dunja RR
|
Moram da kažem da sam se baš iznenadila da ti je to rečeno u Segedinu, jer nisam ni znala da tamo rade NGS tehniku (i ja sam radila jednu VTO u Kaaliju i nije mi spomenuto da ovo rade). Tj. i dalje sumnjam, jer je to nova tehnika, tek nekoliko dece je rođeno a da je ona rađena, i primenjuje se u Americi i čini mi se Belgiji u Evropi. Naime ova tehnika, poznatija kao „Next generation sequencing“ (NGS), podrazumeva utvrđivanje redosleda raspoređivanja elemenata u DNK da otkrije nasledne genetske poremećaje, abnormalnosti u hromozomima, defekte i mutacije pre nego što se embrion postavi u matericu. Nakon Blighted ovuma, koji mi se desio, i kiretaže u 10. nedelji, dr. mi je objasnila da bi moja trudnoće bila ok, da sam recimo u Belgiji, jer tamo rade NGS, i embrion sa hromozomskom greškom ne bi mogao da bude vraćen. U Srbiji nemamo mogućnost te provere, te se dešavaju i B0, nažalost. Ne samo u Srbiji, nego i u većini evropskih država. Razlog, zbog koga ova metoda nije zaživela (još) svuda, je što još uvek nije dovoljno istražena, tj. nije imala dovoljno uzoraka-ta deca se tek rađaju. Tokom primene metode, iz embriona se odstranjuje jedna ćelija, prati se ponašanje i struktira embriona i vraćaju u matericu samo oni bez hromoz.grešaka. Ali još se ne zna da li ta ćelija koja fali, ima uticaja na razvoj deteta nakon rođenja, PA SE TI MALIŠANI SAD Prate. ako sve bude ok, metoda dolazi i kod nas, tj. mora biti odobrena zakonom. kopiram ovo u temu VTO IZVORNA PORUKA: subotičanka E sada ću ja možda da lupim glupost,ali ću ipak napisati nešto što je meni rečeno.Nisam se sa time puno tada bavila i proučavala.Pre 2 godine mi je rađena VTO u Segedinu,klinika Kali,izvađeno mi je 6 jajnih ćelija,2 se nisu oplodile,od 4 oplođene jedna je imala genetsku grešku,jedna se nije dovoljno razvila,2 su mi vratili.Nažalost spontani u 6.nedelji.Znači već tada je ustanovljena genetska greška u jednoj oplođenoj jajnoj ćeliji.Za mene,laika,je to značilo da se već tada otklanja mogućnost genetskog poremećaja.Opet kažem,možda lupam gluposti i to ne znači to. Spontani je nastao usled krvarenja koje mi niko nije objasnio,samo su mi rekli hemetom.Ja i dan danas mislim da su me povredili prilikom punkcije,ali ok,ostavila sam to iza sebe.
< Poruku je uredio dunja RR -- 7.9.2013 20:25:18 >