bebuska
|
IZVORNA PORUKA: cipiripi Pa ja ne mogu da verujem sta se sve desava i o cemu se sve polemise.. Koga ne mrzi a ko je bio uprocesu VTO nek procita sledeci tekst.. ja sam ostala bez teksa... Vatikan izdao dokument o bioetici Dokumentom o bioetici zaoštreno protivljenje Vatikana veštačkoj oplodnji, istraživanju embrionskih matičnih ćelija, kloniranju ljudi i kontraceptivnim pilulama "dan posle". Sveta Stolica zvanično je pooštrila stav prema kloniranju ljudi, kontraceptivnim metodama i kontroli rađanja koje podrazumevaju veštačku oplodnju, pilule za "dan posle" i istraživanje embrionskih matičnih ćelija. Dokument "Dostojanstvo osobe, Uputstvo za izvesna bioetička pitanja" predstavlja pokušaj Katoličke crkve da ide u korak sa savremenom naukom i medicinom. Spis je bio na razmatranju šest godina, ima 35 strana, prvi je doktrinarni dokument nakon 20 godina i predstavlja iskorak Vatikana u svet biotehnologije, oblasti u kojoj se lome koplja širom sveta. Ljudski život zaslužuje poštovanje "od same prve faze svog postojanja i nikada se ne može prosto svesti na grupu ćelija", navodi se u spisu. "Ljudski embrion, prema tome, od samog početka ima dostojanstvo dolično osobi", navodi se u dokumentu Kongregacije za doktrinu vere što je odobrio papa Benedikt koji je predvodio tu najvišu instituciju za doktrinarna pitanja katoličanstva pre dolaska na čelo Katoličke crkve 2005. godine. Osuđujući vantelesnu oplodnju, u dokumetu se navodi da ta tehnika "postupa kao da je ljudski embrion prosto skup ćelija koje treba iskoristiti, izabrati i odbaciti". Katolička crkva protivi se i zamrzavanju embriona zbog mogućnosti oštećenja, ali i manipulacije te problema koji nastaju kada se čuvani embrioni ne upotrebe. Takvih embriona samo u SAD ima najmanje 400.000. Istraživanje matičnih ćelija je dozvoljeno, ali samo odraslih, budući da istraživanje embrionskih matičnih ćelija podrazumeva uništavanje embriona. "Prenatalno usvajanje"Koncept "stvaranja beba", bilo kroz proces vantelesne oplodnje bilo kroz pokušaje kloniranja ljudi, nikako se ne odobrava. Ostalo je nejasno kakav je stav Vatikana prema "usvajanju" tuđih embriona koji su zamrznuti ili su "višak". "Prenatalno usvajanje" je retko, ali ga evangelisti i neki katolici smatraju prihvatljivim, međutim, iako se u dokumentu taj čin opisuje kao "vredan pohvale", naglašavaju se etički problemi koji su prisutni i kod veštačke oplodnje i surogat majčinstva koje crkva strogo zabranjuje. Ideja ljudskog kloniranja strogo se kritikuje kao "zadovoljavanje određenih želja, na primer, kontrole evolucije ljudi, izbora ljudskih bića sa superiornim kvalitetima, predizborom pola deta koje će biti rođeno, proizvodnje deteta koje je 'kopija' drugog". Zauzimajući stav da ljudski život počinje začećem, Vatikan se protivi upotrebi kontraceptivnih pilula "dan posle", čak iako ne izazovu abortus, jer je abortus bio namera. Lekovi koji izazivaju uklanjanje embriona predstavlaju, prema tom spisu, "greh abortusa". izvor : rts Da, pratila sam ovu polemiku redovno na hrvatskim kanalima. I bile su neke emisije kako parovi sad masovno iz Hrvatske idu u druge drzave da rade VTO da bi sakrili nacin na koji su zaceli i da bi tako izbjegli osudjivanje crkve i velikih vjernika. A najvece rasprave su se vodile oko zamrzavanja embriona jer je to sad zabranjeno na njihovim klinikama...Ma strasno...Svi se hvalimo kako medicina napreduje pa zasto onda osudjivat ljude sto zele da iskoriste taj napredak da ostvare svoj san? Pa koliko je samo parova usrecila VTO? Uh, al bi ja imala svasta rec na ovu temu...