Ana RR
|
IZVORNA PORUKA: Pampers psiholog IZVORNA PORUKA: Ana RR Pitanje za dr Svetlanu Zdravković: Moj 4-godišnji sin je jako vezan za mene. Igrom slučaja sam kući od njegove druge godine, duži period smo bili u inostranstvu gde je on takođe stalno bio sa mnom. Trenutno je u fazi da želi samo ja da mu pomognem oko jela, oblačenja, kupanja, čak i odlaska u toalet.. uveče želi samo sa mnom da spava, bezbroj puta dnevno mi kaže da me voli, ako ga grdim odmah počinje da plače i da me grli i govori kako me voli... Ne ide u vrtić (išao je od 2. do 3. godine), nije svakodnevno u kontaktu sa decom a na žalost nismo u mogućnosti da ga upišemo u vrtić (koji on nikada nije ni zavoleo). Voli da ide kod bake i deke ali ne želi nigde da ostane bez mene. U suštini je veselo dete, jako je aktivan, pametan je, brzo uči, engleski jezik je savladao za nepuna 4 meseca i baš puno razume, traži da mu puštamo pesme i crtaće na raznim jezicima i vrlo brzo počne da ponavlja reči, kada se sam igra priča na engleskom.. Ali je i tvrdoglav, nema koncentraciju za stvari koje mu nisu interesantne. Brine me samo ta vezanost za mene, da li to može da utiče na njegovo samopouzdanje i samostalnost? Hvala unapred. Lp, Ana Draga Ana, vaše boravljenje sa sinom u inostranstvu gde je bio upućen samo na vas i izostanak socijalizacije sa drugom decom i vaspitačicama u vrtiću, mogao je da pojača njegovu vezanost na vas. Strpljivo uvodite, najpre zajedno sa vama, druge osobe u komunikaciju sa njim, pa po malo i diskretno se izmestite najpre u drugu sobu. Postepeno kako bude prihvatao da vas po malo nema, povećavajte vreme odsustva i udaljenost i nagrađujte ga svojim oduševljenjem i ljubavlju svaki put kada izdrži vaše odsustvo. Hvala vam na odgovoru. Nije on bio isključivo sa mnom, u inostranstvu se dosta družio sa decom, ovde nam dolaze prijatelji sa decom, on je u društvu skroz ok. Problem je kada smo kući samo nas troje. Sve se vrti oko mene i sve moram ja sa njim da radim. Igranje sa tatom - to je u redu i to najviše voli. Ali ako treba da se ruča, kupa, spava, ide negde - tu samo mene traži. Ako ja nisam kući kada je vreme za spavanje, on me čeka, ne može da se uspava. To ograničava i mene i njega.
Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Jer smo tako u mogućnosti!
|