MammaMia
|
Ne bih da vas plasim, ali evo sta se nama desilo: moja beba je iskljucivo dojena 6 meseci, a zatim smo presli na kombinaciju mog i ad mleka (Nan, a posle Aptamil) pa potpuno na ad. Prevremeno je rodjena i verifikovana joj je osteopenija (slaba gustina kostiju), rahiticno oboljenje, dakle manjak D vitamina. Po preporuci neonatologa davala sam joj 3, a zatim nakon posete metabologu 2 kapi Vigantola (ja sam ustvari davala D3 200, u apoteci su mi rekli to je isto). Sada ima 7 meseci, dakle posle samo mesec dana od prelaska na ad mleko u kombinaciji sa 2 kapi D3, malena je dobila hipervitaminozu D vitamina uz povisen kalcijum i fosfor, koja moze biti vrlo opasna po srce, bubrege, krvne sudove. Sve je otkriveno na vreme, nadam se, D vitamin je na gornjoj granici, javili smo se u Tirsovu gastroenterologu zbog slabog apetita i iznenadne averzije prema mleku otkako smo presli na ad mleko. Ukinuli su nam kapi, savetovali da predjemo na kravlje jer ima manje D vitamina, ali ja jos ne bih. Ima 7 meseci ali je po korigovanom uzrastu to beba od 4 i po. Zasada pije zamrznuto humano mleko koga jos malo imamo, u mesavini sa Aptamilom. Od juce smo uveli i jedan obrok Nutricijin Infatrini, mleko za posebne namene, energetski i po sastavu najjace koje postoji (a i ceni), jer ima averziju od mleka, pije ga samo dok spava i to ga mrcvari po sat vremena, pa ako popije manje kolicinski da nadoknadi. Muka ziva. Inace sam ja sve vreme mislila da ona ima GER (refluks), oblik bez povracanja, celu sam temu iscitala. Radlovic, gastroenterolog iz Tirsove je veliki strucnjak, odmah je provalio o cemu se radi. Perisic u nasem slucaju potpuno omanuo, isla sam privatno kod njega (da cujem jos jedno misljenje, a cula sam olajavanje kolege i sefa Radlovica), pitam ga dok jos nisam znala dijagnozu, kakve veze ima D vit sa apetitom, on kaze: Nikakve! A jos u skoli se uci (nego ja zaboravila) da je tipican simptom hipervitaminoze D upravo gubljenje apetita, odnosno anoreksija! Naravno, nemojte odmah da panicite, nas slucaj je ipak drugaciji jer smo zbog pocetne dijagnostikovane osteopenije primali terapiju na bazi fosfora i kalcijuma. Ali ipak oprezno sa D3 kapima i ad mlekom, narocito leti. Prekopirajte ovaj post i u Ger temu da posaljem poljubac ohrabrenja svim refluks mamama.
|