SanjaZo
|
Ne znam tačno šta je Godine uzleta, ali znam kako funkcioniše u praksi, bar kod nas u državnom vrtiću, lokacija Vračar.Vaspitačice malo osluškuju decu, i onda stave neku temu, mi smo do sad imali npr : brod, pčele, drvo, zvuk, i sad predškolci imaju restoran.I onda celo polugodište (dakle od septembra do Nove godine, i od Nove godine do juna) obradjuju tu temu.Predugačko. Dolaze roditelji, pa jedan dan im objašnjavaju svašta, npr jedna mama biolog im je nedavno pričala o pčelama, tata muzičar o zvuku, itd.I samo o tome. Imaju kao te projekte, to je tema, i to obradjuju svakodnevno.A nama roditeljima uvale sveske, da mi pišemo u sveske o toj temi, tj da pitamo dete o temi, pa da zapišemo u svesku, tako da sam ja pisala : šta radi pametna pčelica, koji ti je omiljeni deo broda, itd.To što moje dete ama baš ništa ne zanima brod, nebitno, zanima petoro dece od 26, i eto. I tako rade sve vrtićke grupe, i predškolci. A predškolci se sad samo tako zovu, nikakav predškolski program nemaju. Navalili su na to da moraju da znaju da sami brišu guzu i vežu pertle, to je to.
|