gogino
|
Pozdrav svima, evo da i ja konacno napisem svoje iskustvo ovde :) Porodila sam se prije 7 dana, 4.8. Pa da krenem iz pocetka...termin mi je bio 15.8. U subotu rano ujutro oko 3h probudila sam se sva mokra, shvatim da mi je pukao vodenjak, sto je mene iznenadilo, ja stalno ocekivala neke bolove, a ne da mi pukne vodenjak ...u roku desetak minuta krenemo u bolnicu. A osim sto plodova voda i dalje curka, ja nikakvih drugih znakova nemam da cu se poroditi, nista me ne boli, beba se jako umirila, skoro da je i ne osjetim, ali znam i da su mi svi rekli da se umiri pred porod. Dodjemo na prijem, sacekamo dezurnog doktora, tad je bio dr Djukic, mislim da se zove Vladimir. Fin covjek, nemam sta lose reci. Pregleda me, kaze otvorena samo 2cm, a posto nemam apsolutno nikakve bolove smjestice me na odjel patologije, pratiti stanje bebe i mene, i cekati bolove, kaze ne vrijedi da te saljem u radjaonu, mozes se namuciti satima i satima, moramo izazivati porodjaj, bolje cekaj prirodno.Sestra me tu malo obrije dole, bila sam obrijana, ali je samo malo popravila, i ja se presvucem u svoju spavacicu, pozdravim se s muzem i sestra me odvede na odjel, tu mi urade odmah ctg, dobar, beba dobro, i hitno primim antibiotik zbog bebe da ne dodje do infekcije zbog manjka plodove vode. Ja zabrinuta za bebu, pitam koliko dugo smijemo cekati bolove, beba ostaje bez vode i dalje, kaze dr ne brini u toku dana mora te zaboliti. U 7h dolazi smjena, vizita, dr Lazic prvi dezurni, kaze mi isto cekati bolove, znamo mi sta radimo. Jedina moja zamjerka je sto nisu uradili uzv u toku tog dana, bebi je bila omotana pupcana vrpca oko vrata sto se tek vidjelo kad sam rodila, na kontroli par dana ranije nije bila. Ali su stalno pratili otkucaje srca bebe da reaguju odmah u slucaju da se br.smanjio.Sto se tice osoblja, nemam sta reci, sestre su fine, ljubazne, nista lose nemam reci. I tako sam se ja dosadivala negdje do pola 5 popodne, a onda su pocele blage kontrakcije, kao blagi menstrualni bolovi, na svakih pola h, da bi do pola 8 bile na svakih 5 min i toliko jake da sam se pocela presavijati od bolova i zvala sestru, ona me pregleda i kaze u radjaonu, slijedi klistiranje, nista strasno, koliko su meni to preuvelicavali. U 8 sam bila vec u radjaoni, u 1o sam se porodila i ugledala svoju Laru. Bolovi su bili uzasni, sto rece neko kao da se raspadas, ali izdrzi se.Babice su bile ok, a od dr sa mnom je bila tu mlada specijalizantica Sara Jovanovic, preljubazna i jako fina dr, ona je samo nadgledala, a babice su sve obavile. Nisam imala vezu za dr.Poslije smo joj ponudili novac kao znak zahvalnosti, nije htjela da uzme, kupite kaze bebi nesto, ne dolazi u obzir. Sve vrijeme je bila prisutna, bodrila me, kvasila mokrom gazom po licu, po usnama, jer vode ne smijemo piti. E onda sam smjestena na 4. sprat, isto sam svasta cula ovako onako, ali ja zaista nemam zamjerke sto se tice sestara, sve su ljubazne, posebno bih izdvojila Bogdanu. Dr Gnjatic je uvijek u viziti a od pedijatara Duska Savic. Mrezasti ulosci bez gaca samo kad ide vizita, poslije obucete vase obicne gace, sestre dozvoljavaju, ustvari niko i ne provjerava, ali ja sam pitala jednu kaze moze, samo je bitno kad ide vizita da nema. Ja sam bila pripremila i one mrezaste gace ali sam ipak vise nosila obicne , nekako mi je bilo udobnije kad stavim po dva uloska.Za sobe i toalet, kao i tus vam je vec neko napisao. U sustini moje iskustvo dosta pozitivno, kakvih sam se prica naslusala o Paprikovcu, ja sam bas bila pozitivno iznenadjena, nije kao u hotelu i i to niko i ne ocekuje, ali nije ni toliko strasno kao sto se prica.Mada sam cula da je na trecem spratu osoblje neljubazno, mada ja mislim da je to sve od osobe do osobe, ima i nas svakakvih. Hrana je grozna, ali izdrzi se tih nekoliko dana, a vasi vam uvijek mogu donijeti od kuce. Da, za bebe, njih donose cesto, gore se radi po onom programu Baby friendly, tako da bebe i majke dosta vremena provode zajedno. Ujutru budjenje od 5 do 6, zavisi kako kad, tusiranje, i donose bebe, onda budu sa nama nekoliko sati, one koje doje hrane ih, one koje ne, kao ja recimo sto nisam smjela, zamolite sestru da vam donese flasicu da i vi mozete hraniti svoju bebu.I prije posjeta budu bebe sa vama, kao i poslije, a po noci donose onima koje doje, meni nisu.Sto se tice dojenja ima svega, nekom ide, nekom ne ide, ali sestre pokusavaju bar savjetima da pomognu. Ako sam nesto propustila, a zanima nekog, slobodno pitajte, ja sam trazila bilo kakvu info dok sam bila trudna, znam kako je. Veliki pozdrav i sretno svima.
|