Peace*
|
IZVORNA PORUKA: Peace* Raspitivala sam se među mamama, i onda saznala sledeće: sve učiteljice koje ove godine preuzimaju prvake su odlične!!! Super... Ništa mi ta info nije značila. Onda sam čula sledeće: jedna je samohrana majka, jedna ima dete od tri god i pokušava da ostane trudna opet, jedna ne može da ima dece, jedna... ma ne znam ni ja ... elem iz toga je moj zaključak bio "Ja ne želim ni jednu" Onda sam lepo odvela dete na testiranje, pa sam u bla-bla razgovoru zaključila da pedagogica smatra da bi Luki više odgovarala strožija učiteljica. To smo i mm i ja zaključili da on dobro reaguje na autoritet i pravila (skijanje, džudo... ćuti i radi kako mu se kaže). Onda sam malo šacnula sa kim se on druži u vrtiću, pa sam šacnula te roditelje... dala neki svoj sud o njima kroz razgovor (mislim, da se ne lažemo, svi mi prosto o nekim ljudima mislimo da su ok i sviđa nam se kako razmišljaju a za neke smatramo da su debili, pitanje je samo dal ćemo to izneti ili ne). E onda kada sam probrala decu i roditelje, onda sam probrala ko od te dece ide u istu školu u koju ćemo mi, i krenula redom da postavljam pitanja o učiteljici. Jedna od mama za koje smatram da stoji čvrsto sa dve noge na zemlji mi je odmah rekla da je upoznala jednu od učiteljica i da joj se dopada, da je stroga ali pravična, ne razdvaja decu, nego im posvećuje svima jednaku pažnju i pravila važe za sve. Tako sam pitala još par roditelja, među njima je bila i jedna mama koja ima starije dete koje je sad otišlo u 5ti, i ispostavilo se da i ona priča o istoj učiteljici. Mic po mic, shvatila sam da njih 6-7 iz vrtića tipuju na istu učiteljicu. Moj sud je ustvari pao po izboru dece. Naime, svaka predškolska ustanova radi po svojim nekim programima, koji su slični ali ne isti. Ovime uopšte neću da se upuštam u raspravu dal je bolje da nauče slova u predškolskom ili ne, ali smatram da je bitno da se dete ne smori u prvom razredu ako npr zna slova a učiteljica ih ponovo uči slova. Te sam gledala da u njegovom razredu ima najviše dece iz njegovog vrtića jer su na sličnom nivou znanja, a potrefilo se da nam u tom kontextu odgovara i izbor učiteljice koja će biti autoritet. Eto ga, beše to 06.09.2013. kada je upisivao prvi sin. Ove godine je krenuo u 5ti razred, i nakon 4 godine druženja sa učiteljicom, reći ću da se nisam pokajala. Lukina učiteljica je divna! A onda je usledila teža odluka: Marko upisuje prvi razred, može biti upisan kod Lukine učiteljice za koju znam da je odlična, ili, može se upisati kod druge učiteljice (koju sam za ove 4 godine upoznala iz viđenja i dopada mi se) sa još 6 drugara iz vrtića. Baš mi je bila teška odluka, i prevalili su drugari. Objašnjenje je u citiranom postu, i mislim da nisam pogrešila. ps. Ja ustvari ne biram učiteljicu već razred.