regi
|
Dobro jutro! evo mog slucaja: ja imam 27 godina,moj muž 33. Iz BiH smo. Muževa dijagnoza je azoospermija i nakon 4 godine borbe sa njegovom dijagnozom,konacno su u Pragu pronašli spermije(mTESE). međutim,mi smo na konsultacijama bili u oktobru prošle godine i tad mi je dr.Lazarovska konačno rekla ono što sam sumnjala:da imam PCOS. nećete vjerovati,ali bez obzira na tu dijagnozu i moj višak kg,te moje stalno žaljenje svakom dr.-u da se debljam nenormalno,a da izuzetno teško skidam kg,niko me nije uputio da radim nalaze za inzulinsku rezistenciju. odlučila sam to uraditi sama i našla dobrog endokrinologa.Ta doktorica mi je rekla po nalazima da imam jaku inzulinsku rezistenciju,te blago povišene androgene(od kad sam se udala prošlo je 6 godina i radila sam spolne hormone bar 4-5 puta,i svaki,ali svaki put je testosteron bio oko3,5 (ref do 2,5),alli niko nikad nije rekao da je to znak PCOS-a). počela sam od početka aprila piti Gluformin.u početku je bila manja doza.ali vec 2 mjeseca pijem 3x850mg gluformina. Neki dan radila testosteron, i konacno je granično visok 2,68 (ref do 2,67). Za 4 mjeseca,smršala sam 12 kg. S druge strane,išli smo ,po defaultu, na VTO. Prvi postupak smo odradili u decembru prošle godine, 9 js,sve se oplodile,sve 4.-dan bile morule,vratili 2, beta 0. FET u martu, opet beta 0. tad nije bila tretirana inzulinska još uvijek. U junu(sam početak juna) smo išli na VTO u Brno. Dakle,mijenjali smo kliniku. Tamo sam,greškom mog dr.-a u Sarajevu( eminentnog dr.-a) imala samo 1 js. Dr. u Brnu rekao da su ostali folikuli bili mali.(Taj eminentni dr u Sarajevu taj dan kad je rekao stop injekciju da primim,na zaleđenoj slici na UZV-u meni izbrojao 9 folikula na desnom jajniku,ali očito nije dobro mjerio veličinu) od te 1 js, dobili smo na dan ET-a, treći dan poslije punkcije, osmostanični embrij,grade I. 15 dana poslije punkcije,dobila sam pravu menstruaciju,čak preko utrogestana(to mi se uvijek dešava).trajala 4 dana. međutim,odmah nakon menstruacije, nastavio se spotting danima,te sam 11 dana nakon početka te menstruacije(22 dana nakon ET-a) ,uradila test,koji je bio pozitivan,a beta taj dan 111.Dva dana poslije 65, spotting se nastavio 25 dana,i prije nekih 10-ak dana,konačno je počelo pravo krvarenje,3 dana i od tada nema spottinga, beta 0,65 (28.7. radila betu) Ja već sumnjam na moguće probleme sa koagulacijom,zbog porodične anamneze(2 tetke bile sklone spontanim pobačajima,jedna od njih ima dan danas tromb u nozi,djed je imao tromb u nozi od kad ga znam, umro od infarkta crijeva(kako mi pojasniše,trombovi mu začepili tanko crijevo), ujak kardiolog(to napominjem jer želim skrenuti pažnju da je vodio računa o svom zdravlju)doživio infarkt u 50.-oj i ima 3 bajpasa,mama danas pije aspirin 300,jer ju godinama muče glavobolje i migrene, te su joj rekli da su joj nalazi OK,nego ima problema sa tim venama na potiljku). Nakon pobačaja,a inače sam brinula što sa 27 već imam 2 ICSI postupka iza sebe i 1 FET, odlučila sam vaditi neke nalaze na svoju ruku(U BiH nema druge,nego tako) 15.7 . sam u KB Zenica ( tad je spotting još trajao), radila sljedeće nalaze: APTT(APTV)- 44,8 (6,6-26) TT 19,5 (14-21) Fibirnogen 7,82 (1,9-3,5) D-dimer plus < 50 (63,8- 246,4) sve ovo podebljano je imalo pored zvjezdicu,dakle nije ok.Pomalo mi je čudan ovaj D dimer-nizak? Radila sam i imunoglobuline(htjela sam bilo šta da odradim,da vidim da li imam imunoloških problema),i nalazi su sljedeći(takođe rađeno dok sam prolazila kroz spontani) IgG 12,9 (7-16) IgA 1,7 (0,7-4) IgM 0,7 (0,4-2,3) Po mom skromnom,laičkom mišljnju,imunologija ne bi trebala biti problem? 28.7. sam ponovila neke nalaze i uradila Protein C i S, i evo nalaza: PT (serum) 11,1 (11,5-15,0) PT 110 (70-120) INR 0,93 (0,90-1,15) APTT 41,0 (29-37) TT 16,9 (14-21) fibrinogen 5,13 (1,9-3,5) Protein C nema koagulacije (70-140) Protein S 48 (59-118) pored proteina C pise nema koagulacije(valjda to znaci da je protein C neaktivan?) Nemam svog hematologa,najviše zbog toga što nema niti jednog koji bi bio dovoljno dobar da mi da savjete oko veze VTO i sklonosti trombofiliji,niti bi iko dao da radim ove nalaze sa 27 godina,jer izgledam "savršeno zdrava". Međutim,ja nemam dovoljno vremena i novca da doživim 3 spontana da bi se neko udostojio da mi da nalaze da radim,posebno ako se uzme u obzir da svaki postupak plaćam oko 3,500 e. Takođe sam uradila anti TPO 37,6 (<12) anti TG 44,7(<34) je li ovo zabrinjavajuce? radila sam u februaru UZV štitne,rekla dr. da je štitna kao u bebe,sa nekom malom cisticom,sa kojom sam se mogla roditi. TSH je prirodno oko 2,5.Nakon stimulacije skoči na gotovo 4 i to me zabrinjava. Naravno da niko nije htio čuti da mi daje nešto za snižavanje TSH kad je on u ref vrijednostima! Ja svakako mislim nesto raditi po pitanju TSH,jer sam citala da nije dobro da ovoliko varira. Na kraju,poslala sam bris u helix da mi odrade Faktor V Leiden protrombin mutaciju F II 20210 MTFHR nalaze cekam danas ili sutra. takode,do petka cu iz privatnog laba iz Sarajeva dobiti nalaze ACA i aCL. nakon tiga,ako ne budu dobri nalazi(sto jedan eminentni dr i sumnja jer je APTV produzeno,fibrinogen povissen, protein S snizen,a posebno jer pored proteina C pise nema koagulacije)idem kod dr.-a Radončiča u ZG. vidim da ovdje ima iskusnih cura,pa me zanima sta one misle o mom slucaju...
|