Contesa
|
Za Mrs.Maslacak15, Ako ste pazljivo procitali sve moje postove imate odgovore na sva vasa pitanja, plus da vam cestitam na trudnoci-ako se ne varam postirali ste da ste sredili prolaktin i da ste zabebili, jedno veliko BRAVO i da kao doktor bilogije malo vise kapirate problematiku. Postirali ste i neke tvrdnje koje nisu tacne, ali sada cim ste postirali ovde, vjerujem da ste shvatili da se iz hormonalih prikaza moze ite kako izvuci zakljucak, dali je zena balansirana ili ne, a to je kluc uspeha svakako. Oprostite, ali cudi me da neko u 33 godine pocinje pretrage, nakon dugi niz godina pokusavanja, i nije uradjen ni HSG, samo spermatogram, ne znam ko je sve vodio ovog pacijenta, ali nije profesionalan taj nas kolega, zao mi je.... Nisam sigurna da neko jako dobro ovulira sa tim prolaktinom, da ponovim iako vako vam je jos uvjek u granici normale, to je visoki prolaktine, koji moze da suprimira O, kako sto rekoh americki standard je cisto do 50, a po novijim protokolima i do 30, jer prolaktine je statisticki najveci krivac u incidenciji odsustva O, kod zena koje inace bi jako dobro ovulirale same. TSH je OK, mogao bi da bude do 2 jer je to ipak mladja zena jos uvjek, inace smanjili su i gornju granicu istoga, ranije je to bilo do 4.2, odavno to nije tako, pogotovo kod mladje zene. FSH iako deluje normalno, ipak je veci razmak od LH-a, sve dok je to 2.5 puta ide se ka gornjoj granici i upucuje na smanjivanje ovarijalne rezerve, koji ne korespondira sa njenim godinama, iako nakon 30 pocinje da rastu svi parametri i opada kvalitet ovarijalne celije, nazalost. Ovo komentarisem vako, jer gledam odnos FSH, LH i E2, E2 opet prenizak, ne znam sta je po sredi, dali insuficijencija jajnika, dali disfukcija istog, ili nezna ovarijalna celija u rezervi. Ako pomenuta pacijentica ide na 3 konsekutivna ciklusa u cekiranju hormona ne samo na 3d, nego tekom celog cickusa kao cycle monitoring, onda zna ce se sve, vako ovo mi je nepotpuni file, ja ovo kometarisem na nevidjeno i to sto vidim, kazem. Iako su ciklusi regularni, nisu jako kratki- sto je jos uvjek dobro-O nije potvrdjena, jer hormonalni monitoring istog nije radjen, temp chart je nesto sto nije ultra pouzdano i ja kao profesionalac u bransi, vjerujem faktima, iako privatno i ja kao i svi ovde, vodim svoje chartove, ama ono sto hormoni u konjugaciju sa UZ potvdre, to je to. Po meni ako je HSG odlican, sperma OK, uterus OK, ako je endometrij povoljan, ako zena redovito ovulira i sledi se ista ovulacija do tancine u satima, onda moze se ici na IUI bar, ali ja zaista ne znam koji je razlog ove neplodnosti i to godinama, ako je to prolaktine, odmah da idete na terapiju, vazno nema se PCOS, ali ako je u pitanju ovarijalna rezerva, onda ne mozete nista, osim ciste genetike i jako zdravim zivotom, moze se polagano stimulirati i pokusavati, ali mora se paziti, ako je E2 jako nizam jos uvjek, to govori o preneznim jajnicima i to je svedok da osoba ima veci stepen starosti reproduktivnog organizma, nego sto to dolikuje njenim godinama, i ako se radi o smanjenoj ovaijalnoj rezervi, onda je obazrivost od njenog reproduktivca MUST, mora se inteligentnije voditi sve i paziti na ostatak folikula u zeni, jer ako odjedan put skoce FSH, LH i E2, nema se puno prostora za manevriranje, zato zelim da se zena jako monitorise prvo, pa da se racionalno uradi plan za dalje, a ne sablonski i napamet. Hvala na paznji!
|