MarijaBg
|
IZVORNA PORUKA: n i n a Mi smo trenutno u novoj fazi koja podrazumeva drsko odgovaranje.... I neverovatno mi je kako tako malo dete smisli takvu repliku u pola sekunde-drsko, odsečno, bezobrazno Mi pokušavamo da mu objasnimo kako to nije lepo, pa kako nas to povređuje, a on kao da dobije time dodatni elan, pa počne pogano da se smeje i da ponavlja to što je rekao Moja mama ga je čak i po ustima pucnula da mu pokaže da ne sme tako da priča, ali njega to ni najmanje nije potreslo.... Ima li neko efikasan način "lečenja" od odgovaranja? Potpuno ignorisanje, kao da niste culi. Kako su meni objasnili, a mi stvarno pokusavamo da se drzimo toga, deca uce na primeru odraslih uzora oko sebe - najvise mame i tate, tako da se nepozeljno ponasanje vremenom gubi, sve su to faze... Mali je on, a ako pridajete znacaj negativnom ponasanju, moze da mu se dopadne paznja koju privlaci takvim ponasanjem, pa to ponavlja u nedogled... Mi smo dosad imali par puta kmezenje bez razloga, izignorisemo je i prestane- tj kazem joj glasno da me cuje: kad prestanes da places dodji kod mame da lepo pricamo, sok kmezis necu da pricam uopste sa tobom. Prekjuce je tako pocela, kmezi, place: necuuuuuu, necu da se obuceeeem, necu da jedeeeem, sta god joj ponudimo: necuuuu. MM ne kapira da ona histerise bzv, sve je pita sta te boli, sta ti je, dodji da te zagrlim-poljubim, a ona jog gore: aaaaaaaaaaa. I ja je lepo odnesem u sobu, ubacim u krevetac (to nam je inace kazna) kazem: kad se smiris zovi da te uzmem i zatvorim vrata. Posle 15 sekundi je prestala, ja udjem u sobu posle minut, ona sedi u krevecu i smeska se. Pitam je: sto zezas tatu, on se brine, sto places bezveze? Ona kaze: zezam MM nije mogao da veruje! Pre par meseci je upala u fazu da se kao svadja stalno (onako kroz zezanje) Nama prvo bilo smesno (jer je tad tek pocela da prica) i stvarno smo se smejali kad god pocne da mlati rukicama i ponavlja necuuu, bezi tamo, ali posle par dana smo primetili da ona nas ustvari zabavlja, prestali potpuno da reagujemo i stvarno je prestala... Inace je kao majmunce, imitira mene najvise, pa se maksimalno trudim da joj dam dobar primer. Brbljivica jedna, nema osobe kojoj ne kaze dobar dan i dovidjenja, kad krenemo kuci iz vrtica npr pozdravljanje traje 15 minuta, mora cak i sekretaru vrtica i cistacici da se javi U prodavnici kaze: dobar dan, pa kad spustimo korpu na kasu: izvoli tetoooo, hvalaaaa, evo paje tetooo, dovidjenjaaa
|