Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.7.2012 16:42:58
|
|
|
|
Suncoket
|
Uhh koliko sam uspela da procitam FSH nije dobar...Inace imam trideset godina.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.7.2012 19:47:50
|
|
|
|
Štetica
|
Suncokret dobro dosla i pridruzi nam se i na ostalim temama. Polni hormoni mi deluju ok za folikularnu fazu. E jedino taj TSH doktori vole da je ispod 2,ali ni on ti nije zabrinjavajuce visok. Ali javice se Maslacak,ona je nas dr za hormone.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.7.2012 20:43:51
|
|
|
|
Suncoket
|
Stetice hvala na dobrodoslici .Znam da bi trebalo da je TSH ispod dva da bi doslo do zaceca ali mene sad brine FSH,svasta sam procitala na netu pa sam resila da batalim malo to istrazivanje,istraumirah se,videcu sta kaze endokrinolog a nadam se da ce se i Maslacak javiti .
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 31.7.2012 9:38:00
|
|
|
|
Maslacak15
|
Suncokret draga, U pravu si. FSH bi mogao da bude nizi nnarocito za tvoje godine, idealno je ispod 6 a dobriim rezultatom se smatra do 9. Ipak to samo po sebi nebi trebalo da bude uzrok sto nisi jos zatrudnila, jer moze biti znak nesto slabije rezerve ali ne i nemogucnosti zaceca. TSH bi mogao biti nizi, ispod dva je idealno, a misljena sam da i prolaktin iako je u granicama je pomalo visok- nisam sigurna da li on predstavlja problem. Mislim da je presudno utvrditi dali oovuliras, vadjenjem progesterona 7 dana pred ocekivanu menstruaciju. To je najbolji pokazatelj prisustva i kvaliteta ovulacije. Skupa gledano ovi rezultati, mozda nisu idealni ali su manje vise u okvirima normale tako da su potrebne dalje analize da bi se videlo sta je uzrok problema (OGTT nije los korak ali i HSG-prohodnost jajovoda i naravno spermiogram supruga). Puno te pozdravljam.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 31.7.2012 10:05:38
|
|
|
|
Suncoket
|
Hvala Maslacak,malo si me utesila.Totalni sam laik sto se tice hormona pa sam se uspanicila kad sam pronjuskala po netu,videla sam sebe u menopauzi vec.Da li je moguce da FSH varira tj. da je iz nekog razloga povisen ovog meseca ili je to definitivno dokaz slabe rezerve i da li genetika ima nekog uticaja u ovom slucaju,mama mi je usla u menopauzu sa 50 godina? Spermogram nam je uredan,testitali smo se na one tri bakterije i to je ok,od Nove Godine merim bazalnu i po njoj ovuliram svakog meseca ali ovulacija nije uvek istog dana i lutealna faza mi je kraca nego sto bi trebalo da bude,najkraca 8 a najduza 11 dana.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 31.7.2012 10:58:23
|
|
|
|
Maslacak15
|
Suncokret draga, Cim FSH oscilira gleda se najvisa vrednost kao mera rezerve. Moguce je da su nekad ciklusi bolji nekad losiji. Ali ne mora da znaci da ces rano uci u menopauzu. Postoje ostali faktori : broj antralnih folikula ( mogu da se prebroje na llutra zvuku ) na pocetku ciklusa, AMH itd da bi se procenila rezerva. I 10 nije tako los rezultat, samo je malo iznad normale. Hm to meni zvuci kao da ti imas problem sa lutealnomm fazom. Ona bi minimum trebalo dda bude 11 dana a najbolje 14. Jer embrion se implantira u prozoru od 8-12 og dana i u tom periodu endometrijum treba da bude optimalan. Ali LPD defect ( defekt lutealne faze ) moze da se resi. Najbolje bi bilo naravno kada bi nasla uzrok. Vidi kakav ce biti rezultat OGTTa. Mozda bi mogla da predlozis doktoru da ti da vaginalni progesteron kao podrsku lutealnoj fazi- ponekad je to dovoljno da je produzi.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 31.7.2012 12:01:17
|
|
|
|
Suncoket
|
Draga Maslacak hvala ti puno,punoooo na objasnjenju i izdvojenom vremenu i za mene i za sve ostale . Ginekologa cu morati da promenim.Pre godinu dana je utvrdio na ultrazvuku da imam mikrocisticne jajnike i da nemam ovulaciju.Nije hteo da me saslusa dok sam mu govorila da mislim da imam ovulacije jer ih osecam,imam bolove i ovulacijsku sluz i da to sto je nisam imala tog meseca ne znaci da je nemam nikako.Dao mi je da pijem kontracepciju tri meseca rekavsi da ce mi to ocistiti jajnike i da je veca verovatnoca da nakon njih ostanem u drugom stanju.Nakon tri meseca pilula (koje sam inace uzasno podnela,ne prijaju mi nikako) mi je dao klomifen,imala sam vise manjih i samo jedan vodeci folikul,isto se ponovilo i sledeceg meseca.Ocigledno slabije reagujem na stimulaciju mada sam pila manju dozu.Eto to je sve,nakon toga mi je rekao da ne zna zasto do sada nisam zatrudnela i da ne moze da mi pomogne.Da napomenem da nije predlozio ni proveru hormona ni prohodnosti jajovada,ni testiranje na bakterije,nista.Morala sam doooobro da se odmorim i od njega i od ciljanih odnosa i briseva i ultrazvukova i svega i sad krecem ponovo u borbu,doduse sama istrazujem ali to nije resenje moram naci nekoga ko ce mi se posvetiti,ne mogu se sama igrati doktora i odredjivati koje analize da uradim.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 17.8.2012 14:00:13
|
|
|
|
tasa_1991
|
Zdravo svima Vec dugo vas pratim,vidim da imamo slicne probleme... i zaista se nadam da cete mi bar malo olaksati jer se prvi put susrecem sa ovakvom vrstom problema Imam 21 godinu i skoro 2 godine radimo na bebi ali nikako ne ide.... Inace poslednjih godinu dana mi nije redovna menstruacija. Ume da kasni i po mesec dana. Radila sam hormone 3 dan ciklusa: ESTRADOL-126,91 pmol/l FSH-7,44 IU/L LH-6,41 IU/L PROGESTERON-8,59 nmol/l PROLAKTIN-32,07 ug/L TESTOSTERON-1,70 nmol/l T3-2,00 nmol/l T4-99,5 nmol/l TSH-2,70 mlU/L Iako malo toga znam sto se tice mog hormonskog statusa,jako bi mi znacilo vas misljenje I od vam iskreno zelim da uskoro ugledate
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 17.8.2012 14:38:58
|
|
|
|
Jole84
|
Taša dobrodošla i što pre se preselila u trudničke teme Reci mi koje su referentne vrednosti za prolaktin,u toj laboratoriji.Ako su od 2-19,onda eto ključnog problema,ali ne brini,sve je rešivo
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 17.8.2012 15:22:16
|
|
|
|
tasa_1991
|
Hvala i vama na dobrodoslici...vasa podska mi jako puno znaci Premeno: 3,34-26,71 Postmeno: 2,74-19,64
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 17.8.2012 15:41:06
|
|
|
|
degu
|
Kao što je Jole i rekla, mislim da je kod tebe Prolaktin jedini problem. LH i FSH su dobri, TSH bi mogao biti malko niži, al ga verovatno prolaktin malo povlači. I Maslačak će ti se verovatno javiti da ti sve stručnije objasni. U svakom slučaju, ne sekiraj se, za sve postoji lekić
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 17.8.2012 16:00:34
|
|
|
|
tasa_1991
|
Hvalaaa degu Relativno sam mlada i pomalo se plasim,ali dacu sve od sebe da resim taj problem koji me vec duze vreme muci Sacekacu i Maslačak da cujemo njeno strucno misljenje
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 17.8.2012 16:02:26
|
|
|
|
degu
|
To što si mlada je samo plus nemaš čega da se plašiš, to su sitni problemi koji se brzo rešavaju a kad se reše eto i bebice
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 17.8.2012 16:14:07
|
|
|
|
cicibanns
|
moji nalazi hormona 4 dc, sa 28 godina su: TSH 2.65 miu/l T4 101 nmol/l T3 1.8 nmol/l FSH 7.7 IU/l LH 14.6 IU/l prolaktin 21.3 ng/ml estradiol 78.0 pg/ml progesteron 2.8 nmol/l testosteron 4.03 nmol/l AMH 1.1 ng/ml svesna sam da postoji inverzija lh/fsh ali zanima me vase misljenje koliko je stanje lose jer dr mi je rekao da to samo ukazuje na PCOS i nije mi dao nikakvu terapiju nego tako gubim vreme i cekam IUI!!! p.s. svesna sam i da mi je testosteron povecan
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 17.8.2012 16:33:59
|
|
|
|
degu
|
Cici nije tako strašno, hormoni su ti slični mojima Valjalo bi da odeš kod endokrinologa, ja sam išla kod DR. Đilas u Konzilijum i počela pre godinu dana terapiju metforminom. Valjdalo bi da uradiš i ogtt i insulin, jer često mi sa pco imamo i insulinsku rezistenciju. Metformin bi ti regulisao insulin, LH i Testosteron. Zakaži kod nje i eto sama joj predloži, tako sam i ja uradila. Kao što si i sama videla super sam reagovala na stimulaciju, a i samostalno imam ovulacije, tako da nemaš razlog za brigu
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 17.8.2012 16:52:51
|
|
|
|
cicibanns
|
znam draga da nije tako strasno ali opet je porazavajuce da nikako mi nisu uhvatili ovulaciju gledao mi je dr Bjelica nalaze, a on je koliko ja znam ginekolog-endokrinolog, ali svakako bih otisla bas kod endokrinologa. razmisljala sam ovih dana da odradim ogtt test, dobro je znati na cemu sam. kakav je tebi bio nalaz oggt testa?? hvala puno na preporuci za dr Djilas!!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 17.8.2012 20:16:22
|
|
|
|
Maslacak15
|
Zdravo Taso devojke su u pravu. Tvoj jedini problem na osnovu ovih rezultata je poviseni prolaktin. On itekako moze da blokira ovulaciju i dovede do neregularnih ciklusa, i naravno da onemoguci zacece. Alli prolaktin se jako lako obara, postoji efikasna terapija tako da ne treba preterano da brines. Prokonsultuj se i za stitnu zlezdu , TSH bi idealno trebalo da je ispod 2, ali kao sto rekoh verujem da je prolaktin presudan faktor. Cicibanns da kod tebe, hormonska slika lici na klasicni PCOS, uz LH / FSH inverziju i poviseni testosteron. Da obavezno bi trebalo da proveris insulinsku rezistenciju jer ona cesto igra ulogu u patogenezi PCOSa. Uz to bi mogla sama da korigujes ishranu, mozda se posavetujes sa nutricionistom jer ishrana bogata ugljenim hidratima favorizuje visak androgena ( testosterona). Ako kao PCOSovka ne ovuliras ja bi uvek prvo probala Klomifen. To je lek koji je upravo i napravljen za zene kao sto si ti iako se prepisuje i drugima. Mozda dobro odreagujes i resis problem. Znam za slucaj devojke i teskog PCOSa gde su ciste vise puta operativno uklanjane, da je rodila "klomifen" bliznakinje . Naravno sve uz lekarsko pracenje! Pozdravljam vas puno
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 17.8.2012 21:03:28
|
|
|
|
tasa_1991
|
Ovih dana cu otici do svog lekara da uradim neophodne preglede. Hvala svima na podrsci
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 18.8.2012 10:29:59
|
|
|
|
cicibanns
|
Maslacak: hvala puno na savetima!!! Svakako planiram u najskorije vreme da proverim insulinsku rezistenciju! Sto se tice klomifena, jedan ciklus sam radila stimulaciju ali sa femarom, to im valjda dodje na isto samo femara koliko sam cula slabije utice na endometrijum. Solidno sam odreagovala sa nekih 4/5 folikula i primila pregnyl ali opet nista. Cak me nisu ni pogledali na uz posle pregnila onda me je redovan ginekolog izgrdila sto radim stimulaciju bez IUI jer tako samo trosim rezerve jc, a da ni hsg nisam uradila... proslog meseca odradjen hsg i rekli su mi da sam odlican kandidat za iui tako da cekam novembar! najgore od svega je sto ja nemam ama bas nikakve simptome pcos, nego se tek pokazalo kad sam zahtevala od dr da vadim hormone!! Hvala ti jos jednom za savete, sigurno cu poslusati i za nutricionistu, mada sam dosta nedisciplinovana po tom pitanju p.s. nadam se da cu ja proci kao ta zenica sa "klomifen bliznakinjama" samo ce se moj slucaj zvati "femara blizanci"
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 18.8.2012 10:38:10
|
|
|
|
degu
|
Cici ni mene nisu gledali posle Pregnila pa sam muku mučila sama sa sobom da li mi je pukao folikul? Inače nemam ni ja nikakve simptome pcos-a, baš sam sva sitna, nisam gojazna i ne gojim se lako, a ne pazim mnogo na ishranu (iako bih trebala). Nema tu pravila nekog. Dr-ka kaže da pored mojih hormona nikad ne bi rekla da ovuliram, al na UZ je videla i folikule i kasnije žuto telo, kaže da je to moguće samo zato što sam mršava iako ja ne znam kako je moguće da nisam gojazna i pored pcos-a i štitne, al eto neki sam specijalan slučaj Super što si odradila HSG i slažem se sa tvojom DR-kom, nikako nisam za stimulaciju pre HSG-a, spermograma partnera a i najbolje je raditi IUI već kad ideš na stimulaciju, da povećaš šanse već kad trošiš jajne rezerve.
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 18.8.2012 12:41:36
|
|
|
|
cicibanns
|
degu draga, nisam ni ja gojazna, ali nisam bas ni mrsavica kao sto sam bila do pre koju godinu blago tebi da ti je bar videla zuto telo... kad neko spomene ovulaciju ja se samo nasmejem i pitam sta je to! ma vidi, mozda jesmo mi tako malo slucajevi, ali do kraja godine eto nama stomacica!!! ti si bese kod dr trninic? ja razmisljam kod nje da se prebacim!!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 18.8.2012 17:47:26
|
|
|
|
degu
|
Ma da je kod mene samo PCO davno bih ja šetala stomačić i jedno dete za ruku mi imamo i problem lošeg spermograma, tako da nam je VTO zapravo jedina opcija. Sve pcovke su ovde zatrudnele, tako da ne misliš da je to neki naročiti problem, uz malo pomoći eto i Jesam kod DR-ke Trninić i pređi kod nje, baš je umirujuća i ona će ti reći da ti nisi nikakav problem
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 18.8.2012 21:16:59
|
|
|
|
Jole84
|
Kao što kažeš Degu,PCO mi nekako najmanji problem,ja se mučim s prolaktinčetom,a ove "sitne" probleme sam zanemarila,ko da ne postoje. Ciciban ne brini puno,srediće se to
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 20.8.2012 15:47:33
|
|
|
|
cicibanns
|
hvala vam na podrsci, iz vasih prstica u Bozije oci Trninicka mi je radila hsg i jeste bila bas prijatna, kad sam dosla po nalaz rekla mi je da sam odlican kandidat za IUI, samo sto ja ne mogu da sedim skrstenih ruku i cekam decembar ne radeci nista po pitanju mojih hormona te se kljukam inofolicom i cajem virak/hajducka! degu, za sprermogram tvog muza ti savetujem da mu pored terapije koju verovatno ima napravis onu cuvenu muckalicu sto u 1 kg meda ide po 100gr svega i svacega (susama, lesnika... do suvih kajsija)!!!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 20.8.2012 15:48:50
|
|
|
|
cicibanns
|
Jole84
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Ringerajina tabela za praćenje plodnih danaŽelite da zatrudnite, a ne znate kad vam je ovulacija? Volite prirodni metod kontracepcije? Pratite plodne dane pomoću R...
Anketa
DilemabebimicaKoje ime izabrati?Stefan (
65%)
Vojin (
26%)
Vujadin (
9%)
Ukupan broj glasova: 91Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi
svoju anketu!