Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 18.2.2010 12:37:14
|
|
|
|
Veca77
|
IZVORNA PORUKA: Iva979 Ja uradila hormonski status 2 dc i evo rezultata: FSH 5,0 LH 1,5 Progesteron 5,8 Prolaktin 952 Estradol 55,3 Testosteron 2,1 Mislim da je sve ok, osim prolaktina Draga, i ja kad sam radila hormone (21dc) prolaktin mi je bio povisen - oko 640! I kada sam radila HSG proslog meseca, dr me je pitao da li sam vadila hormone, ja rekla da jesam i da mi je sve OK osim prolaktina koji je povisen. Kada je cuo vrednosti, rekao je da to nije nista i da se uglavnom rezultati preko 1000 tih jedinica detaljnije analiziraju! Kasnije sam na forumu citala da su neke zene imale i preko 2000 jedinica! Znaci, draga - nije nista alarmantno! Trebalo bi da se konsultujes sa dr, i mozda da pijes neke cajice, lekice sta vec!!! Ljubim
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 18.2.2010 12:42:59
|
|
|
|
Iva979
|
IZVORNA PORUKA: ksenija81 IZVORNA PORUKA: Iva979 Pa jeste, krv sam vadila samo jednom, ujutru oko 8:30h, i samo pise 952, a pored toga su rukom napisane neke referentne vrednosti (posto ih ima vise , mislim da je to doba dana u kojem se radila analiza), napisala sam u temi povisen prolaktin. U svakom slucaju hvala i tebi i Cipiki, a ako mi nesto bude nejasno pitacu Ann A u koliko sati si ustala pre vadjenja krvi? Oko 7:15. Jel i to ima neke veze?
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 18.2.2010 12:44:29
|
|
|
|
ksenija81
|
Pa mora bar dva sata da prodje od budjenja, jer je ujutro najvisi. Tako sam ja prvi pu radila i bio mij je 27, a ref je do 19.5. Sledeci put sam ustala u 6h i radila u 8 i bio je znatno manji.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 18.2.2010 12:45:44
|
|
|
|
Iva979
|
IZVORNA PORUKA: Veca77 IZVORNA PORUKA: Iva979 Ja uradila hormonski status 2 dc i evo rezultata: FSH 5,0 LH 1,5 Progesteron 5,8 Prolaktin 952 Estradol 55,3 Testosteron 2,1 Mislim da je sve ok, osim prolaktina Draga, i ja kad sam radila hormone (21dc) prolaktin mi je bio povisen - oko 640! I kada sam radila HSG proslog meseca, dr me je pitao da li sam vadila hormone, ja rekla da jesam i da mi je sve OK osim prolaktina koji je povisen. Kada je cuo vrednosti, rekao je da to nije nista i da se uglavnom rezultati preko 1000 tih jedinica detaljnije analiziraju! Kasnije sam na forumu citala da su neke zene imale i preko 2000 jedinica! Znaci, draga - nije nista alarmantno! Trebalo bi da se konsultujes sa dr, i mozda da pijes neke cajice, lekice sta vec!!! Ljubim Ej Veco, drugarice moja Ja sam ga radila 3dc a ne 21dc ali on varira pa ni ne znam koje su mu ref.vrednosti kog dana ciklusa, to cu se sve raspitati sutra kod moje dr.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 18.2.2010 12:47:06
|
|
|
|
Iva979
|
IZVORNA PORUKA: ksenija81 Pa mora bar dva sata da prodje od budjenja, jer je ujutro najvisi. Tako sam ja prvi pu radila i bio mij je 27, a ref je do 19.5. Sledeci put sam ustala u 6h i radila u 8 i bio je znatno manji. Uff, pa niko mi nije rekao koliko treba da prodje od budjenja...
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 18.2.2010 12:49:38
|
|
|
|
ksenija81
|
Pa bas iz tog razloga se radi profil prolaktina, jer tek nakon 5-6 sati od budjena se mogu dobiti realni rezultati. Ako ti nije problem uradi ponovo, ali ustani ranije i uradi ga izmedju 11 i 13 h, ako neces da radis profil.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 18.2.2010 15:16:16
|
|
|
|
bluka
|
IZVORNA PORUKA: isidora88 meni je pocetkom ove godine dijagnostikovana hipotireoza i hasimoto. pre terapije tsh mi je bio 35, sada mi je 7,4, pijem letroks 75 ug. sledece nedelje idem na kontrolu,nadam se da ce mi tsh biti u normali inace radimo na bebi vec skoro godinu dana, imala sam jako slabe ovulacije pa nisam mogla da zatrudnim valjda cu ovaj mesec imati ovulaciju pa ce valjda i doci. ako ima jos neko ko ima hipotireozu neka mi se javi da cujem iskustva drugih,koliko im je trebalo da zatrudne i da li je sve ok? ja inace imam sve simptome hipot.stalno sam umorna,naglo sam se ugojila,iskacu mi bubuljice,nervozna sam...ma sve moguce simptome imam nisi sama, imam i ja problema sa štitnom, samo imam hipertireozu i uglavnom sve simptome, od nepodnošenja vrućine, lupanja srca, tople kože, opadanja kose, jedino mi kilaža nije puno varirala, par kg gore-dole. poslije višemjesečne terapije, sad sam na min dozi lijeka i nadam se da će hormoni ostati stabilni, a terapiju ću piti još sigurno god, dvije, i to ako hormoni ostanu mirni. tek sa normalnim vrijednostima hormonima može doći do trudnoće.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.2.2010 17:55:17
|
|
|
|
tixy1
|
Bila sam da nas da proverim hormone. Dr mi je trazila da ih radim 19-21 dc. Uradila sam ih 19-tog dana ciklusa,znaci u lutealnoj fazi. Evo rezultata: Ukupni T3___ 1,8_____ <referentna vr. = 1,1 - 2,6> Ukupni T4___ 92,8____ <referentna vr. = 58-161> FSH________ 6,32____ <referetna vr. u lutealnoj fazi = 1,2- 9,0> LH_________ 5,48____ <referentna vr. u lutealnoj fazi = 1,0-14,7> Prolaktin____ 606,0____<referentna vr. u lutealnoj fazi = 104-848> Progesteron_ 6,26_____<referentna vr. u lutealnoj fazi = 3,0-68,0> Estradiol____ 33,3_____<referentna vr. u lutealnoj fazi = 27-246>
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.2.2010 17:59:15
|
|
|
|
cipiripi
|
Duso ti isti slucaj kao i ja sto se tice hormona..svi su ti ok..osim progesterona koji je zaduzen za sigurnost ploda.. Jeste on u granicama ali je jako blizu donjoj granici..to ti je znak da ces moati da uzimas progesteron u ranoj trudnoci..tj cim otkrijes :) Na koliko dobijas ?
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.2.2010 18:05:01
|
|
|
|
tixy1
|
Ciklus mi je uglavnom 29 dana, 30-og dobijem.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.2.2010 18:08:33
|
|
|
|
cipiripi
|
Ima raznih caka u lutinskoj fazi...zuto telo opstaje do 7 dana i tad su koncentracije progesterona a i estradiola povecane..paralelni pad progesterona i estrogena u krvnoj cirkulaciji dovesce do krvarenja i odlubljivanja sluzokoze materice, odnosno do menstruacije.
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.2.2010 18:11:13
|
|
|
|
tixy1
|
Cipi,covece,slabo te razumem. Nisam naucila tu lekciju o zutom telu. Nema veze... Hvala ti!!!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.2.2010 18:13:58
|
|
|
|
cipiripi
|
pa pitaj zeno sta te zanima.. :) za pocetak.. Zuto telo.. KLIK
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.2.2010 18:17:38
|
|
|
|
tixy1
|
Otklikaću se do žutog tela!!! Hvala,cipi!!!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.2.2010 18:22:32
|
|
|
|
tixy1
|
Zapravo to žuto telo je ono sto je meni na tikeru ,, plavo telo''
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.2.2010 18:26:18
|
|
|
|
cipiripi
|
tako nekako hormoni se rade 19-21 dc iskljucivo zbog progesteronske strukture..ostali nisu vazni jer nisu merodavni.. najbitnije stvari tj "igra hormona i njihove strukture" tumaci se 2,3 dc
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 22.2.2010 14:22:39
|
|
|
|
Iva979
|
Cipi, pricala sam sa endokrinologom, rekao mi je da uradim progesteron 21dc, i da cu tako najbolje videti da li je doslo do O, tj. progesteron bi treblo da bude 2, ili 3 puta veci u tom periodu nego 3dc npr. Kaze, ako je veci, da je doslo sigurno do O tj. da se zuto telo oslobodilo. A ja posle nesto razmisljala, zasto sam isla na folik. ako se lepo iz progesterona vidi da li je doslo do O ili ne. ili mozda preterano razmisljam za svoje godine
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 22.2.2010 19:31:56
|
|
|
|
cipiripi
|
nije to bas tako... meni je na primer dolazilo do O , ali mi je progesteron 21 dc bio nizak..jer mi je inace nizak i dopingujem se lekovima..utrogestanom progesteron raste ako dodje do zaceca.. ref. vrednosti u folikularnoj fazi i luteinskoj koja spada pod 21dc su drasticno razlicite...i normlano je da bude vec nego 3dc..na primer gornja gradica progesterona u fol. fazi je 2-10..a u luteinskoj 25-150... (lupila sam cisto da steknes sliku o tome sta ti je on rekao..).. nivo progetserona hoce da opadne i kada je ciklus kraci od 26 dana.. ne razmisljas preterano takva sam i ja..i smatram da na osnovu analize progesterona ne moze da utvrdi O za razliku od UZ..ima tu mnogo caka.. evo na primer..ja sad mutim..10 dc mi je..pukao mi je jedan folikul, drugi ce za dva dana..prirodan ciklus bez stimulansa...dr mi je rekla da 21dc uradim samo progesteron jer mi je stanje savrseno i moguca je trudnoca samo Bog da nas malo pogleda , i ako je progesteron mali uzimam doping, dok dobijem ili ne dobijem.. evo ti sad paradoks na to sto je tvoj dr rekao..meni jeste O, imam sluz, Vidi se puknuti folikul na UZ, LH test pokazuje..a uvek mi je tako i uvek je progesteron mali..a dobre su mi jc sto se tice kvaliteta
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 22.2.2010 21:32:22
|
|
|
|
maslinica
|
e zemske..imam zelju da vam napisem moje iskustvo, nisam bas toliko edukovana oka svega ovoga, ali sam imala nekih problemcica...uglavnom hrmoni mi nisu bili na mestu, i izostajaal je ovulacija ili bi imala probojno krvarenje umesto ovulacije...i doktorka mi da duphaston, sto je isto sta i dabriston, samo drugi proizvodjac, za dizanje nivo hormona u drugom delu ciklusa....i odmah prvi mesec + na testu nakon skoro godinu i pol pokusaja....i da nisam pila nikad vise tokom trudnoce hormone, sve uredno i bez problema....tako da ako hocete pokusajte sa svojim doktorima prpricati i o tome...meni je zaista pomoglo:)
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 22.2.2010 21:34:19
|
|
|
|
cipiripi
|
to se daje samo ako dr kaze..tkz progesteronska pilula...ti verovatno slucan slucaj mom a to je da ti je progesteron u zadnjoj fazi mali i plod ne moze da opstane pa ti je dala progesteron da te izgura.. :) svaka cast
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 22.2.2010 21:37:32
|
|
|
|
maslinica
|
pa da..pratila me par meseci i to prepisala...nisam nista na svoju ruku...tnx cipiripi, zanm osecaj kad cekas + a njega nema, pa sam imala potrbu da podelim...
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 22.2.2010 21:54:12
|
|
|
|
cipiripi
|
to i ja radim ovaj mesec..idem 4 marta na 21 dc da proverim progesteron..ako je mali krecem sa utrogestanom dok ne dobijem/dobijem
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 22.2.2010 23:36:01
|
|
|
|
Iva979
|
IZVORNA PORUKA: cipiripi nije to bas tako... meni je na primer dolazilo do O , ali mi je progesteron 21 dc bio nizak..jer mi je inace nizak i dopingujem se lekovima..utrogestanom progesteron raste ako dodje do zaceca.. ref. vrednosti u folikularnoj fazi i luteinskoj koja spada pod 21dc su drasticno razlicite...i normlano je da bude vec nego 3dc..na primer gornja gradica progesterona u fol. fazi je 2-10..a u luteinskoj 25-150... (lupila sam cisto da steknes sliku o tome sta ti je on rekao..).. nivo progetserona hoce da opadne i kada je ciklus kraci od 26 dana.. ne razmisljas preterano takva sam i ja..i smatram da na osnovu analize progesterona ne moze da utvrdi O za razliku od UZ..ima tu mnogo caka.. evo na primer..ja sad mutim..10 dc mi je..pukao mi je jedan folikul, drugi ce za dva dana..prirodan ciklus bez stimulansa...dr mi je rekla da 21dc uradim samo progesteron jer mi je stanje savrseno i moguca je trudnoca samo Bog da nas malo pogleda , i ako je progesteron mali uzimam doping, dok dobijem ili ne dobijem.. evo ti sad paradoks na to sto je tvoj dr rekao..meni jeste O, imam sluz, Vidi se puknuti folikul na UZ, LH test pokazuje..a uvek mi je tako i uvek je progesteron mali..a dobre su mi jc sto se tice kvaliteta Jes, u pravu si, ima mnogo caka A koliko pijes utrogestan? Cipi, nadam se da ce vas bog pogledati ovoga puta!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 22.2.2010 23:38:34
|
|
|
|
Iva979
|
IZVORNA PORUKA: cipiripi to i ja radim ovaj mesec..idem 4 marta na 21 dc da proverim progesteron..ako je mali krecem sa utrogestanom dok ne dobijem/dobijem sad sam videla da tek treba da pijes utrogestan sestri od mm je izazvao neke sitne bubuljice po licu, kaze koza joj je bas drugacija i mnogo joj se spava
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 22.2.2010 23:39:00
|
|
|
|
cipiripi
|
pa uzimacu ga 3x1 od 21 dc..tacnije od 4 marta pa dokle treba..ili do .. ili...
|
Anketa
Ankica ili Anica?taki_82Ankica (
35%)
Anica (
65%)
Ukupan broj glasova: 62Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi
svoju anketu!