Ringerajin doktor
|
IZVORNA PORUKA: Joca. Pozdrav i poštovanje urednicima i članovima foruma, kao i cenjenim doktorkama-internistima. Molio bih da mi (koliko je moguće) proanalizirate moj slučaj i pružite lekarski savet šta dalje da radim u vezi sa postojećim nalazima (dalja ispitivanja, režim ishrane, način života i sl.) jer niko od doktora kod kojih sam išao i privatno i državno, nije mi konkretno objasnio o čemu se radi (osim nekih koji su rekli da sumnjaju na neki autoimuni proces), niti se posvetio objašnjavanju mojih tegoba. Od pre 3 godine počelo je da mi se javlja prekomerno, nekontrolisano znojenje glave, čela, i predela ispod očiju prilikom izvođenja manje zahtevnih fizičkih aktivnosti, toplog vremena, periodično i prilikom spavanja (buđenje sa mokrim jastukom), zatim konstantan osećaj umora, česti periodi količinski preteranog spavanja (+ teškoće u usnivanju, nekad i nesanica, uz obavezan isprekidan san), slaba koncentracija, nedostatak energije, promene raspoloženja, promene u glasu, opadanje kose. To sam ''tolerisao'' do ove godine, kada su mi, pored navedenog, pre 3 mesec počeli da se javljaju izraženi osećaji trnjenja i paljenja ("strujanja") na levoj strani tela, nedostatak osećaja u šakama i stopalima, opštu slabost ruku i nogu, zamor nakon dužeg hodanja (ponekad uz osećaje težine i bola). Otišao sam na privatni neurološki pregled (jer su mi državno rekli da nisam urgentan slučaj i da se pregled zakazuje), gde su mi pored neurološkog ispitivanja urađene i neophodne lab. analize, MR endokranijuma i EP. Neurološkim pregledom otkriena mi je lako redukovana slabost GMS GE, probe tonjenja naznačene, KTR se ne izazivaju. MTR DE se nešto spremnije izazivaju, jako oslabljen plantarni odgovor do stepena "nemog" tabana (probe tonjeja neg., ali teže održava u AT položaju), laka dismetrija levo... tandem hod jako otežan... Lab. analize - trigl. 2.21, HDL 1.04, Ca 2.64. Ustanovljen mi je nedostatak B12 i prepisana Th. OHB 12 (im) i nakon toga Neuro B12 i Milgamma (tbl.), na SSEP - senzorna polineuropatija. (2012. godine na EMNG pregledu nađena radikulipatija C7 i C8). Na MR mozga je pronađena retrocerebelarno cistična formacija medijalno i levo koja komunicira sa cisternom magnom (suspektno IV komorom) i pravi manju impresiju na levu cerebelarnu hemisferu i levu tonzilu vermisa: megacisterna magna, kao i razvojni varijeteti - cavum septi pellucidi i cavum verge. Zbog toga su me uputili u KCS neurohirurgu / neurohirurg konstatovao da nema indikacija za hiruršku intervenciju, postavljena dijagnoza Cervikobrahialgija, dat nalog za MR vratne kičme (pregled zakazan za okt. 2015), laboratoriju - hormoni hipofizne osovine, i kontrola sa MR nalazom vratne kičme. Nakon toga sam otišao kod endokrinologa u KCS da zakažem pregled i potrebne lab. analize hormona hipofizne osovine. Tamo mi je doktorka samo dala uput za lab., nije me ništa pitala o mojim tegobama. Kad sam dobio rezultate, za sve hormone hipofizne osovine nalaz je bio u granicama ref. vrednosti, osim za TSH - 7.5. FT4 je bio 12.5. Nakon toga, dat mi je ponovo nalog za lab. da ponovim analizu FT4, sTSH, i da uradim analizu antitela (TgAb, TPoAb). Ponovljeni sTSH - 10.78 mlU/L. Ponovljeni FT4 - 17.7 TgAb - 46.00 TPoAb - 42.80. Nalaz sa predlogom terapije sam podigao na šalt_eru, bez kontakta sa doktorkom (napisano: Euthyrox 25 1xdnevno, kontrolni pregled zakazati za 3 mes.). Nakon toga sam samoinicijativno otišao privatno da uradim UZ štitne žlezde (ehotomografija CD), te mi je lekar koji me je pregledao rekao da je verovatno u pitanju HAŠIMOTO. Opis nalaza je sledeći: Desni lobus je povećan 19x19x43mm i sadrži više razuđenih maglušavih heterogenih nodusa, odnosno promena tipa pseudonodusa od 3 do 13 mm, uz blago pojačanu difuznu vaskularnost. Isthmus je normalne debljine, isto promenjen. Levi lobus je 17x19x49mm i sadrži slične promene kao i desni, dimenzija do 8 mm. Na vratu nema značajne limfadenopatije. Dg. Struma diffusa. Thyreoiditis chr. susp. Preporučuje se kontrola kod endokrinologa sa svim nalazima, ultrazvuk kontrola za 6 mes. Inače, 10 god. se lečim od J45, a 8 god. od F32. Izvinite na ovako opsežnom pisaniju, ali morao sam da ispišem da biste uzeli u obzir sve podatke. Poštovana doktorka, molim Vas za savet šta je u pitanju, šta dalje da radim, da li da idem kod endokrinologa privatno i detaljnije ispitam (budući da mi to savetuju na osnovu nalaza UZ pregleda, a u KCS odeljenju endokrinologije praktično nisam "ni primljen, ni saslušan", osim prepisanih analiza hormona i predložene kontrole hormona za 3 mes.), da li su možda moje neurološke tegobe /polineuropatija, slabost hoda, zamor mišića/ povezane na smanjenom funkcijom štitne žlezde, kako da utičem na pojačano znojenje, gubitak kose, izmene glasa i dr., da li da izmenim ishranu i način života, da li je mogu uvesti i neku biljnu terapiju pored Euthyrox-a, i koju? P.S. Zaboravio sam da Vam napišem referentne vrednosti za laboratorijske hormonske analize koje sam uradio. sTSH ref. vr. 0.55-4.78 FT4 ref. vr. 12-22 (Eclia) TgAb ref. vr. 0-60 TPoAb ref. vr. 0-60 Unapred se zahvaljujem. Prema anamnestičkim podacima, analizama hormona štitaste žlezde I antitela kao I ultrazvučnog nalaza mogu da zaključim da imate autoimuno zapaljenje štitne žlezde. Žlezda je oštećena tim zapaljenjem I ne može da luči dovoljno hormona. Zato se ispoljavaju simptomi usporenog metabolizma tj simptomi hipotireoze. Uvođenjem supstitucione terapije, polagano se koriguje metabolički poremećaj I postepeno povlače tegobe. Mislim da nije potrebno da idete na detaljnije pretrage, sem što bih preporučila da uradite I sledeće analize iz krvi: PTH, jonizovani kalcijum I 25OHD3. dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine
< Poruku je uredio lesica RR -- 11.3.2017 18:41:07 >
|