|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Krštenje
29.3.2011 1:05:54   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: popadija Mara

Ne moze rodbina da ti bude kum na krstenju.

hm, to sam i ja rekla, ali nisam bila sigurna 100%

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 251
29.3.2011 1:07:25   
Anoniman
Po crkvi imas dve podele srodstva. Duhovno i biolosko. KOje se izjednacava sa kumstvom. Ima i formula koja se koristi za izracunavanje ko kome moze da bude kum.

(odgovor članu dunja RR)
  Direktna veza do poruke: 252
29.3.2011 1:08:10   
Mishica 77

Mene je krstio stric... pre 13 godina. Osoba koja se druži samo sa sveštenom licima i koja je skroz okrenuta crkvi.
Zar on ne bi trebao ovo da zna? Ili bar sveštenim koji me je krstio?

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 253
29.3.2011 1:08:32   
choopa choops
Pise samo da ne mogu roditelji i monasi user posted image Mada ni ja ne vjerujem da moze rodbina...user posted image
Кум на крштењу Поред свештеника који крштава, важан чинилац и важна личност на крштењу јесте кум. Кум даје име детету. Он је сведок крштења и духовни отаc детета, које се крштава. Зато кум мора бити православне вере, крштен, чистога и моралнога живота, мора бити пунолетан, дакле, телесно и духовно зрела особа, и да има физичку могућност да учествује у светој тајни крштења. Родитељи не могу бити кумови својој деци, а такође и монаси не могу кумовати на крштењу. Кум на крштењу се у име детета одриче сатане, и сједињује са Христом, чита, односно, исповеда Символ православне вере у име кумчета. Зато је његова дужност, да у даљем животу брине о верском васпитању свога кумчета. У нашем народу је због тога институција кумства на великој висини. Народ не каже узалуд: "Бог на небу - кум на земљи".

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 254
29.3.2011 1:11:01   
Anoniman
Ako cemo po pravilu ne moze rodbina ni u jednom smislu. Moze tamo tek od devetog kolena. A sad ja ne znam sta pojedini svestenici rade. Da neko tako dodje kod mm on ga ne bi krstio jer nije po pravilu.
Kad sam se ja krstavala prvo sto je pitao svestenik za kumu bilo je da li smo u rodbinskom odnosu ?

(odgovor članu Mishica 77)
  Direktna veza do poruke: 255
29.3.2011 1:21:38   
liliana
IZVORNA PORUKA: Mishica 77

Mene je krstio stric... pre 13 godina. Osoba koja se druži samo sa sveštenom licima i koja je skroz okrenuta crkvi.
Zar on ne bi trebao ovo da zna? Ili bar sveštenim koji me je krstio?

Mišice, i mene je na krštenju držao moj rođeni stric. Pre 35 godina... A pop je bio stariji , sad je več odavno u penziji-inače jako dobar prijatelj mog dede-nemoguče da ne  bi rekao da ne može...user posted image

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 256
29.3.2011 8:11:38   
Anoniman
a prosle godine je sestra mm kumovala detetu kojem ona dodje strina. ne znam, mozda je mogla zato sto nije u krvnom srodstvu? user posted image

(odgovor članu liliana)
  Direktna veza do poruke: 257
29.3.2011 8:22:40   
Anoniman
Mi planiramo krstenje za jun, al ne u NSu nego u B. Palanci, kod coveka kojeg postujem i volim kao clana porodice. IJedino sto moram da odem po odobrenje/ saglasnost nadleznog svestenika user posted image imam osecaj da ce sujeta proraditi i da cu morati da moljakam...
I da, planiramo krstenje pre prvog rodjendana jer zelimo da to bude na leto, a ne u kasnu jesen, zbog toplote/ hladnoce i smatramo da je to nesto intimno i da ne treba da bude prisutan niko sem naj naj najuze porodice tipa roditelji, brat sestra, kumovi.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 258
29.3.2011 8:23:23   
Anoniman

IZVORNA PORUKA: dunja RR

Cek cek, mislim da kod Rimokatolika moze. Nek me neko ispravi ako gresim.

(odgovor članu dunja RR)
  Direktna veza do poruke: 259
29.3.2011 16:25:47   
Sanjica26 RR
Milice, lepo su ti odgovorile devojke. Ne mogu deci da budu kumovi rodjaci. To nije po pravilima Srpske pravoslavne crkve.
Mozes da krstis decu kad hoces. Znaci nije bitno koliko imaju godina. Parna i neparne godine za krstenje ne postoje.

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"

Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 260
29.3.2011 16:32:34   
choopa choops
razmisljala sam nesto glede ovoga kum-rodjak.

Ako gledamo po logici naseg vjerovanja nekad je moralo tako biti. Mislim kad je nastao covjek. A ako je tad moglo, onda vjerovatno moze i sad. Nemam pojma, najbolje je pitatisvog svestenika, pa kako on kaze da treba. Mada bilo bi dobro da nadjete nekog drugog cisto da budete sigurni 100%.

A moze biti da su djeca krstavana tako u ovim proslim vremenima-komunizam, jer su se vodili politikom da je bolje ikako nego nikako? user posted image Bitno je bilo da se krste...ne znam user posted image

(odgovor članu Sanjica26 RR)
Direktna veza do poruke: 261
29.3.2011 16:34:16   
Sanjica26 RR

IZVORNA PORUKA: choopa choops

Znalci pomagajte user posted image

M
Ko placa krstenje i koliko otprilike? Ako se dogovorite sa kumom da ce te vi da placate krstenje, to je ok. Ne postoji neko pravilo. Sto se tice cene krstenja to ti ja ne mogu reci. U nekim crkvama postoje tarife za krstenja. Ali ima svestenika koji se toga ne pridrzavaju i koji kazu ''koliko das. A, ima i onih koji ti kazu cenu
Ko kupuje peskir i svijece? Opet je stvar izbora i dogovora.
Da li ste postili ako ste krsteni ili krstite u vrijeme posta? (ja kazem MM da treba, a tako sam i nasla na netu, medjutim ovdje nam nisu nista rekli). Nekada se krstenje i vencanje obavljalo u sklopu Liturgije, pa je trebalo da se posti i onda na kraju tog cina da se ksteni ili vencani priceste. Danas se krstenje obavlja van sluzbe. Moze muz da posti i pre krstenja da se na Liturgiji pricesti.

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 262
29.3.2011 16:35:45   
morena
IZVORNA PORUKA: magiNS

IZVORNA PORUKA: dunja RR

Cek cek, mislim da kod Rimokatolika moze. Nek me neko ispravi ako gresim.

Kod nas može. Ja sam npr.kuma kćerki od mog brata. A našem sinu bit će kuma sestra od mm.

Stigao nam je nas Jakov! :)

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 263
29.3.2011 16:51:55   
JMPM
Zene,mene zanima da li moze da se krsti pod Ostrogom?Kako to funkcionise onda?Ako neko uopste ima takva iskustva (skorija user posted image )

(odgovor članu morena)
Direktna veza do poruke: 264
29.3.2011 16:59:51   
pepeljuga
moze, jednom sam bila kad je bilo krstenje, ali ne znam detalje. eto, nisam bas neka pomoc, samo znam da sigurno moze user posted image  

I''m sweet, romantic and traditional. I''m a bit prissy and naive, and I wont set_tle for less than a picture perfect life. (Charlotte York)

(odgovor članu JMPM)
Direktna veza do poruke: 265
29.3.2011 17:01:08   
JMPM
Super,hvala user posted image !Nadam se da ce se jos neko javiti sa nekim info koje ce mi znaciti user posted image

(odgovor članu pepeljuga)
Direktna veza do poruke: 266
29.3.2011 17:03:38   
magnetic
Nasi prijatelji su bili na letovanju,otisli na Ostrog,zakazali i krstili dete.Kumovi su joj bili neki par koji su tada upoznali u istom hotelu.

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu JMPM)
Direktna veza do poruke: 267
29.3.2011 17:08:08   
JMPM
IZVORNA PORUKA: magnetic

Nasi prijatelji su bili na letovanju,otisli na Ostrog,zakazali i krstili dete.Kumovi su joj bili neki par koji su tada upoznali u istom hotelu.
Mi idemo na letovanje u CG ove godine i volela bih da odemo do Ostroga.Bila sam,osecala sam se divno,smireno,ispunjeno... i volela bih opet da odemo.Zato me zanima sve to user posted image !Da li bi pitala prijatelje kako je to sve tada izgledalo,sta sve treba i to?Malo davim,ali sta cu,imam jaku zelju,a nigde ne mogu drugacije da iscackam user posted image

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 268
29.3.2011 17:09:32   
magnetic
Evo nazvacu je odmah ako je kuci,pa ti javljamuser posted image

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu JMPM)
Direktna veza do poruke: 269
29.3.2011 17:11:12   
JMPM
user posted image  Divna si user posted image  !HVALA

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 270
29.3.2011 17:21:57   
magnetic
Ne javlja se,verovatno je u setnji sa decom.Cim se cujem sa njom ispitacu je sta i kako.
Opet mi ne radi pp,pa cu ovde napisati kad nesto saznam

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu JMPM)
Direktna veza do poruke: 271
29.3.2011 18:01:15   
JMPM
Radi ti PP user posted image

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 272
29.3.2011 22:48:47   
choopa choops
JMPM moze se krstiti Pod Ostorgom user posted image Ne znam ni ja detalje, ali pitacu moju drugaricu, oni su malu gore krstili user posted image  

(odgovor članu JMPM)
Direktna veza do poruke: 273
29.3.2011 22:51:49   
Sanjica26 RR
Choopo ja sam ti malko napisala.user posted image

Direktna veza do poruke: 274
29.3.2011 22:52:53   
IVA 11
Da moze se krstiti pod Ostrog, ali u donjem manastiru ili u donjoj crkvi prije Ostroga. Zakaze se krstenje unaprijed jer tamo bukvalno svaki dan ima krstenja.

Direktna veza do poruke: 275
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotran...
Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važn...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Draga "NEPLANIRANA BEBO"...
Nema apsolutno ničeg slučajnog u vezi sa tobom, moja slatka bebo.
Kako probiotici pomažu u jačanju imuniteta...
Na razvoj imuniteta kod dece značajno utiču ishrana, san, higijena, fizička aktivnost i crevna mikrobiota. Crevna mikrob...
Preminule sestre Sara (5) i Tina (9), stra...
Juče, baš oko podneva, deka i unuke kročili su ispod terase Železničke stanice u Novom Sadu kada se ona iznenada obrušil...

Anketa

da li vam se svidja ime Kristina?
pisuljica

da (55%)

ne (45%)

Ukupan broj glasova: 108

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here