Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 9:53:51
|
|
|
|
wivern
|
NM ne brinem da nemam mleka, nego me brine tajnadolazak dane dobijem mastitis. nismo preskocili ni jedan podoj, da li je moguce da je od sinocne masaze toplom kupkom? Da onda ne preterujem sa tim masazama ako se mogu puniti tako.
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 9:55:07
|
|
|
|
Peace*
|
Od toplote mleko nadolazi. Ja recimo nisam smela da se pokrivam noću preko grudi, jer do jutra imam kamenje a ne grudi.
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:05:57
|
|
|
|
branki*
|
sto kaze bubi,osecam da cu smarati na ovoj temi samo tako kad dodje vreme. sa bozom bila posebna situacija,imala sam ja nesto mleka,ali sam se izmlazavala na svaka 3 sata i pio je na flasicu i tako negde do 5.meseca cini mi se. ali je koristio i ad jer nije bilo dovoljno mog. citam to o potraznji i stvaranju mleka,ali evo..sa mnom na institutu je lezala zena kojoj je to bila druga beba.prvu nije dojila,ali tu drugu resila da hoce.i zaglave u bolnicu posle mesec dana jer beba ne da nije napredovala,nbego je pocela da gubi na kilazi.ispostavilo se da je beba bila gladna i da ona nije imala dovoljno mleka za nju.tako su sestre pricale,nisam ja zakljucivala sama.stavili su bebu na flasicu i ad mleko i tako ih posle nedelju dana otpustili kuci.kako to onda ako je prica ta da svaka majka ima dovoljno mleka za svoju bebu?
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:21:43
|
|
|
|
Tiziana
|
branki ja sam imala situaciju identicnu tvojoj. Izmuzavala sam se 5m plus dodavala ad. Pumpica mi je bila najbolji prijatelj. Kad sam se drugi put porodila,moja devojcica je odmah shvatila sta i kako treba da radi, a ja sam bila fascinirana da sisa i secam se da sam svima slala sms kako ona SISA(posto su svi znali moju patnju sa sinom). I lepo je sisala do 10m kad je sama izbacila. Do tad nije liznula ad. Tako da ne mora da znaci da ce ti i ovaj put biti patnja...polako.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:23:11
|
|
|
|
New Mom
|
E pa branki. Hoces da ti stavim pricu od pre mesec dana kako su uhapsili 12 pedijatara u Italiji jer su primali poklone od kompanija koje proizvode AD da majkama nagovestavaju da nemaju mleka i da im treba AD?! Je l i tu ide komentar da su oni kao pedijatri trebali da znaju? Mi savetnice za dojenje smo mame koje smo uspesno dojile i koje smo prosle obuku (tj. ja sam evo dve i po godine jos na obuci) po merilima i saznanjima Svetske alijanse udruzenja koja se bave dojenjem. Znaci, zdravstvene organizacije i pojedinci koji se bave samo i iskljucivo dojenjem! Zdravstveni radnici ovde nisu velikom na zalost vecinom adekvatno i dovoljno edukovani po ovom pitanju. Da, svaka majka stvara dovoljno mleka za svoje dete. Da, moze da bude problema (sto se tice te bebe koja nije napredovala moze da bude svasta: da je dojila na 3 sata - majcino mleko se svari sa sat i po, dva; da je dojila 10 min i onda ona prekidala a beba nije zavrsila - podoj traje dok beba ne pusti; da je davala malo jednu malo drugu dojku - tako beba uzima samo tzv. prednje mleko a "raste se" od onog zadnjeg, masnijeg, zato ide jedna dojka jedan podoj [ima izuzetaka, al da sad ne idem na to]). I sto je najvaznije, treba traziti pomoc kod najmanje nedoumice, da to ne bi postalo problem. Samo treba u svojoj glavi odluciti kome verujes i guraj po tim savetima. A slusati treba one mame sa dobrim iskustvima u dojenju.
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:28:56
|
|
|
|
branki*
|
ok,hvala NM,bas sam i htela da ti prokomentarises ovo,jer ja slabo znam o tome,ali se secam tog njenog slucaja i te mrsave bebe. tiziana,i ti si se patila sa izmlazavanjem ,meni je to uzasno tesko padalo,stvarno,secam se da sam imala bukvalno modrice vise od stiskanja grudi...
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:33:16
|
|
|
|
bubulence
|
NM pa ti si nadrljala kada se branki i ja porodimo . htela sam reci da je moguce ipak da kod nekoga bude izuzetaka, imam poznanicu kojoj mleko nikada nije krenulo. kazu da je problem u nekim zlezdama (ne razumem se najbolje) koje prozivode mleko... majka joj je pedijatar i bas su obe insistirale na dojenju tako da je ona njenog bebca prve dve nedelje ipak stavljala na siku svaka 2-3 sata ne bi i nesto pokrenul ali kaze da nikada nije izasla ni kap mleka... ali su i njena majka i patronazna sestra rekle da tako nesto nisu videle, dok je dr u bolnici rekao da se desava ali jaaaaako retko...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:37:20
|
|
|
|
New Mom
|
Da, 3-5% zena ne moze da doji. To su situacije kao ta - nerazvijenost mlecnih zlezda, zatim otklonjene dojke, kancer, rascep nepca bebe i sl. Znaci, vrlo retki i moze se reci ekstremni slucajevi.
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:38:29
|
|
|
|
branki*
|
IZVORNA PORUKA: bubulence NM pa ti si nadrljala kada se branki i ja porodimo . da znas! tacno mogu da zamislim..da li je gladna,da li je sita,sto place,sto bljucka,je l dovoljno sisala,sto spava na sisi,je l dobija na kilazi,sto je stolica ovakva....
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:41:51
|
|
|
|
wivern
|
NM tako ga i ja pustam da sam odluci kad je dosta, a i u skolici roditeljstva i u bolnici su nam rekli da je podoj na obe dojke (meni m sisa obe ali ga ne prekidam dok ne zavrsi prvu) i da podoj traje 15 minuta. Meni je to bilo nelogicno, jer kako cu ja znati sta je on progutao za tih 15 minuta, mozda slabo vuce, mozda vuce na prazno... Ovako ja njega pustim pa on sam odluci kad je dosta. Peace pa onda nema za mene masaza svako vece. Ja ga pretera
< Poruku je uredio wivern -- 15.12.2014 10:43:52 >
|
|
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:43:56
|
|
|
|
Tiziana
|
A ne Branki,ja sam imala onu elektricnu pumpicu, konektujem se i udri..Mene je vise izjedao osecaj grize savesti da nesto nisam uradila kako treba i da sam sve pokvarila!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:46:28
|
|
|
|
Sanjica26 RR
|
Branki dok je T bila mala samo sam se izmuzavala. Ko sta radi ja se izmuzavam. Bas sam bila napeta i non stop plakala jer ona nece da sisa.Sa Sofijom sam se samo na pocetku izmuzavala. Sve vreme je sisala bez dohrane. Mnogo je bilo lakse i bolje. Iskreno uzivala sam i zao mi je sto vise nije beba. TAKo da nemoj unapred da se brines. Bas sam prepustila stvar prirodi. Davala sam joj kad god je htela i nisam se pitala da li imam dovoljno mleka.
< Poruku je uredio Sanjica26 -- 15.12.2014 10:48:14 >
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:47:57
|
|
|
|
Tiziana
|
Wiv, meni je patronazna koja je dolazila drugi put rekla svaki podoj druga sika,ali sedeci, jer tako izlazi vise mleka,sila zemljine teze bla bla(NM neka kaze ima li to veze sa mozgom) i ja sam se toga drzala. Sikila je u pocetku 20-25min jedna sika i to je to,a onda skratila na 10min jedna sika i tako terala dok nije prestala da sisa i sve bilo ok.fino napredovala...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:49:23
|
|
|
|
branki*
|
e,bas tako,sanjice,ko sta radi,ja se samo izmuzavam,dan-noc.imala neku pumpicu,ali ne elektricnu,njoj nisam mogla,pa rucno sve...videcu kako ce biti sa ovom bebom..trudicu se da ne kukam unapred da,i kod nas insistiraju da majka doji bebu u sedecem poloyaju ,tj polusedecem,da stavi jastuke iza sebe,nasloni se na njih i tako doji bebu.
< Poruku je uredio branki RR -- 15.12.2014 10:51:08 >
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:49:54
|
|
|
|
New Mom
|
Izmlazavanja vam uopste nisu potrebna ako beba sisa na zahtev. Evo pitajte Von.
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:51:35
|
|
|
|
Maslacak15
|
Retroaktivno gledano, taj princip samo jedna dojka po podoju je mene kostalo prvog puta uspesnog dojenja. Nije vratio porodjajnu tezinu posle dve nedelje i morala sam da pocnem da dohranjujem. I definitivno nije bilo dovoljno mleka. Zato sto smo isli u ritmu tri sata, on je vukao i pio dugo i po 45 minuta dok ne isprazni celu stranu. Ali je sest sati pauze, znaci dok druga ne dodje ponovo na red bilo mojim dojkama malo. Kazem to zato sto je mladji sin bio drugacija beba, pa sam ga ja pustila aj da vidim, dojila sam na zahtev, na dva sata uvek OBE dojke, njemu nikad nije bilo dosta. I to je bio trik. Imao je sa 4 meseca preko 9 kg bez kapi dohrane. Ni caj ni vodu mu nisam davala. Znam da su ovde mnoge zene uspesno dojile dugo po principu jedna dojka po podoju ali kod mene to nije funkcionisalo. Meni je bio potreban mali gonic robova, i onda je uspostavljena vise nego dobra produkcija. Da dodam, jos nesto zato smo i cekali 14 dana, jel nije da nije bilo uopste mleka, on je imao mokrih pelena nije delovao dehidrirano, bio je zinteresovan ali prosto je bilo premalo za njega. Rodio se sa 4 345 a posle dve nedelje imao je 4 200. I tad je i babica rekla da uvedem dohranu. Mozda bi drugacije bilo da sam ga nudila na sat vremena i da sam forsirala obe dojke kao sa mladjim. Ali on eto nije trazio, ok je spavao i tako do biva... to je moje iskustvo.
< Poruku je uredio Maslacak15 -- 15.12.2014 10:56:00 >
|
|
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:52:27
|
|
|
|
Peace*
|
Ja sam prvo dojila na obe, prvo 10min na jednu pa 10 min na drugu. Nikada nismo uživali, on se izvijao, rekla bih trčao na sisi. Drugo dete sam dojila jedan podoj jedna dojka. Mnogo mirnije je sisao, i voleo je da sisa. Sisao je mirno. I ja sam bila opuštenija.
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:53:53
|
|
|
|
vonavoj
|
Na pocetku je sisala obe po podoju,islo je sporije,a morala je i da ih prazni..i nisam gledala na sat..trajalo je vecno.. A sad sisa jednu po podoju..a sama nece izbaciti sisu,nema stop..sisa i vraca joj se nazad,preliva
|
|
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:53:55
|
|
|
|
New Mom
|
Tiziana, da, sedeci nagnuta napred, "preko bebe", stvarno zemljina teza cini da mlaz ide brze. Stoga kod situacija da je mlaz prejak (bebe ni to ne vole), sedi se zabacena unazad. A inace, bebe pre nekih 18 meseci ne prekidaju same dojenje. Sve do tog uzrasta se podvodi pod tzv. strajk dojenja. (P.S. Tiziana, ne bih da shvatis ovo pogresno. Ja prva to nisam znala sa drugim detetom. Treba da budes ponosna, to je lep staz! )
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:55:12
|
|
|
|
branki*
|
IZVORNA PORUKA: New Mom Izmlazavanja vam uopste nisu potrebna ako beba sisa na zahtev. Evo pitajte Von. shvatam to,ja sam se izmlazavala,jer on uopste nije ni sisao,to moje mleko koje izmlazam je pio na flasicu.
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 10:59:20
|
|
|
|
Maslacak15
|
ja sam se sa prvim izmlazala, nije pomoglo. Ako beba retko sisa dzaba posao. Barem meni. Sa drugim nije bilo potrebe, taj je sam resavao sva pitanja proizvodnje i potraznje,
|
|
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 11:01:24
|
|
|
|
vonavoj
|
IZVORNA PORUKA: New Mom Izmlazavanja vam uopste nisu potrebna ako beba sisa na zahtev. Evo pitajte Von. ziva istina! Bila sam skepticna,uplasena! A posle milina! Pumpica mi je bila najveci neprijatelj,prvi put ..sad mi je super,kad idem negde,tad je koristim,da bi ostavila mleko! I bova MAM je odlicna!
|
|
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 11:02:30
|
|
|
|
Peace*
|
E, da, ako želite da dojite, pumpicu ne vadite. Svakako prvih 10 dana ne izvlači, a posle toga beba već sisa. Ja sam se sa prvim zeznula, napravila sam haos, cele dane provodila dojeći ili izmlazajući jer su inače grudi htele da puknu. Drugi put nisam poslušala taj savet patronažne, i nisam izmlazala. Mleka je bilo taman koliko treba. Pumpica ume da zezne celu stvar. I drage žene, koje tek treba da se porodite, zašto ste pod pritiskom? Čemu toliko razmišljanje? Loše prvo iskustvo? Pa ako ćete tako, onda ćete biti užasno nervozne od pritiska, i od dojenja opet neće biti ništa. Nema tu razmišljanja. Rodiš, staviš na sisu svaki put kad kmekne (ako želiš da dojiš na zahtev), i ne meriš podoje. Dokle god vuče - ok, kad ne vuče, vadiš sisu iz usta. OPUSTIŠ SE, MISLIŠ POZITIVNO, MAZIŠ SE! I sve će biti ok.
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 11:04:37
|
|
|
|
bubulence
|
IZVORNA PORUKA: New Mom Izmlazavanja vam uopste nisu potrebna ako beba sisa na zahtev. Evo pitajte Von. stvarno??? cak i ako su pune mleka? sta ako se beba nocu ne probudi na 2-3 sata? mislim bolje da nju dojim na sat vremena nego da se izmlazam na sat vremena ali sta ako ne trazi tako cesto a mleka ima?
|
|
|
|
RE: Dojenje - vase iskustvo III deo 15.12.2014 11:05:22
|
|
|
|
New Mom
|
IZVORNA PORUKA: Peace* I drage žene, koje tek treba da se porodite, zašto ste pod pritiskom? Čemu toliko razmišljanje? Loše prvo iskustvo? Pa ako ćete tako, onda ćete biti užasno nervozne od pritiska, i od dojenja opet neće biti ništa. Nema tu razmišljanja. Rodiš, staviš na sisu svaki put kad kmekne (ako želiš da dojiš na zahtev), i ne meriš podoje. Dokle god vuče - ok, kad ne vuče, vadiš sisu iz usta. OPUSTIŠ SE, MISLIŠ POZITIVNO, MAZIŠ SE! I sve će biti ok. Tacno!
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Kako obezbediti pravilnu ishranu deteta do...U ovom periodu i kod roditelja se javljaju brojne nedoumice u vezi pravilne ishrane deteta – Kako obezbediti zdrave obro...
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.
Više >>
Anketa
За дојиље.
пеперутка16
Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?