Leki 77
|
" A šta ako ti dete nedaj Bože dobije Morbile, rubelu? Ja ne bih smela toliku odgovornost da preuzmem na sebe, u Americi vakcinišu protiv svega čak i protiv varičele (ovčijih boginja), a kod nas deca umiru od meningitisa, pitam se ko nije u pravu? " Ne daj boze, ako dobije boginje, prelezace ih kao ja, svi moji prijatelji, moj brat i svi njegovi prijatelji i kao velika vecina, nadam se, bez ikakvih problema. Da ne govorim, da tako posmatrano, dete i pre 18. meseca moze dobiti neke od boginja. Ja sam suprotnog misljenja, sto je vec jasno , ja pak, ne bih smela preuzeti na sebe odgovornost davanja detetu vakcine koja je, u najmanju ruku sumnjiva. A uz sve to, konsultovani pedijatri dele moje misljenje. Cak je i tebi pedijatar rekao - 18 meseci sto je ipak malo vise nego 12-15 meseci. Daleko od toga da mislim da je normalno vakcinisati se protiv svega. Cemu to vodi? Istrebljenju svih poznatih bolesti ili stvaranju plejade novih za koje nas organizam nece biti spreman? Komentar da kod nas deca umiru od meningitisa je vrlo neumesan. Deca svugde u svetu, pa i kod nas, i u Nemackoj, i u Holandiji, umiru od komplikacija koje izaziva bakterijski meningitis. Postoji jednostavno jedan procenat dece, koja ne razviju odgovarajucu reakciju na antitela Hib B, te u kontaktu sa bakterijom prodju veoma lose. U tome veliku ulogu igra trenutno stanje njihovog imunog sistema, sto je krajnje individualno. Da ne govorimo o tome, da je kod nas, pa i u (civilizovanom) svetu, u pitanju iskljucivo vakcinacija od Hib B, bakterije cija komplikacija moze biti meningitis, a da protiv ostalih izazivaca meningitisa u malo zemalja ima vakcine koja je u obaveznoj vakcinaciji (npr. u Kanadi su od ove godine u program ukljucene vakcine protiv jos dva uzrocnika menengitisa, ali te vakcine su besplatne samo za decu odredjene starosti. PREVNAR i MENJUGATE su imena vakcina i kostaju 80 evra i 60 evra. ). Mihi, shvatila sam da si kompetentna da diskutujes o ovome , nemoj da se ljutis, verovatno u brzini, zbog nedostatka vremena, ali si dala jedan veoma laicki komentar ( ne mislim samo na meningitis). Ja sam priznala da sam totalni laik i trudim se da saznam sto vise, bas zbog dobrobiti svoga deteta. Kako tebi nije jasno zasto neko moze da sumnja u "umece" ili kako god to nazoves, velikih farmaceutskih kompanija, meni nije jasno kako im neko moze verovati. Jednostavno, lepota foruma je da ljudi iznesu svoja misljenja i iskustva. Da li znas da MMR vakcina sadrzi jedno zivino jedinjenje za koje, u bas pomenutoj Americi, sumnjaju da ima veze sa povecanim brojem dece obolele od autizma? To nije trac. I sigurno mozes naci u eminentnim pedijatrijskim casopisima ili negde na internetu sastav MMR-a pa proveriti. Specificnost povecanja dece obolele od autizma cini cinjenica da je to uglavnom bilo "musko" oboljenje, a sada oboleva sve vise devojcica. U Hrvatskoj je drugarica moje drugarice pokrenula celu pricu oko autizma i o tome se tamo sada nasiroko prica. Mislim da je to najbitnije. Ako bi tvoja i moja polemika dovela do toga da se vise ljudi raspita oko sastava vakcine, pita svoje pedijatre, a oni malo razmisle o svemu, mozda bi se ta svest koja ne postoji kod nas, to poverenje u SVE sto dolazi sa Zapada, promenilo na bolje. Ma Zapadu takva svest postoji.
|