margom
|
Dinak, ti si nas pogresno razumela, nema ovde nikakvog crnila i nedostatka energije, jednostavno smo diskutovale o nekim cinjenicama. E sad, da li su te cinjenice posledice sudbine, vise sile, nedovoljne strucnosti ili usled tehnicke neopremljenosti laboratorije, ko ce ga znati...Niko nije dovodio u pitanje ljubaznost i spremnost tima iz VA da uradi najbolje sto moze. Ali da je bilo propusta, bilo je i ja ne mogu da zmurim na to. Mogu ti i taksativno nabrojati koji su ako zelis. Za mene je najveci propust, koji je dr Bane i sam priznao, izostanak urologa koji ce pokriti musku stranu steriliteta iako im je obecano od strane Min. zdravlja da ce ga imati u timu,jer klinika koja se bavi vantelesnom bez urologa ne moze. Oni su cak stavili na svoj sajt kao clana tima jednog urologa koji radi u tamosnjoj bolnici, medjutim on je odbio da se prikljuci timu, sto je nama u nasem postupku bilo od presudnog znacaja, te smo morali da zavrsimo proces na privatnoj klinici u BG, uz izvinjavanje dr Baneta i obecanja da se tako nesto u buducnosti nece ponavljati. Kao drugo, ja sam na prvim konsultacijama zahtevala da najpre uradim histero je se kod mene sumnjalo na polip visoko na grlicu, ali nakon tada napravljenog UZ pregleda koji sam ja trazila, dr Bane je rekao da nema govora o polipu i da bez problema mozemo u postupak, da idem kuci i da se opustim. Vec na drugom UZ u toku stimulacije, on sasvim opusteno kaze "jeste li vi znali da imate polip na grlicu....ali nema veze zaobicicemo ga"....ja sam zinula...E sad, ne mora da znaci da je on uopste smetao, ali shvatas poentu. Isto tako, zaista ne mogu da se otmem utisku da nisu dovoljno strucni u krioprezervaciji, mozda gresim, ali vecina zena ce ti ovde reci da je to jedan od glavnih razloga zasto su birali VA, mogucnost krioprezervacije bez koje su ostale skoro sve i pored veceg broja embriona. Sve ovo ne znaci da su oni krivi za to sto nama nije uspelo, samo jeste prostor za neko nase premisljanje, a njihovo usavrsavanje.... Eto, probala sam da ti objasnim u kratkim crtama. Jos jednom pominjem, o njima kao ljudima sve najbolje, ni u jednoj se drzavnoj ustanovi nisam tako opusteno osecala, mogu da drze casove ostalima i sigurna sam da ce za par godina uz podrsku drzave biti medju vodecim VTO centrima kod nas, jer imaju volju a znanje ce upotpuniti. A sto se tice Praga, iz dva primera iz svog najblizeg okruzenja, odgovorno tvrdim da nema veze sa vezom tvrdnja o mesanju sperme donora sa spermom oca, moguce je ili jedno ili drugo, a mesanja nema. Deca su zaista deca svojih oceva, uostalom lice na nih ko jaje jajaetu, a procedura za davanje uzorka je izuzetno strogo kontrolisana i objasnjena svima koji odu tamo. Ja sam slicnu tj. mnogo strasniju pricu cula od medicinskog osoblja NF kod nas, da se tamo rade cudne rabote sa uzorcima sperme. Ko ce ga znati, moguce da samo narod trabunja.....
< Poruku je uredio margom -- 19.4.2015 12:47:55 >
|