dunja RR
|
Marince na Peloponezu je Nafplio prelep, ranije sam pisala o njemu: IZVORNA PORUKA: dunja RR Jedino gde nisam bila, što se tiče kontinentalnog dela Grčke, je Peloponez, na kome se nalazi jedno mesto koje me toliko privlači, kažu da je nestvarno lepo a tako nepoznato - Nafplia Nafplio je bivsa prestonica Grcke, slatko mestasce, a ne znam kakve su mu plaze, mi smo samo proset____ali tamo i bili u crkvi ispred koje im je ubijen prvi grcki premijer. Mislim da je Tasos blizi od Krfa, mada se i do Krfa sad relativno brzo stize Egnatiom. Ja sam jednom isla starim putem koji je katastrofa, pun nekih krivina, nikad u zivotu mi nije bilo toliko muka. Ali ovim novim autoputem se od granice do Igumenice stize za mislim 4 sata. na jenom drugom forumu sam iščitala baš puno o njemu i definitivno mogu da zaključim, obirom da je taj forum najveći naš portal o putovanjima - naše ljude najviše oduševljava Kefalonija a upravo ni Nafplio ne zaostaje: "Nafplio ima puno toga za obilazak. Srce Naflija je Sintagma trg. Prelepe zgrade rađene u neoklasičnom stilu formiraju divne oblike i daju trgu neprevaziđeni šarm. Trg je lep na svoj način i ujutru, i po Suncu (gde možete naći debelu hladovinu), a tek uveče. Tu ima dosta mesta gde se može popiti veoma dobra kafa, uživati u pivu ili vinu, dok se deca igraju na trgu (bezbedno je, nema vozila), ili poslaticama (npr. u jednom kafeu-poslastičarnici spremaju odlične vafle). Na trgu se nalazi Arheološki muzej koji obavezno treba poset____iti. U muzeju se mogu videti arheološki nalazi još iz najranijih vremena čovekovog prisustva na tom području. Zgrada muzeja je nekad bila venecijanski arsenal. Muzej je otvoren do osam uveče a karta je dva evra, za decu je besplatno. Od Sintagma trga put vodi u uske ulice starog dela grada, koje su oslobođene automobila i pune života, ambijenta i kulture. Zaista čoveku prija krećući se ovim slatkim ulicama gde sve vrvi od života. Ovaj deo grada nudi prekrasne neoklasične zgrade, spolja skockane i živopisne, po balkonima i zgradama ima dosta cveća, ispod kojih su radnje, butici i sl. gde se mogu kupiti odeća, nakit i mnogo toga drugog, ili sesti u nekom od kafića ili imati obrok u malim tavernama, što je sve očaravajuće i neprevaziđeno iskustvo. Ipak Codemaker kao i svuda daje zlatna pravila koja treba poštovati, lični utisak je da su cene ovde nešto jače nego u drugim delovima Nafplija, mada svakako ako se dobro promuvate i zagledate i tu možete povoljno trgovati, u svakom slučaju bolje je potrošiti malo više vremena i istraživati pošto su cene za istu ili sličnu robu veoma šarene. Iako Stari deo grada usled svoje veličanstvene lepote, živopisnosti i kolorita turiste najviše privlači (a tu je smešteno i gro nafplijskih hotela) nikako ne treba zanemariti novi deo grada koji, između ostalog, ima odličnu šoping zonu i druga mesta gde u vreme različitih rasprodaja cene mogu biti dosta niže nego u Beogradu. Nafplio je odlično snabdeven robom svih vrsta a koliko smo primetili ima i dobro organizovanu pijacu. Upoređujući sa cenama u drugim krajevima koje smo obišli tokom ovog letovanja, u Nafpliju se može najbolje pazariti. Razgledajući malo novi deo grada može se uočiti da su zgrade lepe i kvalitetno urađene, i uopšte grad deluje ne samo kao kvalitetno mesto za turiste i uživanje već i za život. Nafplio ima dve plaže Arvantiju i Karatonu koja je nešto izdvojena iz grada. Mi smo se opredelili za plažu sa plavom zastavom, Karatonu koja važi za jednu od najbolje organizovanih plaža šire u Grčkoj. U samom Nafpliju, kod pijace, postoji skretanje levo za Palamidi i Karatonu, a nešto kasnije je skretanje za Palamidi ili produžavanje ka Karatoni. Prvo što pada u oči je veliki zaliv koji skoro ceo zauzima ova velelepna peščana plaža. S leve strane puta koji vodi ka plaži je veliki parking gde ima više nego dovoljno mesta za automobile i autobuse. Na plaži ima više grupa suncobrana i ležaljki, a mi smo birali one u centralnom delu gde je iza veliki bar. Na plaži ima svih objekata koji su potrebni, zidana zgrada sa toaletima, tu je veoma čisto, ispred su tuševi, ima više mesta sa spasiocima, plaža je izuzetno čista, postoje ograđeni delovi ove velike plaže gde se mogu iznajmljivati skuteri i pedoline ko želi, ima poseban deo za decu sa toboganima i drugim čudima, i td., nema šta nema. Ima mnogo palmi i drugog drveća, ko želi može ići i u prirodan hlad, plaža je zaista lepa i impresivna i podseća na one plaže u tropima kakve gledamo sa fotografija. U delu gde smo mi bili je devet redova suncobrana i ležaljki, veoma ukusno uređeno, u lepim bojama, a što je začuđujuće sve je besplatno! Možete naručiti piće u baru, ili dolaze dečaci da vam nude (frape je tri evra), međutim ko ne želi ne mora. Plaža je odlična za kupanje, u vodi sitan pesak, dugo je plićak, idealna je za decu, a voda je kristalno čista. Ima dosta ljudi ali nema gužve, verovatno zato što je sama plaža velika. Na plaži nema nijedan hotel, ništa za spavanje i duži boravak, jednostavno kako su nam meštani rekli, to je gradska plaža grada Nafplija i ona mora biti na nivou, zidanje u objekata okolini plaže je zabranjeno izuzev onih koji su vezani za sadržaje na samoj plaži. O Nafpliju se mogu pisati čitave knjige a da ne bude rečeno sve ono što bi turistima moglo biti zanimljivo. Vredi istaći i izlaz iz Nafplija i put ka Tolu gde ima odličnih prodavnica gde se može naći kvalitetna roba po umerenim cenama, a kafići su jeftiniji međutim i dalje kvalitetni. Tu su i benzinske pumpe koje su u vreme najveće nestašice goriva u Grčkoj skoro uvek, barem neka među njima, imale gorivo." Eto to me sve privlači, ali i priče ljudi koje znam da su tamo bili - kažu da je fantazija
|