Daca88
|
Ja sam u srednjoj školi išla 3 godine na veronauku(obavezni odabrani predmet),i izabrala sam je umesto građanskog vaspitanja.Nastavu nam je predavao jedan katolički pop iz jednog malog naselja.Učili smo evanđelja,prostudirali Bibliju,učili crkvene molitve.Jednom sam se čak i udala pošto je tema bila crkveno venčanje,pa je pop izveo mene i jednog učenika da nas"venča"da demonstrira kako se to radi Učili smo sve o krštenju,prvoj pričesti,krizmanju,raznim praznicima,običajima,tradicijama,crkvenu istoriju...Jedino što mi se nije dopadalo je što se obavezno i politika morala provući makar u dve-tri rečenice.Ali uopšteno bila sam zadovoljna verskom nastavom.Na građanskom sam čula od drugarica iz razreda koje su odabrale taj predmet da uče razne stvari od prvi pomoći,sađenja cveća,kuvanja,očuvanja prirode i zemljišta,preko seksa,droge,alkohola,posla,nasilja,do zaposlenja,formiranja porodice,braka,dece...tresli su svakakve svakodnevne teme,sa tom zamerkom što ih nikada do kraja nisu završili jer čas traje 45 min.premalo da svi nešto pitaju,dobiju odgovore i da se opširnije priča o temi,a sa novim časom je išla i nova tema tj.nikada nisu završavali prethodnu započetu do kraja što je po meni loše.