dunja RR
|
Ko voli, sarmice od zelja, a ja ih mnoogo volEm, znate da uvek uz sarmice od zelja ide kiselo mleko :) Bar kod moje babe se to znalo (a znale su naše babe svašta, verujte), a i u restoranima se tako servira, nije bezveze, tj. nije samo zbog ukusa. Zaboravih, mada verujem da znate, ali nije na odmet napisati, kada se kuvaju blitva, spanać, zelje .., ta voda u kojoj se kuvaju se baca, isto zbog oksalata, da zaštitimo bubrege i naše i bebine, tj. ja to uvek primenjujem, i kada nama spremam. Kažu da jedino ako se u jelo ubaci par listića blitve, ne mora se ona posebno kuvati, ali ja uvek kuvam veću količinu, pa obavezno bacam vodu, i procedim. IZVORNA PORUKA: dunja RR Ako se spanać i blitva jedu redovno jedu se uz mlečno zbog oksalata, koji su štetni za bubrege. Oksalat je spoj koji učestvuje u stvaranju bubrežnog kamenca, a kalcijum iz mliječnog ga veže u netopivi spoj koji se izlučuje iz organizma. Tako se žrtvuje kalcijum iz mliječnog da se spasimo od oksalata i zaštitimo bubrege beba. Ali ako postoji intolerancija ili alergija na mleko, to je već drugo, tu nemam pojma kako ide. IZVORNA PORUKA: bubulence IZVORNA PORUKA: dunja RR Nato, ja stavljam u tu kombinaciju žumanac, tj. sa blitvom, još joj nisam davala spanać, ali sa tim zelenišem uvek dajem kiselo mleko, zbog oksalata. Nama je gastro rekao da mlecno nikada ne ide sa zelenim povrcem i mesom.
< Poruku je uredio dunja RR -- 10.2.2020 12:44:42 >