Dashana159
|
ups..... ali zar u brosuri ne stoji da bi za dorucak mogla opcija kombinovanja dva mlec proizoda plus ksielo mleko????evo.... 1) Tostiran integralni hleb (hleb treba tostirati, jer se tada aktivnost kvasca smanji ili ponisti, sto olaksava mrsavljenje ili odriavanje idealne tezine), maslac, odnosno puter i kiselo mleko (jogurt treba izbegavati, jer tehnoloski postupak u proizvodnji jogurta dovodi do fizioloske reakcije u organizmu, tako da je moguce stvaranje masnih naslaga na stomaku i bokovima, a kod muskaraca cesto i na podbratku). Takodje je dozvoljen i tostiran hleb sa puterom i dzemom bez secera (najbolji je izbor dzem bez ikakvog dodatog secera ili onaj sa dodatom fruktozom - ova fruktoza ne podize nivo insulina, jer za razliku od secera iz svezeg voca, ne dovodi do aktivacije pankreasa!). Jedite koliko zelite, sa napomenom da jedno parce tosta nije dovoljno za dnevne ugljenohidratne potrebe. 2) Palenta sa feta sirom ili kravljim miadim sirom, kiselo mieko 3) Kifia od heljdinog ili kukuruznog brasna, casa kiselog mieka sa 2.8 ili 3.2% masnoce 4) Priena jaja, moze i vise jaja, a u torn slucaju treba ukloniti zumanca (dovoljno je u toku sedmice pojesti 4 zumanca, dok za unos belanaca ne postoji nikakvo ogranicenje), sa przenom ili svezom sunkom, paradajz, sir, kiselo mieko, caj, tost 5) Musli, kiselo mieko ili vocni jogurt (vocni jogurt se preporucuje povremeno za dorucak, iako ne pripada pravom hrononutritivnom obroku za dorucak - iz psiholoskih razloga; nece nauditi ako se povremeno pojede, a moze doneti zadovoljstvo punog ukusa kod onih koji su navikli na ovakav ukus). 6) Tost sa puterom i sunkom, zuti sir - kackavalj, trapist, gauda, kiselo mieko, krastavac 7) Kajmak, tost, tvrdo kuvana jaja (1-2 cela, ostala bez zumanca), kiselo mieko, paradajz 8) Proja sa sirom 9) Pita na plotni (kora za gibanicu ili pitu se premaze sa svezim mucenim jajima i miadim sirom, zatvori se u obliku kvadrata ili trougla i ispzi na malo ulja). 10) Gibanica, kiselo mieko Praska sunka, pilece i curece grudi su dozvoljene, pecenica takodje, ali bi trebalo biti oprezan sa namirnicama kao sto su pastete, virile i nekim suhomesnatim poizvodima - ukoliko ne znamo tacan sastav i kolicinu aditiva.
|