Leki 77
|
Taman posla da sam sujetna. Da jesam, ne bih na forumu postavila pitanje. Zaista me zanima sta drugi, a narocito jos strucni, misle o temi. Iako ste naglasili da ne biste nastavili dalju polemiku, ja bih je rado nastavila, pa cu probati. Napisali ste " Vakcina protiv velikih boginja 1972 godine bila je napravljena od živog virusa ". Zanima me sledece. Neki hvale Pentaksim, neki "klasicnu" (ako mogu tako da je nazovem) DiTePer+Polio vakcinu. Moj sin je primio Pentaksim, ali neki pedijatri se nisu slozili sa mojim izborom smatrajuci da je bolja "klasicna" vakcina bas zato sto je napravljena od zivog virusa, za razliku od Pentaksima, koji je od inaktivisanog. Ti pedijatri predlazu i revakcinaciju "klasicnom" vakcinom, bez obzira sto je primljena Pentaksim vakcina u 3 doze. Meni je to malo cudno, ako ni zbog cega drugog, a onda zbog toga sto dete nece biti revakcinisano od Hib B, koji je sadrzan u Pentaksimu, ali ne i u "klasicnoj" vakcini, koliko sam ja shvatila. Sta Vi mislite o tome? Sto se verovanja farmaceutskim kucama tice, tu se nikako ne mogu sloziti sa Vama, zato sto je apsolutno sve, pa i vakcinacija, stvar novca i profita. Da nije tako, deca u Africi ne bi u 21. veku umirala od tetanusa (izmedju ostalog, naravno). A gde ima novca ima i mnogo ruznih stvari. Moj otac je lekar, kao i stric i kumovi. I svi oni su u vreme vakcinacije protiv velikih boginja delili misljenje SZO, da je vakcina dobra. Navela sam i jos neke slucajeve, a ima ih jos, nazalost, veoma mnogo, gde je novac vrlo skupo kostao zivota neke ljude. Te stoga, moram biti skepticna, ali nikako, podvlacim NIKAKO, ne sirim paniku. Cinilo mi se da razlozno razmisljam o necemu sto me tisti u poslednje vreme. Ja sam navela niz razloga koji su u 20. veku pokazali da se nekim institucijama ne moze tako lako verovati. Nazalost, Vi niste naveli ni jedan razlog iz koga bih poverovala u suprotno. Navesti da je GSK ozbiljna farmaceutska kompanija stvarno nije argument. Ja problemu prilazim tehnicki. Pre biste mene, i neke koji dele moje misljenje, ubedili objasnjenjem da npr. iz tog i tog razloga ne postoji razlika izmedju davanja toliko ozloglasenih koktel vakcina i davanja svake vakcine zasebno. Ukoliko ste profesor BU, a ovo Vam je i struka, to dodje kao predavanje studentima, ili neki odgovor na postavljeno pitanje znatizeljnog studenta na konsultacijama :)
|