Jeca*
|
meni je ovo interesantan tekst koji nadjoh na netu: Na apsorpciju gvožda iz namirnica uticu mnogi faktori. Njegoa apsorpcija pre svega zavisi od forme gvožda koja se nalazi u naminicama, pa se tako gvožde koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla mnogo bolje adsorbuje od formi gvožda koje se nalaze u povrcu. Namirnice u kojima ima najviše gvožda životinjskog porekla su: svinjska, pileca, goveda dzigeica, ostrige. Namirnice koje nisu životinjskog porekla a sadrže velike kolicine apsortivnog gvožda su : žitne cerealije, kuvani pasulj i grašak, socivo, semenke bundeve. Nešto slabiji ali dobar izvor gvožda su: govedina, curetina, škampi, sardine, peceni krompir zajedno sa ljuskom, konzervisane špargle. Trudnice ne bi trebalo da previše cesto jedu dzigeicu jer ona sadrži dosta vitamina A koji može da škodi bebi. Apsorpcija gvožda iz namirnica koje nisu životinjskog porekla se poboljšava ako se u istom obroku kombinuju sa namirnice bogate gvoždem životinjskog sa onim biljnog porekla. Postoje namirnice koje poboljšavaju apsorpciju gvožda kao i one koje zaustavljaju ili otežavaju apsorpciju. Treba izbegavati unos namirnica koje otežavaju apsorpciju gvožda u istom obroku. Namirnice koje predstavljaju inhibitore apsorpcije gvožda iz drugih namirnica su : spanac, crveno vino, kafa, caj, blitva, raven, mekinje, soja i proizvodi od soje. Namirnice koje u kombinaciji sa namirnicama koje su bogate gvoždem poboljšavaju apsorpciju gvožda su : citrusi (pomorandza, limun, grjpfrut), jagode, brokuli, paradajz, paradajz sok, krompir, zelene i crvene paprike, belo vino. Unošenje 100mg vitamina C uz obroke može 100% povecati apsorpciju gvoždja.Ukoliko uz ili posle obroka unesete caj ili kafu, smanjujete apsorpciju gvožda od 50 do 100%.
_____________________________
The price of discipline is always less than the pain of regret Robin Sharma
|