Yula
|
Macaki, nije se ovo sto sam pisala odnosilo na tebe, vec uopsteno na mnoge mame koje svojim komentarima nabijaju komplekse i osecaj krivice kao da nisu dobre majke jer nisu mogle iz nekog razloga da doje svoje bebe. Ja apsolutno nemam taj osecak krivice jer smatram da je u nasem slucaju najbolje sto sam mogla uraditi je da prestanem da dojim bebu i prebacim ga na specijalno meko, mnogi znaju vec nasu pricu da se ne ponavaljam. Ali ja imam osecaj krivice jer sam i ja bila jedna od tih majki koja je drugima trucala o vaznosti dojenja i nesvesno sam svojim drugaricama nabijala osecaj krivice sto ne doje svoju decu, zbog toga se osecam kao kreten! Ubedjivala sam najbolju drugaricu da doji obavezno iako joj beba nije napredovala od njenog mleka. Tvrdila sam kako majcino mleko ne moze da bude lose. Takodje se secam kako smo na jednom drugom formu ubedjivali zenu da treba da doji, ona kaze dete joj puno spava, nekako je mlitavo, kada su otisli na prvu kontrolu dete u manjku sa kilazom od rodjenja. Jaoj, majko, a mi je i dalje ubedjujemo kako treba da doji obavezno iako mu daje dohranu ponekada. Dete propadalo dok nije presla na formulu. Znaci nije istina da je svako mamino mleko dobro, ne znam od cega to zavisi ali nekim bebama nesto u njemu ne odgovara i to je cinjenica. I ja sam prestala da pusim pre trudnoce, zdravo se hranila i hvala Bogu rodila zdravu i krupnu bebu. Dojio je nesto preko 4 meseca i nikada mi dojenje nije bilo tesko niti mi je predstavljalo ikakvu zrtvu, kakva bre zrtva, to je tako normalni prirodno, sa flasicama sam se namucila, nisam mogla samo da ih operem. Ovako izvadis siku i teraj. Zato me to nervira kada pricate kako mama treba da bude ponosna jer se ona muci, idi molim te. A o imunitetu zahvaljujuci maminom mleku je izlisno pisati jer sam pisala toliko puta, ali ajde i ovde da kazem, ja sam dojena beba do godinu dana i bila sam najbolesljivija od nas troje dece, a sestra je sisala 6 meseci, brat samo 4,a on je bio najboljeg zdravlja. Sve je to stvar genetike i spleta toliko drugih okolnosti. Pa moja drugarica doji dete evo punih 14 meseci, dete joj je svako malo bolesno, cak i preko leta je bio bolestan preko mesec dana, a sisa po celu noc i nekolo puta dnevno, zena nikada nije ni pusila, ni pila, niti pije lekove, sva je oronula od nespavanja jer se mali budi na svakih pola sata, a ja sam je ranije savetovala da obavezno doji na zahtev, zena to shvatila bukvalno i mali se navukao na siku, normalnu hranu jedva da jede, za veceru pojede 40-ak grama povrcne kasice a kao trut je. Poslednjih 20 godina se strasno forsira dojenje, kao dobro je protiv alergija i gle cuda, poslednjih 20 godina se alergije toliko ucestale da je to strasno. Nisam mogla da ne razmisljam o tome kada je moje dete sisalo i razvilo preko moga mleka alergiju na kojesta a deca nekih mojih drugarica ( imam 5-6 drugarica koje su dobile decu neku godinu pre mene i par njih par meseci posle mene ) koja su dojila mesec-dva ili nisu uopste, nemaju nikakvih problema sa alergijama. Jeste, alergije su nasledne, ali neki ljudi ih uopste ne razviju a neki da. Zasto, kako, ne znam. Da se vratim temi, slazem se sa zenama koje kazu da se ne treba previse povoditi za najnovijim istrazivanjima, jer su mnoga radjena namenski i dosta su kontradiktorna, kada ih procitas mislis jbt sutra cu da umrem jer sam jeo ili pio ovo ili ono, a to su gluposti. Nasa deca SZO sluze kao zamorcici jer svakih nekoliko godina izbacuju neke savete koji totalno pobijaju one prethodne koje su isto oni dali. Moje dete sa 16 i kusur meseci pije adaptirano meko jer smo imali problema sa krvarenjem creva i pice ga mozda do drugog rodjendana, ali lepo neko rece, ako ga dete jede kroz kasice ne vidim sto ga ne bi moglo i piti, pa cu tako videti da nesto pre drugog rodjusa predjemo na obicno kravlje, ali BIO, ima ga ovde i u mogucnosti sam da ga placam, pa sto da ne. Da sam u SRB radije bih kupovala mleko od nekoga sa sela ko je provereno pedantan i vodi racuna o svojoj kravi, a tako sam savetovala i mom bratu, samo sto ce oni ranije preci na kravlje, vec sa nekih 8-9 meseci bebinog zivota, jer malom ne smeta mlecno. Poenta je raspitati se oko svega vezano za decu svuda okolo, kod doktora, iz najblize okoline, ukljuciti malo i zdravu logiku i raditi onako kako mislis da treba, ako vidis da ne ide, menjas nesto i tako.