnika melazme. Ja je zaista imam, pa pijem Flukonazol 50mg. Ovo su sve moja istrazivanja na temu, i ono sto ja radim, a voljela bih da cujem vasa iskustva ako ih imate ( a daj Boze da nemate, pogotovo ne ovu moju). Znaci najbitnije mi je sad da saznam ovo za vađenje hormona, to bih sledece probala pa ako neko zna da mi kaze bila bih mu zahvalna.
|