Tiziana
|
Ja moram isto malo da se ukljucim i da kazem da svi saveti raznih babica,patronaznih i svih drugih koji zele silno da pomognu samo dovedu zenu u stanje da vise ne zna koga da slusa. Moje mladje dete je iskljucivo dojeno dete,ali sa starijim kao i kod Maslacka to nije bio slucaj. rodio se u 37,1 sa 2900gr i 49cm,karlicno.Izasao sa 2870gr.Ostali regularno 3 dana u bolnici,bez zutice,bez inkubatora,kiseonika. U bolnici me pumpali pricom kako mora da se doji,mora,mora,mora i nabili mi takav pritisak da to nije normalno,a meni mleko do izlaska iz bolnice jos nije krenulo. Onda je dosla jedna odvratna i preodvratna patronazna koja je muzu i meni rekla da je nase dete nedonosce i da odmah odemo u apoteku i kupimo Hipp pre i da ga dohranjujemo. Naravno to nismo uradili,ali NARAVNO da smo nabavili vagicu i merkali ga svaki dan. Sisao je u nedogled, po 45min na svakoj siki i kad bih ga spustila posle 1,5h dojenja plakao bi kao da kap nije povukao. Posle neke 2 nedelje mi smo ipak kupili dohranu(ali ne onu za nedonoscad) i poceli da mu dajemo posle tog svakog maratonskog podoja i on to nikako nije odbijao. Kad smo otisli na prvu kontrolu sve me bio strah da kazem doktorki da sam mu 2 nedelje davala dohranu da me ne bi grdila! Medjutim naletela sam na razumnu zenu koja mi je rekla to sto svi ponavljaju,forsirajte dojenje,ali ako nakon podoja place ponudite mu dohranu.Ako je sit odbice je. Sve u svemu,on je super napredovao, ja sam pocela da se izmuzavam tako da je nekoliko obroka dobijao moje mleko,nekoliko dohrane,sve na flasicu,ali na zalost mog mleka je bilo sve manje i manje i u 5.mesecu sam digla ruke od te rabote. On jeste bio bolesljiviji u prvoj godini kad je krenuo u jasle od cerke koja je dojena,ali mislim da to mozda i nema puno veze, evo neka Maslacak kaze. Kad se ona rodila mi njega nismo povlacili iz obdanista i ja sve mislim da je ona stekla imunitet te prve godine,iako nije bila bolesna, kad je on donosio kuci sve i svasta. Ne znam da li je to moguce,ali cini mi se da je zato ona kasnije bila jaca kad je krenula u jasle. Evo dacu jos samo jedan primer i iskljucujem se. Moja drugarica je imala situaciju slicnu Joletovoj. Beba je prvi mesec dobila tipa 580gr, dr je rekla uvedite dohranu posle podoja, ona nije htela ni po koju cenu, u medjuvremenu je 2x imala mastitis,mucila se,ali uspela da odrzi mleko. Elem, beba je iz meseca u mesec tako malo napredovala, iskljuvio dojena i to na zahtev,na po 2h,nekad i krace. Sa godinu dana je imala jedva 7kg,ako i toliko, sa 2 god ni jedva 9kg. Mrljavi sa jelom,skoro nista nece da jede, muka ziva. Sa 8m je imala upalu bubrega,bila 3 ned u bolnici, pa 6m na profilaksi itd..I ona sad stalno vraca film i krivi sebe sta bi bilo da sam joj po savetu dr ipak davala dohranu,da li bi sve bilo drugacije!? Sad svasta napisah s'brda s'dola,ali da rezumiram,da sam na Joletovom mestu sigurno bih poslusala doktorku.Svakoj mami,pogotovu u tim prvim mesecima je jedina briga da beba lepo napreduje i bude zdrava. Dohrana nije otrov!
|