Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 8.6.2012 16:10:12
|
|
|
|
nata11
|
Evo i mojih rezultata: FSH -10.0 LH - 8.3 Prolaktin - 419.1 Estradiol - 34.5 Progesteron - 0.58 Testosteron - 0,64 TSH - 2,64 Jel moze neko da mi protumaci, jedno sam skapirala da mi je testosteron povecan.
< Poruku je uredio nata11 -- 8.6.2012 16:22:39 >
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 8.6.2012 20:33:47
|
|
|
|
Nataša1
|
Nato, i FSH ti je malo visok, a estradiol niži. Koliko imaš godina? Maslačak će sigurno detaljno da ti objasni, ona je specijalista za hormone :)
< Poruku je uredio Nataša1 -- 8.6.2012 20:34:07 >
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 8.6.2012 20:51:34
|
|
|
|
nata11
|
25 punim uskoro Pise mi na rezultatima da je FSH u fazi ovulacije do 20 pa sad da li je OK stvarno neznam iskreno. Kod doktora idem tek krajem sledece nedelje kad sakupim jos neke rezultate pa sam nestrpljiva da cujem jos necije misljenje.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 8.6.2012 20:55:02
|
|
|
|
Nataša1
|
KOji dan ciklusa ti je bio kad si vadila hormone? Pravu sliku možeš da dobiješ samo ako izvadiš krv 2. ili 3. dana ciklusa, znači tek kad dobiješ menstruaciju, pa posle 2 dana. Ako si tad vadila, onda ti je malo povišen FSH, kao da su ti jajnici malo stariji od tebe. Ali, nije ništa strašno, sve se to mže rešiti.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 8.6.2012 20:57:07
|
|
|
|
nata11
|
2 dc je Natasa, nadam se da nije nista opasno. A kada se setim samo kako me je prethodna doktorka ubedjivala da nema potrebe da radim hormone jer su mi ciklusi redovni a ono 3-4 hormona uopste nisu OK
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 8.6.2012 20:59:19
|
|
|
|
Maslacak15
|
Nato ako si hormone vadila 2. ili treceg dana ciklusa FSH je malo povisen za tvoje godine. Ideallno je ispod 6, a od 6-9 se smatra da je rezerva dobra. Naravno 10 je jos uvek nije veliko uvecanje ali za tvoje godine je malo vise nego sto je uobicajeno. Prolaktin bi isto mogao da bude za nijansu nizi iako znam da se formalno nalazi unutar granica normale. Estradiol je ok, progesteron takodje. Bitno bi bilo utvrditi da li ovuliras i kakav je kvalitet ovulacijje ( ovulatorni estradiol+ folikulometrija) i progesteron sredinom lutealne faze. Sto se rezerve tice, mogla bi da uradis AMH i da trazis da ti prebroje antralne folikule na pocetku ciklusa na ultra zvuku. Oba parametra mogu da upotpune informaciju koju daje FSH. Pozdravljam te.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 8.6.2012 21:01:46
|
|
|
|
Nataša1
|
Nato, nije ništa strašno, bez panike. Jesu blago poremećeni rezultati, taj FSH od 10 obično znači da ćeš malo slabije reagovati na stimulaciju, npr. klomifen, ako ga budeš uzimala. Takođe, sad sam primetila da ti je i TSH malo veći, poželjno je da je do 2, ali ni to ne mora da bude uzrok tvog problema. Ako se dobro sećam, Maslačak je pisala da je ona otprilike sa tolikim TSH zatrudnela, iako neki kažu da mora da se snižava. To se lako rešava, jednom tableticom dnevno, ništa strašno. Znači, bez brige, idi kod dr, pa ćeš saznati sve detalje i eventualno dobiti nešto za ovaj TSH, a možda nećeš ništa. Samo opušteno
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 8.6.2012 21:08:10
|
|
|
|
nata11
|
Natasa, Maslacak hvala znace mi puno vasi komentari sada cu sve ovo lepo da prekopiram pa sutra da cackam na netu detaljnije o tome
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 9.6.2012 10:03:34
|
|
|
|
_Maki_
|
Drage devojke, potrebna mi je pomoć oko identifikovanja početka menstruacije za potrebe analize hormona. Pošto se hormoni rade 2-4dc, koji dan se uzima kao početak ciklusa? U četvrtak i petak sam imala slabiji braonkasti sekret, a danas je krenulo obimnije krvarenje. Da li mi je danas 1. i 3. dc? U svakom slučaju, otišla bih sutra, ali laboratorija ne radi nedeljom, da li je kasno da odem u ponedeljak?
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 9.6.2012 13:16:10
|
|
|
|
Maraj
|
Maki, ja bih otisla danas ipak si imala simptome m prethodna dva dana
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 9.6.2012 13:48:40
|
|
|
|
Nataša1
|
Znam da sam 2 puta pročitala ovde na forumu da su lekari rekli da je 2DC kad stvarno krene pa sutradan. Mislim da ni u ponedeljak ujutro nije kasno, mada bi u nedelju bio idealan dan.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 9.6.2012 13:54:55
|
|
|
|
_Maki_
|
Hvala devojke. Za danas je u svakom slučaju kasno, iščitaću još malo ovu temu pa imam vremena da odlučim do ponedeljka da li radim tada ili čekam sledeći ciklus.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 9.6.2012 20:53:19
|
|
|
|
lavandica
|
Nova sam na forumu,prelistala sam ovu temu i uradila hormone,evo rezultata ako moze pomoc oko tumacenja,meni deluju ok al sad ne znam,osim prolaktina koji je malo visi,ne znam koliko je bitno sto cim sam ustala otisla sam da radim analize,negde sam posle procitala da se ustane dva,tri sata ranije,u svakom slucaju bi ga opet proverila.Ovo je bilo 3 dc,a progesteron cu raditi 21 dc,nadam se da tako treba.Nisam uradila hormone stitne pa me interesuje jel mogu njih kad budem radila progesteron znaci 21 dc. ? estradiol 45.53 pg/ml fsh 6.07 iu/l lh 5.9 iu/l testosteron 0.17 ng/ml prolaktin 417 mu/l
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 9.6.2012 21:04:25
|
|
|
|
Maslacak15
|
Tako je lavandice Sve je ok, osim sto bi prolaktin mogao da bude i malo nizi. Stitnu mozes da proverisi kad budes radila lutealni progesteron, ona ne zavisi od dana ciklusa. Srecno pa se javi
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 9.6.2012 21:26:54
|
|
|
|
lavandica
|
Maslacak hvala puno na odgovoru,kad uradim javljam.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 11.6.2012 8:06:14
|
|
|
|
zmajče
|
Koliko treba da iznosi estradiol u ovulatornoj fazi ciklusa?Da bi pokazao da je ovulacija dobra
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 11.6.2012 8:14:18
|
|
|
|
Maslacak15
|
Dobro jutro zmajce, Vise od 200 pg/ml po zrelom folikulu. Obicno ih je 1 u nestimulisanom ciklusu
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 11.6.2012 8:38:55
|
|
|
|
daca77
|
A koja je vrednost LH u ovulatornoj fazi?
< Poruku je uredio daca77 -- 11.6.2012 8:44:11 >
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 11.6.2012 8:50:08
|
|
|
|
Maslacak15
|
LH je oko 5, nizak kao i FSH, obicno malo nizi. Tek pred ovulaciju dolazi do naglog skoka LH tzv surgea, sto i jeste signal da se oslobodi jajna celija. Tada LH unutar jednog dana skoci na obicno iznad 40 miU. Po tom principu rade stapici za detekciju ovulacije, hvataju to nagllo povecanje LH. Inace ako jje LH povecan na pocetku ciklusa 3. eg dana npr. to je cesto jedna od karakteristika policisticnih jajnika i moze da bude faktor u nepravillnoj oogenezi.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 11.6.2012 8:55:08
|
|
|
|
daca77
|
Hvala, Maslacak
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 11.6.2012 12:54:56
|
|
|
|
rada rada
|
Nova sam na forumu, uradila hormone, evo rezultata ako moze pomoc oko tumacenja. Imam 40 godina i poslednjih meseci veoma oskudne menstruacije. Ovo je bilo 3 dc TSH 2.20 mIU/L referentne vrednosti:0.35-4.94 FSH 5.5 IU/L referentne vrednosti: 3.35-21.63 Folikularna faza LH 3.9 IU/L referentne vrednosti:2.39-6.60 Folikularna faza Prolaktin 24.0 ng/mL referentne vrednosti:5.2-26.5 Estradiol 78.0 pg/mL referentne vrednosti: 21-251 Folikularna faza AMH 1.0 ng/mL referentne vrednosti: 0.7-3.5 normalno Koje analize bi jos trebala da uradim i u kom smeru da krenem pokusavamo vise od sest meseci
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 11.6.2012 13:17:54
|
|
|
|
Maslacak15
|
Rado, Pricitaj caskom na Prolaktinskom blogu par stvari koje sam postovala proteklih meseci. Nije da me mrzi da se ponavljam nego nebih da davim sa istom pricom Jutros sam jednoj devojci ponovo pricala moje iskustvo. Ukratko tvoji rezultati su ok, sta vise s obzirom na godine su odlicni. Samo prolaktin je prilicno visok iako nije formalno izasao iz dozvoljenih okvira, tolike vrednosti imaju potencijal da smetaju fertilitetu. Inace nebi bilo lose znati i vrednosti testosterona, androgeni isto imaju potencijalno veliki uticaj na proces fertilizacije i implantacije. Kao naredni korak mogla bi da izmeris lutealni progesteron, znaci vrednost hormona 7 dana pre ocekivane mensturacije posto je on najbolji pokazatelj kvaliteta ovulacije. Folikulometrijom, ultrazvucnim pracenjem je isto moguce precizno utvrditi da li su ciklusi ovulatorni. Inace osim hormona najvazniji koraci u analizi su spermiogram partnera i test provodljivosti jajovoda ( HSG). Ali na osnovu ovoga sto vidim, ja tipujem da bi prolaktin mogao da smeta, u slucaju da vrednost nije trenutna. Puno pozdrava.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 11.6.2012 15:06:21
|
|
|
|
rada rada
|
Hvala ti puno na brzom odgovoru, procitala tvoje iskustvo, divno je da si uspela.Vidim da covek mora biti mnogo uporan. Sutra mi je 21 prvi dan i ici cu da uradim progesteron. Izvini, ali imam jos pitanja kada se radi testosteron 3 dan ciklusa ili moze bilo kada, i sta jos od androgena treba uraditi DHT, DHEA, DHEA-S? Unapred hvala.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 11.6.2012 18:27:55
|
|
|
|
zmajče
|
Hvala maslačak meni iznosi 364.4pg/ml 8 dana ciklusa ref.vred(85.5-498) OVULAC.FAZA
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 11.6.2012 20:01:42
|
|
|
|
Cecana
|
Evo mojih rezultata AMH 3,61 (0,5-5,3) SHBG 63 (18-114,0) Inhibin B 87,9 (5-8 dan ciklusa 10,0-220,0) Maslacak mozes li molim te da prokomentarises moje rezultate.Vidim da su svi u ref.vrednostima ali da li je dobro da su vise ili nize vrednosti.Imam 39 godina. Puno ozdrava
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti.
Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata.
Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!
Više >>
Anketa
da li vam se svidja ime Srna? pisuljicada (
44%)
ne (
56%)
Ukupan broj glasova: 134Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi
svoju anketu!