prase
|
IZVORNA PORUKA: lu A joj jel ima neki ukusniji čaj za malu djecu protiv kašlja Evo moj Roko više nema temperaturu i upravo spava ali pomalo kašlje,skuvala sam sljez ali čisto sumnjam da će hjeti popiti,jel mogu staviti u njega jednu vrećicu voćnog instant čaja ili možda pomiješati sok U pravu si, ako (Bogu hvala) do sada nije bio primoran da jede i guta nešto što je neukusno (što je moj jadni bata savladao već sa 2 godine), teško da će popiti ovaj čaj od kore crnog luka Čaj od belog sleza naravno može da se pomeša sa medom ili sokom od višanja, ribizli ili kupina (isključivo ove tri vrste, bar tako mama kaže, onda deca piju na eks). E sad još jedna napomena: ako je kašalj neproduktivan (nema iskašljavanja, potiče od grla) onda se koristi čaj od belog sleza (ili sirup od belog sleza, ali pretpostavljam da ti nije baš lagano da odeš do apoteke sa rovitim detetom pošto ste sami ). Ako je kašalj produktivan (ima iskašljavanja i potiče od bronhija, odnosno uzrok bolesti se već spustio iz grla u bronhije) onda se koristi čaj od bokvice ili jagorčevine (takođe postoje sirupi) - srećom, čaj od bokvice je izuzetno ukusan (pretpostavljam da to imaš u bašti, ako imaš potraži MUŠKU bokvicu). Kako da znaš da li je kašalj produktivan ili ne, pošto je on mali i verujem da ne može ili ne ume da iskašlje? Pokušaj sa drenažom koju sam opisala u prethodnom postu - kao oblik igre, da ne primeti da nešto ozbiljno radiš... Pustiš neku muzikicu ili upališ TV, staviš ga u krilo (tako da vidi TV) i lagano lupkaš onako po leđima. Ako se od toga zakašlje, onda je kašalj produktivan. Bokvica je u ovom slučaju pravi (prirodan, ne farmakološki) izbor, jer pomaže da se šlajm razgrađuje, tj. da nestane bez iskašljavanja (što je nekima, kao meni, neophodno). Drugi način je da mu staviš ruku na leđa (pri sredini) kada kašlje. Osetićeš pod rukom da nešto "voza" ako ima nešto na bronhijama. Moje laičko mišljenje je da to još nije stiglo do bronhija, već se zadržalo u grlu jer si brzo reagovala. Kada stigne do bronhija, temperatura je konstantna ali niža, ne može nikako da se spusti ispod 37. Da se nešto dešava na bronhijama isto se lako prepoznaje ako dete počne u snu da kašlje i probudi se od kašlja. Isti slučaj je sa odraslim osobama. Setih se još jedne cake, propolis (u kapima, ima i poseban za decu) je super delotvoran, ali ako je bolest na bronhijama. Ako je na grlu, ume da sadere grlo (kao i kapi za nos) i da na mah pogorša situaciju sa kašljem
< Poruku je uredio prase -- 14.6.2009 21:47:52 >